Sim-Only vergelijken

Sim-Only abonnementen zijn momenteel aan een dusdanig opmars bezig dat het de verwachting is dat ze de standaard ‘normale’ mobiele abonnementen (abonnement + mobiele telefoon) binnenkort zullen gaan inhalen qua verkoopcijfers. Aan de hand van een aantal veel gestelde vragen, de zogenaamde FAQ’s, zullen wij proberen hier meer duidelijkheid te verschaffen over wat het Sim-Only product nu precies inhoud en wat de mogelijkheden zijn met betrekking tot sim-only vergelijken.
Wil je een nieuw abonnement aanschaffen of moet je abonnement verlengd worden, maar heb je nog een toestel waarmee je tevreden bent? Dan is een Sim-Only abonnement de keuze voor jou. Je krijgt dan een nieuwe simkaart voor je ‘oude’ toestel, met andere woorden, je betaalt alleen voor het abonnement en niet voor het toestel! Sim-only vergelijken doe je bij Checko, wij hebben alle aanbieders en producten handig voor je op een rijtje gezet.

Wat is Sim-Only nu eigenlijk precies?

Sim Only is eigenlijk precies wat de naam al zegt, alleen een simkaart. Dus een abonnement voor je mobiele telefoon, zonder dat je er het laatste model mobiele telefoon van bijvoorbeeld Samsung, Nokia, HTC of Apple bijkrijgt. Dus als je een Sim-Only abonnement afsluit dan krijg je alleen een simkaart thuis gestuurd die meteen in je huidige toestel te gebruiken is. Let wel goed op welke simkaart er in jouw toestel past.

Wat is het verschil tussen een Sim-Only abonnement en een mobiel abonnement met telefoon?

Zoals al eerder aangegeven, het verschil zit met name in het bijbetalen voor een nieuwe mobiele telefoon. Bij een Sim-Only abonnement zit een mobiele telefoon er niet bij en heb je hier dus ook geen kosten voor in je abonnement. Hierdoor worden de maandelijkse abonnementskosten natuurlijk meteen een stuk lager. Daarnaast krijg je met een Sim-Only abonnement ook een stuk flexibiliteit, maar hier komen we later nog op terug.

Wat zijn de voordelen van een Sim-Only abonnement?

Door de relatieve eenvoud van het Sim-Only abonnement, is er veel meer mogelijk dan wanneer je verplicht een 1-jarig of 2-jarig abonnement moet afsluiten om die laatste, meest moderne mobiele telefoon te verkrijgen.

 1. Zoals nu duidelijk mag zijn is het grootste voordeel de prijs van het Sim Only abonnement. Deze is simpelweg door het ontbreken van de mobiele telefoon een stuk lager. Het scheelt je al snel enkele tientjes per maand ten opzicht van een vast mobiel abonnement! Heb je al een Sim-Only abonnement, dan is je besparing natuurlijk lager, maar overstappen naar Sim Only loont financieel echt!
 1. Flexibiliteit looptijd. Ook bij Sim-Only abonnementen kun je gaan voor een abonnement van een jaar of zelfs twee jaar. Echter een Sim abonnement wat maandelijks opzegbaar is, is ook mogelijk. Ook hier gelden dezelfde wetten als bij een ‘normaal’ mobiel abonnement. Hoe langer de contractperiode, hoe lager de maandelijks abonnementskosten. Dus flexibiliteit is mogelijk en zeer gemakkelijk, maar je betaalt er vaak wel een iets hogere abonnementsprijs voor.
 1. Flexibiliteit van het Sim abonnement is een ander voordeel. Je kunt via online vergelijkers precies aangeven welke hoeveelheid belminuten en internet MB’s het beste bij je passen. Met andere woorden je kunt een abonnement zoeken en samenstellen wat het beste bij je past. Hierdoor voorkom je dat je met een duur abonnement wordt opgescheept waar je weinig aan hebt. Denk je eens in dat je bijvoorbeeld een Sim Only abonnement wilt met alleen maar bellen of misschien met alleen maar internet, maar dan bij voorkeur met 4G. Dat gaat je naar alle waarschijnlijkheid niet lukken met een standaard mobiele abonnement. Je bent dan te afhankelijk van wat de telecomprovider (bijv. Telfort, Tele2, KPN, Vodafone etc.) je in deze aanbiedt. Deze aanbiedingen zijn vaak minder flexibel.

