Geld besparen op je vaste lasten

Geld besparen door te vergelijken

Wil je ook flink geld besparen, lees dan dit Checko geld besparen blog met zeer veel ideeën om te besparen. Het kan echt, of je nu student bent, alleenstaande moeder of je hebt een groot gezin, iedereen kan per maand meer overhouden!

In deze tijden van economische crisis, werkeloosheid, dalende rentes en de invloed van Brussel (EU) op de financiën van ons land en de burgers, is het goed om weer eens stil te staan bij de onderwerpen besparen en bezuinigen. Aangezien de meesten geen geldboom achter in de tuin of op het balkon hebben, is het voor velen vaak een kwestie van passen en meten om ervoor te zorgen dat er geen stukje maand over is aan het eind van het salaris.

Daarnaast zijn veel mensen niet, of slecht op de hoogte hoeveel geld ze jaarlijks op al hun vaste lasten zouden kunnen besparen, letterlijk zijn dat honderden euro’s per jaar. Behalve op de vaste lasten kan men natuurlijk op nog veel meer zaken besparen. Checko wil je informeren en motiveren om te gaan besparen en je een totaaloverzicht bieden van de mogelijke besparingen op je huishoudelijke uitgaven. Want hoeveel geld laat jij elke maand liggen?

 

Besparen of bezuinigen, wat is het verschil?

In principe zijn er twee manieren om te besparen c.q. te bezuinigen, dat zijn:

 • Product of diensten niet meer afnemen, of het verbruik verminderen;
 • Zoeken naar een vervangend product dat goedkoper is.

Besparen en bezuinigen zijn begrippen die vaak het door elkaar gebruikt worden omdat ze min of meer als synoniemen van elkaar gezien worden. Maar er is wel degelijk een verschil.

Geld besparen betekent dat je kritisch kijkt naar je huishoudelijke uitgaven om zodoende geld uit te sparen en bezuinigen houdt simpel weg in het minder uitgeven van geld. In beide gevallen gaat het om het overhouden van geld maar bij bezuinigen kunnen er negatieve effecten optreden en bij besparen hoeft dit zeker niet het geval te zijn.

Want bezuinigen is het verlagen (korten) van uitgaven op bepaalde zaken (leuke, nuttige of noodzakelijke). Besparen is anders, ook bij besparen hou je geld over maar je behoudt ook dezelfde leuke, nuttige en zeker de noodzakelijke zaken.

Bij bezuinigingen vinden er verschuivingen van kosten plaats. Bepaalde activiteiten die door bezuinigingen niet meer mogelijk zijn worden of erg gemist, of worden op een andere plek wel gedaan omdat ze nu eenmaal nodig zijn.  Besparen betekent ook geld overhouden maar besparen is slimmer. Nu houdt je namelijk geld over door overbodige en onnodige uitgaven te verlagen of te stoppen. Bijvoorbeeld door dezelfde energie bij een andere energieleverancier af te nemen die lagere energietarieven hanteert. Hierdoor mis je niets blijf je de zaken of activiteiten behouden en soms worden deze zelfs beter (bijvoorbeeld groene energie).

 

Waarom besparen?

Besparen is veel leuker dan bezuinigen, omdat je dezelfde producten of diensten behoudt, of in ieder geval diegene die voor jou nuttig of leuk zijn en niet overbodig of nooit gebruikt. De meeste mensen die besparen doen dat veelal om een of meerdere van de volgende redenen:

 • De maandelijkse uitgaven zijn groter dan de inkomsten;
 • Verlagen van de vaste lasten omdat veel producten of diensten niet meer nodig zijn;
 • Verlagen van de vaste lasten omdat veel producten of diensten goedkoper kunnen;
 • Besparen zodat je een schuld kunt aflossen;
 • Opvangen van lagere inkomsten door bijvoorbeeld werkeloosheid of start pensioen;
 • Uitgaven verminderen om te sparen voor bijvoorbeeld voor:
  • Oude dag;
  • (Studie) kinderen of kleinkinderen;
  • Appeltje voor de dorst:
  • Om te kunnen beleggen of investeren;
  • Grote uitgaven zoals een auto of verbouwing.

Behalve deze hoofdredenen zijn er natuurlijk nog meer redenen te bedenken waarom mensen starten met besparen. Maar het komt allemaal op het zelfde neer, het overhouden van geld om leuke of andere nuttige dingen mee te doen.

