Er is niemand die niet droomt van een robot die alle huishoudelijke taken van je kan overnemen en het lijkt erop dat die droom binnenkort werkelijkheid kan worden. De helft van de Nederlandse huishoudens heeft al verschillende ‘slimme’ apparaten in huis en de laatste tijd worden er steeds meer van dit soort producten met robottechnologie op de markt gebracht. Waarom is dat zo en wat kan je verwachten?

Science fiction

Wanneer je denkt aan robottechnologie, zie je misschien meteen de robots uit science fiction-films voor je. Zo ver is de techniek echter nog lang niet. Robottechnologie die in huishoudelijke elektronica wordt gebruikt moet je zien als een software of programma dat heeft geleerd om bepaalde taken van ons over te nemen.

Huishoudelijke apparaten kunnen met behulp van kunstmatige intelligentie leren om af te wassen, stof te zuigen of de was op te vouwen, maar ook meer ingewikkelde taken kunnen uit je handen worden genomen.

Stel bijvoorbeeld dat je graag sportweddenschappen aflegt. Om je kansen te berekenen heb je veel statistieken nodig. Op dat moment kan de robottechnologie gebruiken om informatie op te zoeken over het team, de spelers en andere factoren die van invloed kunnen zijn op de uitslag van de wedstrijd. Deze informatie kan door de software niet alleen worden opgezocht, maar ook worden opgeslagen en geanalyseerd. Zo weet je zeker dat je een weloverwogen weddenschap plaatst en hoef je niet langer zelf te klungelen met alle informatie op een papiertje.

Robots voor bijzondere wensen

Heb je last van speciale allergieën of kruipt er een klein kind over de vloer? Dan is een robot die bacteriën doodt misschien een goed idee. Wanneer je niet thuis bent laat je het apparaat over de vloer razen en wanneer je terug bent is alles volledig gedesinfecteerd. De meeste robots hebben ook een handversie die je kan gebruiken om bijvoorbeeld je toetsenbord schoon te maken. Ze claimen tot wel 99.99% van alle bacteriën te kunnen doden, wat voor de meeste allergieën meer dan genoeg is.

Kleine huishoudelijke taken

Stofzuigen, afwassen en de ramen zemen behoort tot niemands favoriete taken en gelukkig zijn nu ook daarvoor robots ontwikkeld. Vooral wanneer je huisdieren hebt kan het een echte uitkomst zijn als een robot al het stof en dierenharen opzuigt. Daarnaast kan een platte robotstofzuiger ook op plekken komen waar je zelf met de stofzuiger niet zo makkelijk bij komt. De robottechnologie voor deze apparaten is ver ontwikkeld. Kunstmatige intelligentie helpt te voorkomen dat een robotstofzuiger zichzelf van de trap stort en ook de robot die je ramen schoonmaakt weet precies waar het raam ophoudt. Daardoor kan je de apparaten hun gang laten gaan, zonder dat je een oogje in het zeil hoeft te houden.

Robottechnologie wordt de laatste tijd steeds vaker in huishoudelijke elektronica geïntegreerd omdat het het dagelijkse leven zo veel makkelijker, efficiënter en overzichtelijker kan maken. Allerlei taken die normaal veel tijd en moeite kosten, kunnen nu door een robot worden overgenomen. Daardoor houd je zelf tijd over om andere dingen te doen. Steeds meer fabrikanten verkennen de markt voor huishoudelijke robots, dus de verwachting is dat het aantal apparaten de komende jaren alleen maar toe zal nemen.

0 Shares:
Ook zeer interessant