Sim-Only abonnementen en mobiele abonnementen veelal dezelfde opties?

Vaak denken mensen dat Sim abonnementen ‘minder’ zijn dan de standaard mobiele abonnementen. Dit is echter niet het geval, want als je een nieuw mobiel abonnement aanschaft, inclusief een nieuwe telefoon, dan krijg je je simkaart ook apart bijgeleverd. Om deze mythe te ontkrachten vind je hieronder een kortoverzicht van mogelijkheden die OOK voor Sim Only abonnementen gelden:

 1. Overstappen met behoud van je huidige mobiele nummer is mogelijk. Je moet dan wel rekening houden met het feit dat je dit zelf duidelijk moet aangeven. Op de site van de betreffende provider vind je vaak informatie met betrekking tot dit onderwerp. Overstappen met nummerbehoud is dus geen probleem, je krijgt gewoon een simkaart thuisgestuurd die jouw huidige mobiele nummer heeft.
 1. Ook aanbieders van Sim Only abonnementen beschikken over handige apps voor op je smartphone waarmee je gemakkelijk je verbruik kunt bijhouden.
 1. Speciale Sim-Only acties komen ook bij Sim Only aanbieders (providers) voor. Doe er je voordeel mee.
 1. Flexibel abonnement. Dit houdt in dat je het Sim Only abonnement per maand kunt aanpassen aan je verbruik. Dit zorgt ervoor dat je niet elke maand met hoge extra kosten wordt geconfronteerd omdat je buiten de bundel belt.
 1. Prepaid Sim Only is ook mogelijk. Je zit dan niet vast aan een abonnementsvorm.
Waarom een Sim-Only abonnement nemen:
 • Je huidige mobiele telefoon is nog lang niet versleten;
 • Volgend jaar komt er een nieuw model mobiele telefoon uit van het merk (Apple ihpone, Samsung Galaxy etc.) wat je perse wilt hebben;
 • Het mobiele abonnement wat het beste bij je past is niet te verkrijgen in samenhang met een nieuw mobieltje;
 • Je hebt tijdelijk een ander bel of internetgedrag wat erg duur is wanneer je dat via je huidige abonnement doet. Even simpel een andere simkaart bestellen kan vaak het probleem oplossen;
 • Je maakt te weinig gebruik van je mobiele telefoon om een vast mobiel abonnement af te sluiten.

Sim-Only Acties

Kijk ook of providers bepaalde acties hebben. Zo is er een provider die ook internet, tv & bellen pakketten (allrs-in-1) aanbiedt. Wanneer je bij die provider al een alles-in-één pakket hebt, en daarbij nog eens een Sim-Only abonnement afsluit, krijg je twee keer zoveel belminuten, data en sms. Stel dat je dan een abonnement afsluit met 150 belminuten, 500 MB data en 100 sms, dan krijg je voor dezelfde prijs 300 belminuten, 1 GB data en 200 sms. Daar ben je dan erg voordelig mee uit.

App voor je smartphone

Veel providers hebben een app voor de smartphone waar je bij kunt houden hoeveel je verbruikt. Je ziet hoeveel je verbruikt hebt en hoeveel je nog over hebt aan belminuten, data en/of sms. Zo’n app is reuze handig om te voorkomen dat je over je verbruikslimiet heen gaat en ineens hogere tarieven betaalt. Zo kun je goed op de kosten blijven letten.

Verschillende pakketten

Alles hangt af van je gebruikersgedrag. Bel je veel, stuur je veel sms’jes of ben je een internet fanaat? Bij veel providers kun je zelf je Sim-Only abonnement samenstellen, zodat je niet meer hoeft te betalen dan nodig is. Ook hierbij is het verstandig om eerst goed te vergelijken om erachter te komen welke provider het meest voordelig en het meest overzichtelijk is. Bij sommige providers waarbij je zelf je Sim- Only pakket kunt samenstellen, kun je er ook voor kiezen om bijvoorbeeld alleen data te nemen zonder belminuten en sms, of juist alleen belminuten. Wanneer je er internet data bij afneemt, heb je vaak de mogelijkheid om iets extra bij te betalen voor een 4G netwerkverbinding, in plaats van 3G. Daarmee zal je internet sneller zijn. Natuurlijk kun je ook kiezen voor een kant-en-klaar pakket. Deze is dan al helemaal voor je samengesteld.
Bij diverse aanbieders kun je ook per maand je verbruik bijstellen. Dreig je over je verbruiksbundel heen te gaan, dan kun je via hun website je abonnement direct online verhogen. Erg makkelijk en zo betaal je niet voor extra hoge kosten buiten je bundel!

