Het einde van het jaar nadert en de nieuwe polis van je zorgverzekering gaat op 1 januari van het nieuwe jaar in. Voor veel mensen is dit reden om eens na te gaan denken over of ze nog wel goed verzekerd zijn en of ze niet te veel betalen voor hun zorgverzekering. Het aantal mensen dat regelmatig, of zelfs elk jaar, overstapt van ziektekostenverzekering groeit alsmaar. Wil jij ook kijken of overstappen van zorgverzekering in 2015 een goed idee is voor jou en/of je gezinsleden? Dit kan je het beste doen met de gratis service van Checko. Wij zetten alle tarieven en voorwaarden voor je in een handig overzicht, zodat je de beste keuze kunt maken.

Wel moeten we je vertellen dat, hoe handig onze tariefoverzichten ook zijn, het niet altijd verstandig is om maar lukraak voor de laagste prijs te gaan zonder verder nadenken. Er zijn een aantal zaken die je in overweging moet nemen voor je je keuze maakt en daar gaat dit artikel over. Lees het eens rustig door en gebruik daarna de vergelijkingstool van Checko om de voor jou beste keuze te maken. Wil je overstappen van zorgverzekering in 2015? Checko helpt je de beste zorgverzekering te vinden tegen de gunstigste prijs.

 

Overstappen van zorgverzekering in 2015: waar moet je op letten bij de basisverzekering?

Sommige mensen denken dat omdat wettelijk gezien is vastgelegd welke zorg gedekt wordt door de  basisverzekering, je dan bij het overstappen van zorgverzekering in 2015 zonder verder nadenken voor de laagste premie kan gaan. Maar zo simpel ligt het niet helemaal.

Je hebt naturaverzekeringen en restitutieverzekeringen, die beide opgenomen zijn in het vergelijkingsoverzicht van Checko. Dat is dus handig als je wilt overstappen van zorgverzekering in 2015. Een restitutieverzekering is vaak iets duurder, hoewel het niet zo heel veel scheelt. Bij een restitutieverzekering wordt zorg van alle zorgaanbieders die onder de basisverzekering valt volledig vergoed, ook als die zorgaanbieder niet direct onder contract staat bij je zorgverzekeraar. Bij naturaverzekeringen wordt alleen zorg van zorgaanbieders met wie je zorgverzekeraar een contract heeft volledig vergoed. Anders geldt er een eigen bijdrage - zelfs als je je eigen risico al hebt volgemaakt - meestal zo’n 20% tot 25%. Er zijn diverse budget naturaverzekeringen. Dat waren de goedkoopste basisverzekeringen die je in 2014 kon krijgen, waarbij het aanbod van gecontracteerde zorgaanbieders enigszins beperkt is. Je hebt altijd vrije keus van huisarts, maar het kan zijn dat het dichtstbijzijnde ziekenhuis of medisch specialist niet volledig vergoed wordt. Dit geldt echter alleen voor planbare medische zorg. Een plotselinge spoedoperatie in een ziekenhuis wordt altijd volledig vergoed, maar bijvoorbeeld een psycholoog of een fysiotherapeut niet altijd, omdat dat te plannen valt.

Ook werken zulke budget naturapolissen soms met een online apotheek, waardoor je niet met advies bij je eigen vertrouwde apotheek terecht kon.

Het eigen risico zal stijgen van €360,- naar €375,-. Ben je kerngezond en wil je minder premie betalen? Dan kan je bij het overstappen van zorgverzekering in 2015 kiezen voor een vrijwilliger hoger eigen risico. Je kunt dit aangeven in de vergelijkingstool van Checko. Je krijgt dan deze lagere tarieven te zien. Wel moet je dan bedenken dat je in staat moet zijn om dit eigen risico zelf te betalen, mocht blijken dat je onverhoopt toch zorg nodig hebt. Een bezoekje aan de huisarts valt niet onder het eigen risico, maar als die huisarts je medicijnen voorschrijft of doorverwijst naar een specialist, moet je wel betalen.

 

Aanvullende verzekering en tandartsverzekering: wel of niet?

