Reinigen is een belangrijke (aldanniet cruciale) stap van je huidverzorgingsritueel. Je reinigt je huid 1 à 2 keer per dag, maar waarmee?  In dit artikel lees je welke reinigers je het best kunt gebruiken…

Ga voor milde producten!
We weten dat reinigen essentiëel is, maar let er wel op dat je het juiste, milde (!) product kiest. Er zijn genoeg goede reinigers op de markt, ook van goedkopere merken. Maar helaas zijn er ook producten die té agressief zijn, bijvoorbeeld omdat ze zeep of SLS bevatten, of té veel irriterende (parfum)stoffen, etcetera.

1) Zorg er in elk geval voor dat je reiniger géén SLS, oftewel sodium lauryl sulfate, bevat. Dit is namelijk een agressieve reiniger die je huid kan irriteren of gevoeliger kan maken. (let op: sodium laureth sulfate (SLES) is niet hetzelfde, deze variant is een stuk minder agressief dan SLS).

2) Kies liever geen dagelijkse reiniger met scrubdeeltjes erin. Te vaak scrubben is eerder slecht dan goed voor je huid. Gebruik een gezichtsscrub liever maar 1 à 2 keer per week.

3) Gebruik een milde reiniger! Eentje die zeep-vrij is en niet te agressief. Een blokje zeep is helemaal uit den boze! Zeep droogt de huid uit. Gelukkig zijn de meeste reinigingsproducten voor het gezicht zeepvrij, maar probeer hier even op te letten.

4) Ook een zeepvrij wastablet kun je beter niet voor je gezicht gebruiken, omdat de verdikkingsmiddelen die het product tot tablet maken ook je poriën kunnen verstoppen. Zeker voor de wat vettere en onzuivere huid is dit geen aanrader. Ga dus liefst voor een vloeibaar product!

Tip: wanneer je direct na het reinigen je hand over je natte huid laat glijden en je huid voelt stroef, dan is je reiniger waarschijnlijk te agressief en heeft deze je huid gestript van al je natuurlijke, beschermende oliën.


Kies een product dat past bij je huidtype
Heb je een droge huid? Ga dan voor een reiniger op melk- of crèmebasis, die je zonder water gebruikt. (Warm) water droogt de huid van nature een klein beetje uit, dus drogere huidjes hebben vaak meer baat bij een reiniger waarbij geen water nodig is. Hoe droger je huid, hoe romiger het product dat je hiervoor kunt kiezen, van melk tot een dikkere reinigingscrème. Vind je een melk al te vet aanvoelen? Er zijn ook gels op de markt die je niet hoeft af te spoelen!

Is je huid gemengd of vet en/of heb je last van pukkeltjes? Ga dan voor een water-oplosbare reinigingsgel of facewash. Je wast je huid dan dus met water, zodat je al het vuil en overtollig vet afspoelt. Een melk of crème is minder geschikt omdat dat bij een gemengde of vette huid de kans op glimmen en onzuiverheden kan vergroten.

Tip: Last van puistjes en glimmen? Ookal is je huid vet, dat wil niet zeggen dat je moet kiezen voor agressievere reinigers en váák reinigen. Je huid constant reinigen en zo voortduren het talg blijven verwijderen zal zeer waarschijnlijk juist averechts werken: je huid gaat méér vet aanmaken om zichzelf te beschermen.

Heb je een normale huid zonder pukkeltjes? Gefeliciteerd, you’re one lucky girl! Jij kan zowel een water-oplosbare reiniger als een melk gebruiken, net wat je fijn vindt en waar je huid beter op lijkt te reageren!

Goed om te weten: de hoeveelheid schuim van je reiniger (of shampoo!) zegt niets over de werking. Een product met veel schuim werkt dus niet per se beter dan een product dat bijna niet of helemaal niet schuimt!

0 Shares:
Ook zeer interessant