Overstappen met nummerbehoud

Wanneer je naar een nieuwe provider overstapt, dan regelt je nieuwe provider de overstap voor jou. Dit houdt in dat het oude abonnement wordt opgezegd en het nummer wordt overgezet naar het nieuwe abonnement.
Let op:

 • Je moet van te voren duidelijk aangeven dat je je nummer wilt behouden;
 • Op de website van de betreffende providers kun je lezen hoe deze omgaan met nummerbehoud;
 • Voor nummerbehoud moet het contract vaak wel op je eigen naam staan;
 • Als je nu een abonnement hebt met een looptijd van 12 of 24 maanden, dan kun je vaak vanaf 60 dagen voor de einddatum een abonnement bij een andere provider, met nummerbehoud, afsluiten;
 • Wanneer je contract stilzwijgend is verlengd, of op elk moment opzegbaar is, heb je alleen te maken met 1 maand opzegtermijn. Je kunt dan heel makkelijk overstappen naar een nieuwe provider door gewoon een nieuw contract af te sluiten.

Neem eerst rustig de tijd om alle Sim-Only abonnementen goed te vergelijken voordat je een keuze maakt! Checko helpt je hier graag bij. Vergelijken loont, je kunt echt veel geld besparen met een Sim Only abonnement dat je op jouw specifieke wensen samen hebt gesteld!

Sim-Only vergelijken, hoe werkt het?

We weten nu al veel over Sim-Only en de simkaart, maar nog niet hoe we Sim Only moeten gaan vergelijken. Wij adviseren natuurlijk onze Checko Sim-Only vergelijker. Wij doen dit met het volste vertrouwen omdat dit volgens ons één van de beste modules is voor Sim Only vergelijken die momenteel online beschikbaar is.
Het vergelijken is erg simpel en kan heel snel gaan als je weet wat je wilt. Het is dus zaak van te voren op een rijtje te hebben wat voor soort sim-only abonnement het beste bij je past. Je moet dus van te voren nadenken over:

 • Hoeveelheid belminuten;
 • Hoeveelheid smsjes;
 • Hoeveelheid MB’s (internet data);
 • Snelheid (3G of 4g);
 • Looptijd sim-only abonnement of misschien wel prepaid;
 • Voorkeur van een sim-only provider.

Wanneer je deze gegevens duidelijk hebt dan kun je dat via een aantal drop down menu’s eenvoudig het best passende Sim Only abonnement tegen de laagst mogelijke prijs vinden. Via de knop ‘Info & Afsluiten’ is het mogelijk om dit product meteen te bestellen. De online vergelijker van Checko is voor iedereen toegankelijk en is er om je te helpen om een goed Sim only product te vinden dat bij je past. Sim only vergelijken loont, je kunt echt veel geld besparen met een Sim Only abonnement dat je op jouw specifieke wensen is samengesteld!

SIM Only vergelijken

SIM Only begrippen

3G (UMTS)

Derde generatie data-overdracht systemen.

4G (LTE)

Vierde generatie data-overdracht systemen, die momenteel naast het 3G netwerk bestaat. Dit netwerk levert een aanzienlijke snelheidsverbetering op ten opzichte van het 3G netwerk.

App

Staat voor applicatie(s) die gratis of tegen een kleine vergoeding op je telefoon te installeren zijn. Deze apps zorgen voor extra functionaliteiten en een verbeterde gebruikerservaring.

Amoled-scherm

Scherm dat werkt bij een laag stroomverbruik waardoor een constante helderheid kan worden verkregen.

Android

Opensourceplatform mobiele telefoons die wordt beheerd door Google.

Bandbreedte (dual, triband en quadband)

Voor Nederland en rest van Europa heb je voldoende aan dualband. In Noord Amerika (USA) wordt voornamelijk triband gebruikt.

Beeldverhouding (Aspect ratio)

Verhouding tussen de breedte en lengte van een beeldscherm. Vaak wordt de verhouding 16:9 gebruikt omdat deze verhouding het hele scherm benut (handig bij films).