 

Waarop kan je geld besparen?

Welke maandelijkse uitgaven kom je zoal tegen in een huishouding? Een gemiddeld gezin heeft veelal met (de meeste van) de volgende maandelijkse kosten te maken:

 • Woonlasten, hypotheek of huur
 • Kinderopvang
 • Boodschappen
 • Huishoudelijke artikelen
 • Vakantie en uitjes
 • Abonnementen
 • Uit eten
 • Cadeautjes
 • Kleding
 • Verzekeringen
 • Auto/Vervoer
 • Huis en inrichting
 • Energie
 • Internet, TV Bellen (Alles-in-1)
 • Mobiele telefonie
 • Gemeentelijke belastingen
 • Sparen

Geld besparen op alles is mogelijk maar sommige besparingen kun je eigenlijk beter bezuinigingen noemen, bijvoorbeeld als je minder uitgeeft aan kleding of cadeautjes. Checko richt zich niet op bezuinigen maar juist op besparen, omdat het leuk is en je er echt een sport van maken. Door te besparen hou je uiteindelijk meer geld voor bijvoorbeeld de laatstgenoemde categorie in het bovenstaande lijstje: sparen!

 

Hoe kun je geld besparen op vaste lasten

Veel van deze huishoudelijke uitgaven komen elke maand voor exact hetzelfde bedrag terug en worden daarom ook wel de vaste lasten genoemd. Checko heeft zicht juist op deze vaste lasten gericht omdat je hiermee iedere maand kan besparen en dus jaarlijks cumulatief een steeds grotere besparing behaalt.

Checko heeft het antwoord voor je, start ook met het vergelijken van je lasten en stap over op goedkopere aanbieders van dezelfde diensten. Checko helpt je met het verlagen van al je vaste lasten, zoals je energie, verzekeringen, alles-in 1 pakket, sim only of je mobiele abonnementen en je hypotheek.

 

Energie

Geld besparen op je energierekening kan op veel verschillende manieren. Hier volgen de meest belangrijke energie bespaartips.

Ten eerste kun je energie besparen door het energieverbruik terug te dringen. Zo kun je bijvoorbeeld een energie besparing genereren door je thermostaat 1 graad lager te draaien. Of door een slimme thermostaat te gebruiken.

Besparen op je stookkosten kan ook door bijvoorbeeld gewoon 2 minuten korter douchen.  Isolatie gebruiken in je huis helpt natuurlijk ook, bijvoorbeeld door je spouwmuren te laten isoleren of door radiatorfolie achter je radiatoren te plaatsen.

Investeer in dubbel glas of plaats een zonneboiler om een lagere energie rekening te creëren. Een laatste tip om op je gasverbruik te verlagen is het installeren van een houtkachel zodat je cv ketel minder uren hoeft te maken. Zo zal je vooral in de winter geld besparen op je verwarmingskosten omdat je centrale verwarming minder hard te hoeft draaien.  Dit zijn allemaal tips om geld te besparen op je gasrekening.

Voor het besparen op stroom zijn er ook een legio aan mogelijkheden. Denk bijvoorbeeld aan zonnepanelen op je dak, of het gebruiken van ledlampen in je verlichting. Ledverlichting helpt energie te besparen, zo ook het gebruik maken van dimmers voor je verlichting in je woning. Je verbruikt minder elektra en je energierekening zal hierdoor zeker dalen. Schaf energiezuinige apparatuur aan om het verbruik aan elektriciteit verder terug te dringen.

Maar er is nog een andere manier om op gas en licht te besparen! Je kunt namelijk tegenwoordig heel makkelijk online alle energieleveranciers met elkaar te vergelijken. Energie vergelijken en overstappen naar een energiemaatschappij met lagere energietarieven is de makkelijkste manier om veel geld te besparen op energie. Besparen op de grote energieleveranciers Eneco of Nuon, dit is heel goed mogelijk door je energie te vergelijken!

Wist je bijvoorbeeld dat wanneer je geen energiecontract hebt afgesloten voor een bepaalde periode dat je dan veel meer betaalt per KWh (stroom) en m3 (gas)? Wanneer je contract dus afloopt ga je automatisch vallen in een hoger tarief. Een energieaanbieder zal je nooit zelf benaderen voor een betere aanbieding.

Daarnaast krijg je bij het aangaan van een nieuwe energiecontract vaak een leuke korting of heb je recht op allerlei leuke acties en/of gadgets.

