Ben je net 18 geworden of word je dat bijna? Dan word je officieel als volwassen beschouwd. Daar horen rechten bij zoals mogen autorijden, maar ook verplichtingen. Een van die verplichtingen is dat je je eigen zorgverzekering moet hebben. Tot je 18e mag je bij je ouders op de polis staan, nu moet je je eigen zorgverzekering afsluiten met 18 jaar. Het is uiteraard wel toegestaan dat je ouders de premie voor je betalen.

Je kunt bij een zorgverzekering afsluiten met 18 jaar natuurlijk gewoon bij de zorgverzekeringmaatschappij van je ouders blijven. Maar de vraag is of je ergens anders niet goedkoper uit zou zijn en of de dekking wel goed is. Het kan zijn dat de dekking van je ouders veel te uitgebreid en daardoor te duur is, terwijl jij als kerngezonde 18-jarige die uitgebreide dekking helemaal niet nodig hebt. Checko biedt een gratis vergelijkingstool die je kan helpen bij een zorgverzekering afsluiten met 18 jaar. Wij zetten alle tarieven en voorwaarden voor je op een rijtje, zodat je de beste keuze kunt maken voor een zorgverzekering afsluiten met 18 jaar en goed verzekerd kan zijn voor de gunstigste prijs. Wel zijn er een aantal zaken waar je op moet letten.

 

Een zorgverzekering afsluiten met 18 jaar, waar moet je op letten?

Een normale zorgverzekering gaat altijd in op 1 januari van het nieuwe jaar, maar als je net 18 bent geworden gaat je premieverplichting in op de eerste dag van de maand nadat je 18 bent geworden. Als dat nog dit jaar is kan je de zorgpremies vergelijken met behulp van Checko en op basis daarvan een zorgverzekering afsluiten met 18 jaar.

Studeer je? Dan kan je bij een zorgverzekering afsluiten met 18 jaar een zorgverzekering voor studenten afsluiten. Omdat mensen in deze leeftijdscategorie minder zorg afnemen, zijn de premies voor zulke verzekeringen vaak lager. De tarieven van studentenzorgverzekeringen staan ook in de vergelijkingstool van Checko.

Een zorgverzekering afsluiten met 18 jaar betekent ook nadenken over het eigen risico. In 2014 is het eigen risico €360, in 2015 wordt dat waarschijnlijk €370. Denk je niet of nauwelijks zorg nodig te hebben? Dan kan je als je een zorgverzekering af gaat sluiten met 18 jaar kiezen voor een hoger eigen risico. Je moet dan wel over de financiële middelen beschikken om zelf dit eigen risico te kunnen betalen als je toch zorg nodig blijkt te hebben.

Een aanvullende verzekering en tandartsverzekering is ook iets om over nadenken bij een zorgverzekering afsluiten met 18 jaar. Ben je kerngezond en heb je nooit gaatjes of andere tandproblemen? Dan zou je ervoor kunnen kiezen om alleen een basisverzekering te nemen. Weer geldt echter dat je dan voor hoge kosten kunt komen te staan als je toch zorg nodig hebt die niet door de basisverzekering wordt gedekt. Heb je bijvoorbeeld fysiotherapie nodig? Dan is een aanvullende verzekering wel aan te raden, want zulke kosten kunnen aardig in de papieren gaan lopen.

Bij een zorgverzekering afsluiten met 18 jaar kijk je natuurlijk naar de voordeligste prijs, maar let erop dat sommige van de goedkoopste zorgverzekeringen alleen zorg dekken die geleverd is door voorgeselecteerde zorgaanbieders. Zit zo’n ziekenhuis of huisarts niet bij je in de buurt, dan zal je verder moet reizen. Bekijk dus of er zo’n zorgaanbieder bij jou in de buurt zit, en zo niet, of je bereid bent verder te reizen. Ook hebben zulke zorgverzekeringen vaak een apotheekservice via internet. Voor de meeste 18-jarigen zou dat geen probleem moeten zijn, maar je mist dan het advies op maat dat je bij een gewone apotheek kunt krijgen.

 

Een zorgverzekering afsluiten met 18 jaar doe je met Checko

Ben je eruit wat je wilt? Vergelijk dan de tarieven met behulp van Checko. Je kunt de zorgverzekering van je keuze direct afsluiten via onze site. Is het jaar bijna afgelopen? Kijk dan opnieuw op Checko om te kijken of je in het nieuwe jaar ergens anders goedkoper of beter uit bent. Checko helpt je met een zorgverzekering afsluiten met 18 jaar en zorgt ervoor dat je goed verzekerd bent tegen de laagste prijs!

Klanten over Checko

Voordelen

 • Geen kosten
 • Geen verplichtingen
 • Overzichtelijk
 • Grootste aanbod
 • Alle actuele prijzen
 • De beste aanbiedingen
 • Overstap- en opzegservice
 • Maximaal besparen
 • Mijn Checko bespaar- & beheerprogramma
 • In één oogopslag al je vaste lasten
 • Gedetailleerd besparingsoverzicht
 • Optimaal vergelijk gemak

 

 

 

 

Lees hier meer over hoe wij vergelijken.