Over of je bij het overstappen van zorgverzekering in 2015 wel of geen aanvullende verzekering en/of tandartsverzekering moet nemen, kunnen we geen algemene regel geven omdat ieder persoon en situatie anders is. Voor oudere mensen die door hun leeftijd klachten gaan ontwikkelen, is het vaak wel aan te raden om voor zo’n aanvullende verzekering te kiezen. Jonge, gezonde mensen kunnen makkelijker zonder aanvullende verzekering, al kunnen ze dan wel voor kosten komen te staan, mochten er zich toch gezondheidsproblemen aandoen. Denk bijvoorbeeld maar aan de hoge kosten voor fysiotherapie bij een sportblessure. Weet je nu al dat je zorg nodig gaat hebben die alleen gedekt wordt door een aanvullende verzekering, zoals fysiotherapie of een orthodontist voor je kinderen? Kies dan bij het overstappen van zorgverzekering in 2015 voor een aanvullende zorgverzekering met ruime dekking voor wat je nodig gaat hebben. Heb je bijvoorbeeld alleen een bril nodig? Dan is het een kwestie van de premiekosten van de aanvullende verzekering afzetten tegen het bedrag dat vergoed wordt als je een bril aanschaft.

Bij een tandartsverzekering gelden ook dergelijke overwegingen waar je over na moet denken bij het overstappen van zorgverzekering in 2015. Heb je een gezond gebit, poets je regelmatig en heb je eigenlijk nooit gaatjes? Dan hoeft het natuurlijk niet per sé. Maar mocht je plotsteling toch last van je gebit of tandvlees krijgen, dan moet je dat allemaal zelf betalen.

Ook de halfjaarlijkse of jaarlijkse controle komt voor je eigen rekening als je ervoor kiest om bij het overstappen van zorgverzekering geen tandartsverzekering te nemen. Neem je geen tandartsverzekering, dan is het belangrijk dat je deze controle toch niet overslaat. Naast dat het sowieso verstandig is om tandproblemen in een later stadium te voorkomen, is het tevens een vereiste voordat je wordt toegelaten bij sommige tandartsverzekeringen. Wil je later toch een tandartsverzekering nemen, dan word je soms niet toegelaten als je de jaarlijkse controle hebt overgeslagen.

Overigens geldt er bij veel tandartsverzekeringen, behalve bij sommige van de duurste, wel een eigen bijdrage voor tandartsbehandelingen. Daarnaast is er een maximaal verzekerd bedrag; erg dure behandelingen, zoals een gebitsprothese, komen toch gedeeltelijk voor je eigen rekening.

Dit zijn zo enkele zaken waar je over na moet denken voor je overgaat tot het overstappen van zorgverzekering in 2015. Als je weet welk type basisverzekering je wilt en of je een aanvullende verzekering en tandartsverzekeringen wilt nemen en wel of geen verhoogd eigen risico, kan je dat invullen in de tool van Checko. Checko geeft je dan alle tarieven op een rijtje. Ook de voorwaarden zijn eenvoudig in te zien op de site van Checko, zodat je weet wat wel en niet gedekt wordt.

 

Overstappen van zorgverzekering in 2015: sluit je verzekering direct af via Checko

Heb je je keuze gemaakt? Als je bij een ziektekostenverzekering bent uitgekomen waarbij je goed verzekerd bent tegen een gunstige prijs, dan kan je deze zorgverzekering direct afsluiten via de site van Checko. Checko brengt hiervoor geen kosten in rekening, de service is geheel gratis. Overstappen van zorgverzekering in 2015 met behulp van Checko betekent zo makkelijk mogelijk de juiste verzekering vinden en afsluiten tegen de beste prijs! Checko helpt je besparen, ook met het overstappen van zorgverzekering in 2015.

Klanten over Checko

Voordelen

 • Geen kosten
 • Geen verplichtingen
 • Overzichtelijk
 • Grootste aanbod
 • Alle actuele prijzen
 • De beste aanbiedingen
 • Overstap- en opzegservice
 • Maximaal besparen
 • Mijn Checko bespaar- & beheerprogramma
 • In één oogopslag al je vaste lasten
 • Gedetailleerd besparingsoverzicht
 • Optimaal vergelijk gemak

 

 

 

 

Lees hier meer over hoe wij vergelijken.