Bluetooth

Open standaard om apparaten op korte afstand met elkaar te verbinden zodat er gegevens uitgewisseld kunnen worden.

Bundel en extra bundels

Een SIM Only abonnement kan een aantal belminuten bevatten met daarnaast een x-aantal sms’jes of MB’s. Het aantal smsjes, belminuten en MB’s kan per SIM Only abonnement verschillen, maar het kan zo ingericht zijn dat de klant een bepaalde bundel kiest waarbij hijzelf de verdeling tussen bijvoorbeeld belminuten en MB’s kan maken.

Vaak is er ook de mogelijkheid om naast deze standaard bundels een extra bundel aan te schaffen waarmee extra MB’s of sms’jes verkregen kan worden. Vaak is er sprake van grote flexibiliteit met betrekking tot deze bundels (maandelijks aan of uit te zetten).

Binnen de bundel & buiten de bundel

Buiten de bundel is wanneer je alle belminuten of sms’jes in de bundel hebt opgemaakt en toch nog belt en/of sms’t. Dat is natuurlijk geen probleem, maar houd er rekening mee dat je nu extra moet gaan betalen tegen een minder gunstig tarief.

Data

Wordt gemeten in MB’s en heeft betrekking op de gegevens die via je telefoon worden verstuurd of ontvangen.

Dekking

Het bereik van het netwerk van de gekozen provider. Hoe groter/beter de dekking, op hoe meer punten er contact met het netwerk mogelijk is en hoe beter de verbinding is.

General Packet Radio Service (GPRS)

Eerste versie van mobiele gegevensoverdracht die door een grote groep gebruikers werd gebruikt voor het overbrengen van data via draadloze telefoons. De voorloper van G3 en G4.

Global Positioning System (GPS)

Beschikbaar op smartphones om de locatie te bepalen of ter ondersteuning van een navigatie applicatie.

Global System for Mobile Communication (GSM (communicatie))

Standaard voor mobiele combinatie dat in verloop van tijd een synoniem is geworden voor de mobiele telefoon.

IOS

Besturingssysteem gebruikt door alle Apple producten.

Li-Lon

Accu’s die gebruikt worden in bijna alle draagbare elektronica. De reden hiervoor is dat deze accu’s de beste energie/gewicht verhouding hebben met daarbij een zeer kleine zelfontlading.

Megabyte (MB)

Wordt gebruikt ter aanduiding van een hoeveelheid (gestuurde) data. Een megabyte, dat wordt afgekort tot MB, is 1000 kilobytes wat weer gelijk staat aan 1.000.000 bytes. Een byte bestaat weer 8 bits. Eén bit is een 0 of een 1.

Megapixel

Resolutie van de beeldsensor van een digitale camera. Een megapixel is een miljoen beeldpunten. Veel hangt ook van de lenskwaliteit en andere eigenschappen van de smartphone.

Multimedia Messaging Service (MMS)

Opvolger van SMS waarbij naast tekst ook geluid, plaatjes of zelfs videobestanden verstuurd konden worden. MMS is echter nooit zeer populair geworden en is momenteel achterhaald door het populaire Whatsapp.

Netwerk

Samenhangend geheel van zendmasten/ontvangers waarmee je contact kunt leggen met je mobiele telefoon om te bellen of om gegevens uit te wisselen.

Near Field Communication (NFC)

Communicatie methode voor afstanden tot 10 centimeter. Eenvoudige snelle manier voor het opzetten van een draadloze verbinding.

Nummerbehoud

Het kan zijn dat bij een overstap naar een Sim-Only abonnement ook gekozen wordt voor een andere provider. Het is dan geen probleem om hetzelfde nummer te behouden omdat bij de aanschaf van dit nieuwe SIM Only abonnement vaak kan worden aangegeven dat het huidige nummer meegenomen dient te worden. De nieuwe provider zal dan alle noodzakelijke acties ondernemen zodat het nummer behouden blijft.

Overstappen

Je abonnement verhuist naar een andere provider, waarbij het niet uitmaakt of het gaat om een vast abonnement, prepaid of SIM Only. Overstappen kan in principe pas als je huidige abonnement verlopen is. Eerder kan wel, maar dan zit je met dubbele kosten en dat levert dan geen voordeel op. Voor bezitters van een prepaid abonnement is dit allemaal natuurlijk niet van toepassing, die kunnen overstappen wanneer ze maar willen. Verder is normaal gesproken behoud van het huidige nummer geen enkel probleem.

