Het geld op je spaarrekening laten staan levert tegenwoordig niets meer op. De eerste bank heeft zelfs zijn rente verlaagd naar 0%. Veel mensen denken dat we zelfs richting een negatieve spaarrente gaan in de toekomst. Waarom zou je dus nog veel geld op de bank zetten? Je kunt het veel beter investeren in wat anders. Bijvoorbeeld een beleggingsfonds. Wat zijn de beste beleggingsfondsen en waar moet je rekening mee houden? Wij zijn er voor je ingedoken en hebben het tot op de bodem uitgezocht. Je wilt namelijk wel weten waar je aan begint. We beginnen met onze beleggingsfondsen top 5. Je leest wat de beste beleggingsfondsen van het moment zijn. Dit is op basis van welke in 2019 als beste gepresteerd hebben.

Beste Beleggingsfondsen van 2024

BNP Paribas OBAM

Met stipt op nummer 1 staat het beleggingsfonds van BNP Paribas OBAM. Dit beleggingsfonds heeft de Gouden Stier van 2019 gewonnen. Het gaat om een vooruitstrevend fonds dat actief belegt. Hierbij houden ze altijd de winst-risico balans in de gaten. Het is een fonds waar je op lange termijn echt iets aan hebt. Het gemiddelde rendement over een periode van 3 jaar ligt rond de 13%. Het fonds werd in 1936 opgericht. Of je nu een beginnend of ervaren belegger bent, het BNP Paribas OBAM beleggingsfonds is zeker wat voor jou!

Kempen Global High Dividend Fund

Het Kempen Global High Dividend Fund heeft een voortreffelijke reputatie. Ze hoeven hun naam dan ook niet meer waar te maken. Met een gemiddeld rendement van bijna 10% op basis van 3 jaar ben je zo goed als verzekerd van een goede investering. Het gaat hier om het meest succesvolle divendfonds van de afgelopen jaren. Niet alleen in Nederland zijn zij actief maar ook internationaal gezien hebben ze flink aan de weg getimmerd. Het top team van Kempen staat altijd tot je dienst. Je hoeft er dan ook zeker niet alleen voor te staan als je belegt in dit fonds.

NN Duurzaam Aandelen Fonds

Het NN Duurzaam Aandelen Fonds houd niet alleen rekening met de korte termijn. Daarnaast wordt het fonds gekenmerkt door een aantal basiswaarden waar ze veel waarde aan hechten. Met name duurzaamheid hebben ze hoog in het vaandel staan. Er wordt rekening gehouden met mensenrechten en respect voor het milieu. Bovendien staat dit fonds erom bekend zeer stabiel en consistent te zijn. Over een periode van 3 jaar zitten ze gemiddeld op een rendement van rond de 13%. De balans tussen duurzaamheid en rendement is optimaal in balans. Dat is de kracht van dit beleggingsfonds.

Rolinco N.V. EUR G

Het beleggingsfonds van Rolinco staat voor groei. Er wordt ingespeeld op wereldwijde groeitrends. Stapje bij beetje komt er een duurzame groei op gang. Bij dit fonds kies je voor de toekomst. Ze hebben als doel om hun fondsen over de wereld te verspreiden. Het gemiddelde rendement over een periode van 3 jaar ligt maar liefst rond de 16%. Het team van Rolinco zorgt dat je goed ondersteunt wordt. Zo sta je er nooit alleen voor. Tot nu toe heeft dit fonds alleen maar goede resultaten opgeleverd. Kortom, het is een uitstekende keuze voor de toekomst.

Skagen Global

Het beleggingsfonds van Skagen Global zal je niet in de kou laten staan. Ze hebben duurzaamheid hoog in het vaandel staan. Daarnaast is er oog voor een zo hoog mogelijk rendement met een zo laag mogelijk risico. Je kunt dus ‘s nachts gewoon gerust gaan slapen. Dit van origine Noorse Fonds scoort zeer hoog op consistentie. Ze beheren hun portefeuille bovendien actief. Bij Skagen Global kun je uitgaan van een klassieke Noorse kwaliteit. Het gemiddelde rendement berekend over 3 jaar is gemiddeld zo’n 11%. Uiteraard kun je ook voor een langere beleggingstijd kiezen.

Beleggingsgids: dit moet je weten voordat je aan een beleggingsfonds begint

Hoe kun je zo voordelig mogelijk beleggen?

