Zorgkosten buiten Europa uit het basispakket

Geplaatst op woensdag 18 november 2015

De zorg die vergoed wordt door het basispakket van je zorgverzekering verandert doorlopend. Aan het begin van elk jaar vinden er wijzigingen plaats, maar ook midden in het jaar kunnen er vergoedingen geschrapt worden of bijkomen. Een vergoeding kan bijvoorbeeld geschrapt worden als van een bepaalde behandeling de effectiviteit onvoldoende wordt bewezen door wetenschappelijk onderzoek. Ook kan het zijn dat er sprake is van dubbele dekking. Dat wil zeggen dat een andere verzekering ook zorg kan dekken die gedekt wordt door de basisverzekering. In dat geval kan deze zorg uit het basispakket worden gehaald.

Over de wijzigingen in het basispakket die per 1 januari 2016 ingaan kan je elders op Checko meer lezen, bekijk daarvoor ons nieuwsoverzicht. Ook over wijzingen die pas in 2017 ingaan is echter al iets bekend. Zo worden zorgkosten die mensen tijdens een tijdelijk verblijf buiten Europa maken vanaf 2017 niet meer vergoed door het basispakket. Wij vertellen je iets meer over het hoe en waarom achter deze wijziging. Zorgverzekering vergelijken 2016? Klik dan op deze link.

Zorgkosten buiten Europa vaak dubbel gedekt

Wie tijdelijk buiten Europa verblijft en daar zorg nodig heeft, moet er rekening mee houden dat deze zorg vanaf 2017 niet meer in het basispakket is opgenomen. De reden hiervoor is dat veel reisverzekeringen en aanvullende zorgverzekeringen ook al dekking hebben opgenomen voor deze zorg, en deze zorg in veel gevallen dus dubbel gedekt werd. Veel mensen zijn aanvullend verzekerd, en wie buiten Europa gaat reizen doet er zeer verstandig aan daarvoor een reisverzekering af te sluiten. Daarom acht de overheid vergoeding van deze zorg uit het basispakket niet noodzakelijk. De verwachte besparing is zestig miljoen euro.

Er zijn enkele uitzonderingen in dit besluit opgenomen. Mensen die voor hun werk buiten Europa moeten verblijven hebben wel recht op vergoeding van zorg uit het basispakket, evenals hun daar verblijvende gezinsleden. Daarnaast bestaat er een uitzondering voor zorg die wel in het basispakket zit, maar alleen buiten Europa verkrijgbaar is. Soms gaan mensen bijvoorbeeld naar de VS voor een zeer specialistische operatie die hier niet aangeboden wordt. In dat soort gevallen wordt de zorg wel vergoed.

Reizen buiten Europa? Zorg ervoor dat je goed verzekerd bent

Je wilt natuurlijk wel dat je kunt rekenen op vergoeding van medische zorg in een land buiten Europa als je daar op vakantie gaat. Bekijk daarom of deze zorg gedekt wordt door je aanvullende zorgverzekering of reisverzekering. Een reisverzekering is sowieso een zeer verstandig idee als je naar het buitenland gaat, en zeker als je buiten Europa reist. Bekijk de dekking van je reisverzekering daarom goed. Je hoopt niet dat je in het buitenland zorg nodig hebt, maar mocht dit onverhoopt toch zo zijn, dan wil je dat deze zorg wel vergoed wordt.

Met behulp van Checko kan je niet alleen tarieven, maar ook voorwaarden van reisverzekeringen gemakkelijk met elkaar vergelijken. Wij bieden vergelijking aan van zowel eenmalige als doorlopende reisverzekeringen. Je vindt zo ook snel de verschillende dekkingen, ook voor zorg buiten Europa. Heb je de geschikte reisverzekering gevonden, dan kan je deze direct afsluiten via de site van Checko.

Je kunt met Checko ook zorgverzekeringen vergelijken. Zo kan je dus ook gemakkelijk de aanvullende verzekering vinden die zorg buiten Europa dekt.

Ga onbezorgd en goed voorbereid op reis met behulp van de gratis service van Checko, zie zorgverzekering vergelijken 2016!