 

Hoeveel geld kun je besparen op je energie?

De onderstaande tabel geeft de mogelijke besparing met energie vergelijken weer. Let op dit zijn terugkerende kosten dus elk jaar bespaar je weer en meer.

Product Besparing in Euro’s
Energie 400

De mogelijke besparing door energie vergelijken en door over te stappen is 400 euro per jaar.

 

Verzekeringen

Vaak hebben mensen al jaren dezelfde verzekeringen lopen bij dezelfde verzekeraar zonder zich maar ooit af te vragen of dit nou niet beter of goedkoper kon. Zeker als je al lange tijd dezelfde verzekering hebt bij dezelfde verzekeraar is dit zeer goed mogelijk. Want net als bij de energieleveranciers zal een verzekeraar nooit uit zichzelf bestaande klanten een goedkopere verzekering aanbieden met misschien wel een beter passende dekking.

Een andere reden om je verzekeringen eens goed onder de loep te nemen is het feit dat je persoonlijke situatie en de daarbij behorende behoeftes natuurlijk ook aan verandering onderhevig zijn.

Ik weet niet hoe dat moet of ik heb er geen tijd voor zijn veel gehoorde excuses die natuurlijk in deze moderne tijd nergens meer op slaan. Tegenwoordig zijn er online veel goede vergelijkingssites te vinden waar je vrij simpel een groot aantal van deze producten kunt vergelijken en ook meteen kunt afsluiten. Want als de verzekering al langer dan een jaar loopt dan is de opzegtermijn niet langer dan 1 maand.

 

Hoeveel kun je besparen op verzekeringen?

Door bijvoorbeeld met je autoverzekering of je zorgverzekering over te stappen kan je flink besparen. Het één en ander is natuurlijk afhankelijk van je persoonlijke situatie en of je al lang dezelfde verzekeringen hebt. Hieronder vind je een lijst van de mogelijke besparingen per verzekering.

Product Besparing in Euro’s Product Besparing in Euro’s
Autoverzekering 350 Opstalverzekering 140
Inboedelverzekering 100 Zorgverzekering 370
Aansprakelijkheidsverzekering 20 Reisverzekering 100
Rechtsbijstandverzekering 100  Uitvaartverzekering  140

Klik op één van de onderstaande links voor verzekeringen vergelijken zodat je geld kan besparen op je verzekeringen:

 

Vergelijken van je autoverzekering

Vergelijken van je inboedelverzekering

Opstalverzekering vergelijken

Vergelijk je zorgverzekering

Vergelijk je reisverzekering

Rechtsbijstandverzekering vergelijken

Vergelijken en geld besparen op je aansprakelijkheidsverzekering

 

Op het gebied van verzekeringen kan een huishouden tot wel 1.100 euro per jaar besparen! Let op het gaat hier dan wel om de maximaal mogelijke besparingen voor gemiddeld huishouden en kan per situatie dus verschillen, maar de tabel geeft in ieder geval de potentie goed weer.

 

Telecom: Neem alles-in-1 pakket en sim only

Telecom, waar hebben we het dan over? Voornamelijk over internet, telefonie (mobiel en vast), en je tv abonnement. Valt hier dan ook geld op te verdienen? Jazeker deze kosten kunnen vaak behoorlijk omlaag gebracht worden.

Vaak maken mensen gebruik van alles-in-1 pakketten die ook wel bekend zijn onder de naam “internet, tv en bellen”. Er zijn veel verschillende providers met elke hun eigen samenstelling aan pakketten en aanvullende producten. Wanneer je hier goed naar kijkt dan zijn besparingen zeker mogelijk.

De topper in deze categorie is natuurlijk het vervangen van je mobiele abonnement door een SIM-Only abonnement. Deze besparing kan al snel oplopen tot wel 400,- euro op jaar basis. Hieronder een overzicht van de mogelijke besparingen per product.

Product Besparing in Euro’s
Alles in 1 250
SIM Only 150
Mobiel 150

Klik op één van de onderstaande links voor het vergelijken van je telecom uitgaven zodat je geld kan besparen op je alles-in-1, sim only, of mobiel:

Alles-in-1

Sim Only

Vergelijken en geld besparen op Mobiel

Net als bij alle hiervoor behandelde producten geldt ook hier, hoe langer je een product al hebt, hoe groter de mogelijke besparingen.