Het is nogal wat, zo’n beleggingsfonds. Helemaal als je er nog helemaal geen kaas van hebt gegeten vliegen je allerlei termen om de oren. De eerste budget tip is dan ook om ervoor te zorgen dat je weet waar je mee bezig bent. Daarnaast blijft het altijd een risico om geld te beleggen. Wees je hier bewust van. Lees je goed in en laat je informeren. Bij veel bedrijven bieden ze een goede ondersteuning. Zo kun je worden begeleid in het beleggingsproces. Hierbij is het echter ook weer van belang zelf alert te blijven. Er is vaak goede begeleiding maar ook met als doel om jou iets te verkopen. Houd dat in je achterhoofd.

Daarnaast kun je voor een fonds gaan waarbij het risico niet al te groot is. Zoek goed uit wie de aanbieder van een fonds is om louche praktijken te voorkomen. Daarnaast wil je weten waarin je precies belegt. Het helpt om voor jezelf een plan op te stellen en te bepalen hoeveel geld je maximaal wilt beleggen. Doe dit alleen met geld dat je daadwerkelijk kunt missen, begin er anders niet aan. Daarnaast helpt het om je belegging te spreiden over een bepaalde tijd. Het hoeft allemaal niet in 1 keer.

Welke soorten beleggingsfondsen zijn er?

Er zijn meerdere soorten beleggingen. Het principe is echter hetzelfde. Je investeert je eigen geld voor een vaak langere periode om er meer uit te halen. Dit kan op verschillende manieren in het werk worden gesteld. We behandelen de meest populaire beleggingen van het moment.

Aandelen
Een aandeel is een fictief stukje van een bedrijf. Je koopt dit stukje en dit maakt je mede-eigenaar van het bedrijf. Hierdoor krijg je ook een bepaalde zeggenschap in de onderneming. Het hangt van het type aandeel en de onderneming af voor in hoeverre deze zeggenschap reikt. Een voorbeeld van zo’n zeggenschap is stemrecht in de aandeelhoudersvergadering. Op deze manier kun je zelf enige invloed uitoefenen over de bedrijfsvoering. En dit kan ten goede komen aan je aandelen. Je loopt wel het risico om je geld te verliezen als het slecht gaat met het bedrijf.

Obligaties
Een obligatie is simpel gezegd een schuldbewijs afkomstig van een bedrijf of de overheid die geld heeft geleend. Op het moment dat een overheid of bedrijf/onderneming geld wil gebruiken om te investeren dan is er de mogelijkheid dit te financieren met een obligatie. Tijdens de lening krijgt de obligatiehouder rente uitbetaald, ook wel coupon genoemd. Het is uiteraard de bedoeling dat de lening aan het eind van de afgesproken looptijd wordt afbetaald.

Welke beleggingsfonds is het voordeligst?

De keuze is reuze. Het is nogal een opgave om een goed beleggingsfonds te vinden. Bij Robeco hebben ze rekening gehouden met iedere portemonnee. Ook voor de kleinere beurs zijn er geschikte beleggingsfondsen. Je kunt namelijk al met een inleg van 50 euro beginnen. Onze beste budget keuze beleggingdsfonds is dan ook de Robeco Global Consumer Trends Equities F EUR.

Wat zijn de populairste beleggingsfondsen?

Robeco
We lieten Robeco al even aan bod komen in onze top 5. Dit bedrijf heeft al meer dan 90 jaar ervaring in deze branche. Zo’n 94% van hun klanten raadt Robeco aan. Onze conclusie is dat ze dan wel iets goed zullen doen. Bovendien maakt Robeco het voor iedereen toegankelijk om te beleggen. Je kunt namelijk al starten met een inleg van 50 euro. Ze zijn vooruitstrevend en innovatief. Via de handige Robeco app kun je al je gegevens in de gaten houden.

Skagen
Zoals de naam al doet vermoeden is Skagen een Scandinavisch bedrijf. Noors om precies te zijn. Ze geloven in duurzaamheid en dit stralen ze uit in de diensten en producten die ze aanbieden. Wat Skagen bijzonder maakt is dat ze hun oog voor de klant hoog in het vaandel hebben staan. Ze zijn dus erg klantgericht en durven beslissingen te nemen die altijd in het voordeel van de klant uitpakken. Ook als dit soms een beetje onwennig voelt.

Rolinco
Rolinco is wereldwijd actief in het investeren in aandelen. Ontwikkelingslanden hebben hierin de prioriteit. Ze staan bekend om een sterke analytische vermogen. De investeringen die ze doen zijn met name gericht op trends. Daarin richten ze zich op 3 tot 4 dingen. De bedrijven die deze trends volgen of zetten hebben de voorkeur voor de beleggingen van Rolinco. Kortom, hun oog voor de toekomst is wat Rolinco kenmerkt.

