Beleggen informatie

Niet iedereen ziet beleggen als snel rijk worden, verre van. Bij beleggen investeer je geld om langzaam vermogen op te bouwen. Om je geld voor jou te laten werken zoals het wel eens gezegd wordt. Lees hier alles over beleggen, van wat het nu inhoudelijk precies is tot hoe je verstandig en verantwoord je geld moet beleggen.

Rabobanks uitleg van verantwoord beleggen: Risico’s, kosten en mogelijk rendement:

Welke soorten beleggingen zijn er?

Als je belegt dan investeer je geld om vermogen op te bouwen. Bij beleggen gaat het vaak om investeren in waardepapieren die op de beurs kunnen worden verhandeld. Deze waardepapieren heten met een mooi woord effecten. Je hebt tal van mogelijkheden om te beleggen. Meer informatie over beleggen.

Kosten en risico’s

Beleggen brengt de nodige kosten met zich mee. De financiële instelling rekent bijvoorbeeld vaak provisie voor elke aankoop of verkoop. Daarnaast betaal je vaak voor het bewaren van de effecten (“bewaarloon”). Bij beleggingsfondsen betaal je jaarlijks meestal een beheervergoeding en andere administratiekosten. In het prospectus dat de beleggingsinstelling uitgeeft, vind je meer informatie over de kosten die in rekening worden gebracht.

Zorg dat je precies weet welke kosten er bij je beleggingen komen kijken. Zo kom je niet voor vervelende verrassingen te staan.

Beleggen is lange termijn denken. Het is niet gebruikelijk om voor één of twee jaar te beleggen. Denk in termen van vijf jaar. Als je bijvoorbeeld over twee jaar een nieuwe keuken wilt, dan kan je beter gaan sparen in plaats van beleggen. Voor beleggen moet je de tijd nemen. Als je streeft naar snelle winsten, dan verval je al snel in gokken.

Beleggen is niet zonder risico. Er is altijd een kans dat het minder goed gaat dan gepland.

De verleiding is misschien groot om al je geld in één bedrijf of aandeel te stoppen, bijvoorbeeld een bedrijf dat het al jarenlang goed doet. Maar dit is niet verstandig. Het is beter om je geld te verspreiden over meerdere effecten en zo ook je risico te spreiden. Mocht het fout gaan bij een van de fondsen of bedrijven waar je aandelen in hebt dan is je financiële schade in geval van spreiding beperkt. Een beleggingsfonds is ook een goede manier om je geld te spreiden.

Voordat je besluit om je geld te beleggen is het noodzakelijk dat je begrijpt wáár je in belegt. Er zijn veel verschillende soorten beleggingen op de markt. Als iemand je vertelt dat een fles wijn op dit moment € 4,- waard is en over 10 jaar € 580,- dan is het goed om te weten hoe dit kan. Sluit nooit iets af dat je niet begrijpt! Laat je informeren door een integere en deskundige financieel adviseur, of ga zelf op zoek naar informatie, bijvoorbeeld op internet. En aarzel nooit om meer informatie te vragen als je iets niet begrijpt.

Kopen van beleggingen

Beleggen kan op vele manieren. Laat je altijd goed voorlichten door een deskundige beleggingsadviseur of vermogensbeheerder. Zij zijn verplicht vast te stellen wat je financiële positie is, wat het gewenste maximale risico is dat je wilt lopen en wat je doelstellingen en ervaringen met beleggen zijn. In het DSI register staat of een financieel adviseur het keurmerk van de branche heeft. De adviseur moet een beleggingsprofiel of cliëntenprofiel vast stellen. Dit profiel zorgt er voor dat (voorgestelde) beleggingen passen bij je wensen en financiële mogelijkheden. Bedenk dat beleggen altijd een risico met zich mee brengt.

Ook zelf moet je voldoende informatie opvragen over de instelling en over het beleggingsproduct, zodat je een weloverwogen keuze kunt maken. Vergelijk de verschillende manieren van beleggen. Er is vaak een verschil in risico, maar ook de kosten die in rekening worden gebracht kunnen verschillen. Lees de Financiële Bijsluiterf en raadpleeg websites waar beleggingsproducten worden vergeleken, zoals bijvoorbeeld www.geldwaardering.nl.

Let bij het vergelijken vooral op:

  • De kosten van het beleggen en het beleggingsproduct.
  • Het beleggingsbeleid en de risico’s van het beleggingsproduct.
  • De voorwaarden van het beleggingsproduct.
  • De mogelijkheden om eruit te stappen.

Wat betreft beleggen op de beurs geldt dat je zelf niet kunt beleggen op de beurs. Wie wil gaan beleggen, moet gebruik maken van een bank, broker of commissionair. Deze partijen zorgen ervoor dat je orders worden uitgevoerd op de beurs. Zij brengen hiervoor provisie in rekening.