Al met al gaan we nu al ruim over de 2000,- euro per jaar aan mogelijke besparingen op vaste lasten. Hiervan kun je al een mooie vakantie maken of een extra stukje van je hypotheek aflossen. De enige investering die je hoeft te doen is een aantal uurtjes vrije tijd.

 

Geld besparen op je hypotheek

Misschien wel de grootste vaste lasten post in een huishouding. Zeker tegenwoordig, met de lage rente, loont het zeker de moeite om na te gaan of overstappen interessant is of niet. Vaak is de boete een heel stuk lager dan de besparingen die je genereert met het oversluiten van de hypotheek.

Op dit moment ben je een dief van je eigen portemonnee als je dit niet even laat controleren, een eerste hypotheek vergelijk check is altijd gratis. Mogelijke besparing per jaar op de hypotheek:

Product Besparing in Euro’s
Hypotheek 800

Vergelijken en geld besparen op je hypotheek

 

Ga sparen bij de bank met de hoogste spaarrente

De rente staat momenteel laag, des te belangrijker is het om je geld te storten bij de bank met de hoogste spaarrente. Vergelijk de spaarrentes goed, tussen de laagste en hoogste rentes zit nog altijd een groot verschil en het is zonde om deze extra geldinkomsten te laten liggen. De ACM geeft aan dat dit voor een gemiddeld huishouden 220 euro per jaar kan schelen.

Spaarrrente vergelijken en maximaal sparen

 

Besparen kan dus echt!

Checko is er 100% van overtuigd dat elk huishouden veel besparen kan. Daarnaast moet er niet vergeten worden dat de besparingen die dit jaar worden behaald ook elk volgend jaar gerealiseerd worden. Dit kan in 10 tot 15 jaar dus gewoon een groot bedrag worden!

Stel jezelf daarom de volgende vragen:

 • Wat heb ik nu aan vaste lasten en heb ik deze eigenlijk allemaal wel nodig?
 • Hoe lang heb ik hier niet naar omgekeken en kunnen de diensten niet goedkoper?
 • Wat verwacht ik dat ik nu en in de nabije toekomst nodig zal hebben?
 • Ben ik niet te uitgebreid of dubbel verzekerd?
 • Zijn de verzekerde bedragen nog actueel, of ben ik misschien over of onderverzekerd?

 

Hoe werken vergelijkingssites?

Vergelijken heeft alleen maar zin als er aan de volgende voorwaarden wordt voldaan:

 • De huidige kosten en belangrijkste voorwaarden van het product moeten bekend zijn;
 • Overstappen moet mogelijk zijn (meeste contracten lopen één jaar, met een opzegtermijn van 30 dagen, check je huidige contracten hierop).

Wanneer hieraan wordt voldaan dan kun je online gaan vergelijken, bijvoorbeeld via onze site www.checko.nl. Het online vergelijken is erop gericht om voor iedereen toegankelijk te zijn, dus verwacht geen moeilijke vragen of ingewikkelde vergelijkers.

Wat kan je dan verwachten? Wanneer je bijvoorbeeld naar de Checko homepage gaat kun je uit het menu één van de vele producten kiezen om te gaan vergelijken. Klik op het betreffende product van je keuze en de vergelijker wordt getoond. Meestal hoef je niet meer in te vullen dan je wensen en één of meer van de volgende persoonsgegevens (afhankelijk van het product):

 • Postcode en huisnummer;
 • Kenteken;
 • Huidige leverancier;
 • Energie verbruik;

Vaak is het zo dat je wanneer je een shortlist hebt gemaakt van voor jou interessante producten dat je deze dan nog eens in detail verder met elkaar kunt vergelijken. Wanneer de uiteindelijke keuze gemaakt is, klik je op afsluiten en ga je automatisch naar de site van de aanbieder voor de definitieve bestelling of je sluit de dienst gelijk op de vergelijkingssite zelf af.

Je kunt altijd tot het laatste moment van de afsluitbevestiging besluiten om het toch niet te doen. En daarnaast heb je altijd de 14 dagen wettelijke bedenktijd om toch nog terug op je beslissing te komen, zonder verdere opgave van reden.

Meer informatie over vergelijkingssites vind je hier.

 

Onderzoek van de Autoriteit Consument & Markt (ACM) over vergelijken en besparen op vaste lasten

Onderzoek van de Autoriteit Consument & Markt (de ACM) heeft aangetoond dat je met het online vergelijken van financiële producten erg veel geld kan besparen. De ACM heeft hier in oktober 2012 een onderzoeksrapport over gepubliceerd.

