Een kleine tuin kan heerlijke zijn om jezelf even terug te trekken, maar kan ook een uitdaging zijn om in te richten. Gelukkig kan je de ruimte optimaal benutten wanneer je de juiste aanpak gebruikt. Zo creëer jij een prachtige buitenruimte. Hieronder worden vijf handige tips gedeeld om een kleine tuin slim in te delen, zodat je kunt genieten van een gezellige en functionele buitenruimte.

Verticaal tuinieren

Bij het indelen van een kleine tuin is het belangrijk om de verticale ruimte te benutten. Maak gebruik van wanden, schuttingen en pergola's om verticaal te tuinieren. Hang bijvoorbeeld hangende plantenbakken op aan de muur of plaats een klimplant tegen de schutting. Zo krijg je toch de planten en bloemen die je graag wil, maar staan deze niet in de weg. Ook kan je er voor kiezen om een verticale plantenwand te installeren. Hierdoor bespaar je kostbare vloerruimte en creëer je een groene en sfeervolle omgeving.

Creëer verschillende niveaus

Een slimme manier om een kleine tuin interessant en ruimtelijk te maken, is door verschillende niveaus te creëren. Maak gebruik van verhoogde plantenbakken, trappen of terrassen om de ruimte visueel op te breken. Hierdoor ontstaan er verschillende zones in je tuin die je kunt gebruiken voor bijvoorbeeld een zithoek, een eethoek of een bloementuin. Door de hoogteverschillen ontstaat er diepte en lijkt de tuin groter dan hij werkelijk is.

Kies voor multifunctioneel meubilair

In een kleine tuin is het belangrijk om te kiezen voor meubilair dat meerdere functies vervult. Ga bijvoorbeeld voor een bank met opbergruimte, waarin je kussens en tuinaccessoires kunt opbergen. Klapbare tafels en stoelen zijn ook ideaal, omdat je ze kunt opbergen wanneer je ze niet nodig hebt. Overweeg ook om meubels op wielen te gebruiken, zodat je ze gemakkelijk kunt verplaatsen en flexibel kunt zijn in de indeling van je tuin. Verder zijn tuinbanken ook erg handig. Zo is de tuinbank van van der garde een goede optie. Hier kan je namelijk op zitten, maar ook gebruiken om spullen op te plaatsen zoals een plantenbak.

Gebruik spiegels

Een slimme truc om een kleine tuin groter te laten lijken, is het gebruik van spiegels. Hang een spiegel aan een muur of schutting om het reflecterende effect te creëren. Hierdoor lijkt de ruimte optisch groter en krijg je het gevoel dat er meer diepte is. Plaats de spiegel op een strategische plek waar het natuurlijke licht wordt gereflecteerd en waar je een mooi uitzicht hebt.

Minimaliseer het aantal planten

Hoewel groen belangrijk is in een tuin, is het in een kleine tuin vaak beter om het aantal planten te minimaliseren. Kies voor enkele grote planten in plaats van veel kleine planten, omdat dit een rustig en ruimtelijk effect geeft. Gebruik potten en plantenbakken om planten verticaal te plaatsen of hangende planten op te hangen. Dit minimaliseert het gebruik van de ruimte en creëert een mooie uitstraling.

0 Shares:
Ook zeer interessant