Provider

In Nederland heb je de keuze uit veel verschillende providers, denk hierbij bijvoorbeeld aan KPN, Vodafone, T-Mobile etc.. Alle providers bieden in principe Sim-Only aan en vaak kun je zelfs kiezen uit vele verschillende smaken op het vlak van Sim-Only abonnementen.

De in Nederland actieve providers zijn onder te verdelen in een drietal hoofdproviders: KPN, T-Mobile en Vodafone. De overige providers, zoals bijvoorbeeld Simyo zijn virtuele providers. Dus providers (MVNO’s) die onder eigen merknaam verkopen maar gebruik maken van het netwerk van een andere provider.

Resolutie

Bepaalt de beeldkwaliteit of scherpte, gemeten in pixels. Hoe hoger de resolutie, hoe meer pixels, hoe gedetailleerder het beeld.

Roaming

Je maakt gebruik van een aantal diensten, in bijvoorbeeld het buitenland, zonder dat je met je eigen netwerk bent verbonden.

Sim Only

Bij een dergelijk abonnement krijg je alleen de simkaart toegestuurd voor het gekozen abonnement. Je dient zelf voor het toestel te zorgen.

Simkaart

Kaartje waarop informatie zoals je telefoonnummer verwerkt is. Daarnaast ook geschikt voor opslag van telefoonnummers. De simkaart zorgt er ook voor dat er connectie met (het juiste) netwerk wordt gemaakt.

Simlock

Als een telefoon alleen met een simkaart van een specifieke provider te gebruiken is.

Short Message Service (SMS)

Bericht met maximaal 140 karakters die via het GSM netwerk verzonden kan worden.

Toestel

Bij een Sim-Only abonnement speelt het toestel een belangrijke rol, of moeten we misschien juist zeggen geen rol. De reden dat veel mensen een Sim-Only abonnement overwegen of zelfs al hebben, ligt vooral in het feit dat het een stuk goedkoper is. Deze prijsreductie komt voornamelijk door het ontbreken van een nieuw, duur toestel. Bij Sim-Only wordt dus alleen voor de belminuten en de hoeveelheid MB’s betaald en niet voor de telefoon.

Wanneer je huidige toestel nog in goede staat is en je er tevreden over bent, dan is een Sim-Only abonnement aan te raden. De enige voorwaarde die er eigenlijk is, is dat het toestel Simlock-vrij moet zijn. Dit betekent dat de telefoon geschikt is voor simkaarten van alle providers en niet gebonden is aan een specifieke provider.

Wanneer je toestel nog niet Simlock-vrij is, kan dat eenvoudig opgelost worden bij een telefoonwinkel bij jou in de buurt.

Universal Mobile Telecommunications System (UMTS)

Opvolger van het GSM/GPRS systeem. Ook wel bekend onder de naam 3G.

Videobellen (beeldbellen)

Bellen via het beeldscherm, waarbij je elkaar niet alleen kunt horen maar ook kunt zien.

Virtuele provider

Beschikt niet over een eigen netwerk (fysiek) maar heeft afspraken met providers die wel een eigen netwerk hebben om gebruik te maken van hun infrastructuur.

Voice over IP (VoIP)

Bellen door gebruik te maken van het internet. Bij een ongelimiteerd data-abonnement kan het interessant zijn. Tegenwoordig ingehaald door WIFI en andere abonnement-vormen. Bij VoIP kun je denken aan Skype.

WhatsApp

Berichtenapplicatie op een smartphone waardoor het mogelijk is om gratis berichten, foto’s en video’s te versturen.

WIFI

Draadloos verbinden met het internet of andere apparaten.

WPA

Beveiligingstechnologie ten behoeve van WIFI.

Klanten over Checko

Voordelen

 • Geen kosten
 • Geen verplichtingen
 • Overzichtelijk
 • Grootste aanbod
 • Alle actuele prijzen
 • De beste aanbiedingen
 • Overstap- en opzegservice
 • Maximaal besparen
 • Mijn Checko bespaar- & beheerprogramma
 • In één oogopslag al je vaste lasten
 • Gedetailleerd besparingsoverzicht
 • Optimaal vergelijk gemak

 

 

 

 

Lees hier meer over hoe wij vergelijken.