In het onderzoek is als eerste de mogelijke besparing voor de gemiddelde consument in kaart gebracht, gebaseerd op vijftien verschillende soorten financiële producten. Daarna is voor acht verschillende soorten huishoudens bepaald wat de jaarlijkse besparingen bij alle financiële producten zouden kunnen zijn. Het gaat hierbij dan om ‘nieuw’ aan te schaffen producten. Of deze besparing ook te behalen is door overstappers is afhankelijk van de huidige prijs en de voorwaarden die gelden bij het overstappen. Voor producten waarbij kosteloos overgestapt kan worden, gelden de bedragen als een goede weergave van de mogelijke besparingen.

Met dit onderzoek zegt de ACM niet dat de consument altijd het goedkoopste product moet kiezen. Soms kiezen consumenten voor een duurder product wanneer dit beter bij hun wensen aansluit. Het onderzoekt toont aan dat het shoppen voor financiële producten aanzienlijke besparingen kan opleveren.

 

Besparingstabel ACM op verzekeringen, hypotheek en spaarrente

In de onderstaande tabel staan de mogelijke maximale besparingen voor een gemiddeld huishouden (in dit geval een ouder stel met kinderen), indien zij de verschillende financiële producten online vergelijkt:

Dienst Maximale besparing
Hypotheek € 912,00
Autoverzekering € 363,00
Basiszorgverzekering € 372,00
Opstalverzekering € 140,00
Internetspaarrekening € 221,00
Rechtsbijstandverzekering €  91,00
Inboedelverzekering €  98,00
Uitvaartverzekering € 102,00
Doorlopende reisverzekering €  96,00
Betaalrekening €  16,00
Aansprakelijkheidsverzekering €  21,00

Het totale rapport van de Autoriteit Consument & Markt, ‘Het voordeel van shoppen voor financiële producten’ kun je hieronder downloaden:

Rapportage ACM (NMa) Het voordeel van shoppen voor financiële producten

 

Onderzoeksresultaat ACM: Besparen door je energie te vergelijken

Naast de grote besparingen op financiële producten kan men ook veel besparen op andere diensten zoals de energierekening, door online te vergelijken en over te stappen. Ook dit is door een onderzoek van de ACM eind 2012 aangetoond. De ACM schrijft:

De consument betaalt jaarlijks gemiddeld tot wel 488 euro te veel aan energiekosten. En dat op een rekening van zo’n 2000 euro per jaar. Inmiddels stapte 36 procent van de consumenten één of meerdere keren over en nog eens 33 procent overweegt een overstap. Consumenten denken dat het overstapvoordeel maar 72 euro is; in werkelijkheid kan dat dus oplopen tot 488 euro.

 

Nipo onderzoek: Besparen op internet, tv en bellen door een alles-in-1 pakket af te nemen

Nipo onderzoek heeft uitgewezen dat men gemiddeld 250 euro per jaar kan besparen wanneer men overstapt naar een andere internet, tv & bellen aanbieder. Het zijn met name de alles-in-één pakketten die er hierbij prijstechnisch goed uitspringen. Een handige bijkomstigheid is dat je dan ook één factuur krijgt en één aanspreekpunt hebt, wat wel zo gemakkelijk is. 

 

Checko helpt je graag met besparen op je vaste lasten

Daarom hebben wij Checko opgericht. Wij zijn een volledig onafhankelijke vergelijkingssite, waar je al je vaste lasten kunt vergelijken, besparen maar ook kunt beheren. Alle vaste lasten op één vaste plek. Bij Checko kun je online vergelijken en maximaal besparen door over te stappen. Dat je niet de enige bent die overstapt kun je hier lezen in ons bericht over ‘overstappen’.

Checko heeft momenteel 13 productcategorieën maar zal op continue basis nieuwe vergelijkdiensten blijven toevoegen. Hierbij kun je denken aan bepaalde verzekeringen die we nu nog niet in ons portfolio hebben.

We zullen de komende jaren niet stil blijven zitten maar onze dienstverlening verder voor je uitbreiden om onze slogan ‘Checko checkt alles!’ volledig na te komen. Vergelijken en geld besparen doe je met Checko, start jij ook met vergelijken en geld besparen?

 

geld besparenGeld besparen op je vaste lasten