De rode roos of de bos bloemen van je nieuwe liefde wil je natuurlijk een mooi plekje geven in je huis. Sowieso geven bloemen je huis karakter en soms ook nog eens een lekker geurtje, zoals rozen of jasmijn. Om te bepalen welke vaas hiervoor het meest geschikt is, staat hier een aantal tips voor je op een rijtje:

 1. Vorm
  Voor de rode roos die je net van je liefde hebt gekregen, kies je voor een vaas met een lange hals, ook wel een flesvaas. Deze vazen met een kleine opening aan de bovenkant, zijn het meest geschikt voor bloemen met een lange steel, die je in eenvoud koopt.
  Snijbloemen, zoals tulpen of chrysanten, plaats je liever in een cilindervormige vaas. Grotere boeketten kan je hier ook in kwijt, maar kijk uit dat de stelen van de bloemen nog genoeg ruimte krijgen.
 2. Nadruk
  Misschien klinkt het wat overbodig, maar denk na over op welk object de nadruk wilt leggen. De vergelijking met kleding maakt het wellicht wat duidelijker. Soms wordt er gevraagd: wordt de kleding door de persoon gedragen of de persoon door de kleding. Bij bloemen vraag je: wil je het accent op de bloemen of de vaas? Indien je kiest voor de vaas, is misschien een van de House doctor vazen iets voor jou. Als je voor de bloemen kiest, koop je liever een neutrale vaas in één kleur.
 3. Materiaal
  Het meest gekozen materiaal voor een vaas is glas. Het is mooi, staat stijlvol en is makkelijk in onderhoud. Het glas is bestand tegen de stoffen in de bloemenvoeding en het kan goed worden schoongemaakt.
  Een alternatief voor een glazen vaas is een vaas van aardewerk. De vazen zijn wat massiever dan die van glas. Het aardewerk geeft een meer robuustere look en is tegenwoordig in veel kleuren beschikbaar. Een nadeel is dat de vazen minder goed zijn schoon te maken, wanneer ze zijn besmet met vuil. Minder gekozen opties voor vazen zijn gemaakt van aluminium of plastic (kunststof). Bijvoorbeeld een kunststoffen vaas krijg je nog minder goed schoon dan aardewerk.
 4. Grootte
  Natuurlijk heeft ook de grootte van de vaas invloed op hoe jouw bloemen tot hun recht komen. Een gigantische vaas met een klein bloemetje erin is niet helemaal geschikt. Vaak worden de grotere vazen op de grond neergezet als extra decoratie stuk. Hier worden takken in gezet en grote bloemen zoals zonnebloemen, die eenmaal veel ruimte nodig hebben. Een klein vaasje is meer geschikt als tafelvaas. Zo kan je bijvoorbeeld bij een diner de tafel wat leuker aankleden.

Wanneer je een bloem of boeket aan een ander wil geven, kan het misschien lastig zijn om een vaas erbij te doen. Een inschatting maken van hoe andermans huis eruit ziet of te bepalen wat iemand als mooi beschouwd is een kunst. Het beste zou je dan kunnen kiezen voor een aantal neutrale kleuren. Dus kies liever voor een glazen vaas met een specialere vorm, dan een gekleurde vaas in de vorm van een cilinder.

0 Shares:
Ook zeer interessant
checko test de beste dekbedden
Lees meer

Beste Dekbed van 2024

In de zomer moet je er niet altijd aan denken, lekker wegkruipen onder een dekbed. Maar zodra de…