Beleggingsfonds: zo maak je de beste keuze

We nemen het je niet kwalijk dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Er is ontzettend veel keuze wat beleggingsfondsen betreft. Welke het beste bij jou past hangt af van je situatie en wensen. Er zijn nog een aantal andere factoren die meespelen en erg belangrijk zijn om in acht te nemen. Wij hebben voor je uitgezocht wat de aandachtspunten zijn voordat je overgaat tot de koop van een beleggingsfonds.

  1. Beleggingsbudget

    Vraag jezelf om te beginnen af of je het geld hebt om te beleggen. Er is een grote kans dat je je geld (hopelijk met winst) terug krijgt maar je moet het wel voor langere tijd kunnen missen. Op sites als die van de Consumentenbond kun je een keuzehulp vinden. Deze helpt je bij het maken van de keuze of je in de positie bent om een belegging te doen. Daarnaast moet je wel tegen de ‘stress’ kunnen die beleggen met zich mee kan brengen.

  2. Manier van beleggen

    Daarnaast moet je beslissen op welke manier je wilt gaan beleggen. Dit kan namelijk op verschillende manieren. Het hangt af van je ervaring en expertise welke manier voor jou geschikt is. Bovendien hangt het af van je gemoedsrust en of je stalen zenuwen hebt om het proces zelf aan te gaan. Dit is dan ook gelijk de eerste optie. De prijs om te gaan beleggen is lager als je geen gebruik maakt van advies. Dat houdt echter wel in dat je zelf overal informatie in moet gaan winnen. Daar gaat behoorlijk wat tijd in zitten. Als je de tijd en zin ervoor hebt is dit natuurlijk een prima optie!

    Je kunt ook gebruik maken van advies. Dit kan tegenwoordig online. Een adviseur gaat dan een analyse maken van jouw situatie en kan je op basis hiervan voorzien van advies. Als je het prettiger vindt is er ook de mogelijkheid om dit persoonlijk te doen.
    Online is het mogelijk om geld in te leggen. Je geld wordt dan collectief belegd. Uiteraard bepaal je zelf waar je je geld in wilt leggen.

    Voor grotere bedragen is er ten slotte de mogelijkheid voor individueel vermogensbeheer. Je krijgt een ‘begeleider’ die het bedrag voor je gaat beleggen. Je geeft het dus eigenlijk uit handen aan iemand die er verstand van heeft.

  3. Aanbieder

    Je wilt een goede aanbieder voor je beleggingsfonds kiezen. Houd hierbij in de gaten dat er nog kosten zoals servicekosten en transactiekosten van het bedrag af gaan. Dit is bij de ene aanbieder hoger dan bij de ander. Verdiep je dus goed in de verschillende aanbieders en vergelijk ze met elkaar.

  4. Risicoprofiel

    Om je situatie in kaart te brengen kun je gebruik maken van het risicoprofiel. De bank zal hier waarschijnlijk om vragen. Het is een lijst met vragen die over uiteenlopende onderwerpen gaat. Onder andere komt aan bod wat je ervaring met beleggen is, hoeveel risico je wilt nemen en wat je financiële situatie is.

  5. Verspreid de beleggingen

    Als je zelf gaat beleggen, zonder adviseur dan is het aan te raden om je beleggingen te spreiden en niet al je geld in 1 keer in te zetten. Houd dit in gedachten voordat je eraan begint. Bij veel fondsen heb je de mogelijkheid om de maandelijkse inleg te verhogen of te verlagen.

Als je over een beleggingsfonds begint zullen veel jongeren zich achter de oren krabben. Een beleggingsfonds is tegenwoordig namelijk achterhaald met de komst van de cryptovaluta. Het is een tijdje een trend geweest om een Bitcoin of een deel daarvan aan te schaffen. Hier werd regelmatig een leuke winst op gemaakt. Dit was echter vaak meer toeval dan anders wat. Maar als je er echt verstand van hebt kunt je er een vette boterham mee verdienen. Je handelt op een online platform in de fictieve valuta die je vervolgens om kunt wisselen voor geld. Er zijn voorbeelden van (met name) jonge knapen die al een bolide onder hun kont hebben waarvan hun ouders het in hun hele leven nog niet zouden kunnen betalen. Deze manier van investeren is dan ook erg populair en nog steeds in opkomst. Het verschil ten opzichte van een beleggingsfonds is dat er razendsnel en met 1 druk op de muis ontzettende bedragen te verdienen vallen. Uiteraard ligt er ook een gevaar op de loer dat dit iets te enthousiast gebeurt. Onze tip is dan ook nogmaals om dit alleen met geld te doen dat je kunt missen!

2 Shares:
Ook zeer interessant