Tijdens de aanschaf van een nieuwe aanhanger zijn er wat aandachtspunten waarop je moet letten. Om ervoor te zorgen dat je geen verkeerde aankoop doet, hebben wij deze aandachtspunten voor je op een rijtje gezet in dit artikel. Doe er dus je voordeel mee!

Er zijn veel verschillende soorten aanhangers, allemaal weer voor andere doeleinden. Denk aan een gesloten aanhanger, een aanhanger met koelfunctie, een kiepwagen en zo heb je nog veel meer aanhangers. Maar ook woorden als massa, draaggewicht en het trekgewicht van de auto spelen een grote rol in het aanschaffen van de juiste aanhangen. In dit artikel gaan we 9 aandachtspunten af en geven we antwoord op al jouw vragen omtrent het aanschaffen van een aanhanger.   

Welke type aanhanger past bij jouw klus? Wat voor toebehoren wil je bij je aanhanger? En speelt garantie een rol bij de aankoop van jouw nieuwe aanhanger, en waar op letten bij een aanhanger? Wij vertellen het je!

1. Laadvermogen en afmetingen 

Alle aanhangers hebben verschillende afmetingen. Mocht jij bijvoorbeeld altijd buizen van 2 meter vervoeren dan is het logisch dat je kiest voor een aanhanger van 2.10 meter. Want je wilt liever ruimte overhouden dan dat je krap komt te zitten in je ruimte. Daarnaast ga je kijken naar het laadvermogen. Dit zit als volgt: ze spreken vaak van een bruto en netto laadvermogen. Het bruto laadvermogen is het laadvermogen inclusief het gewicht van de aanhanger. Het netto laadvermogen is dus het vermogen dat de aanhanger mag vervoeren exclusief het eigen gewicht. Ingewikkeld? Een bedrijf, zoals Hapert Aanhangwagens, kan jou hier alles over vertellen.

Kijk hierbij ook goed naar de treklast van de auto of bus waarmee je de aanhanger gaat trekken. Dit mag je niet overschrijden. Vaak staat dit op het kentekenbewijs, maar je kan dit ook opvragen bij de RDW

2. Soort aanhanger 

Er zijn veel verschillende aanhangers. Zo spreken we bijvoorbeeld over multitransporters, plateauwagens, gesloten aanhangers of koelwagens. Maar de meest gebruikte voor bijvoorbeeld een aannemer is een kipper aanhanger. Deze kan vaak grote massa’s vervoeren. Echter is het grootste voordeel van de kipper-aanhanger dat hij kan kiepen. Soms kunnen ze dit zowel zijwaarts als voorwaarts doen. Handig dus wanneer je grote hoeveelheden zand vervoerd.

Gebruik jij een aanhanger voor bijvoorbeeld een klus met apparatuur, dan kan je beter kiezen voor een dichte aanhanger. Ook omdat er waarschijnlijk apparatuur in staat dat niet vochtbestendig is. Zo heb je dus aanhangers voor iedere klus. 

3. Toebehoren aanhanger 

Wist je dat een aanhanger bijna onbegrensde mogelijkheden heeft aan toebehoren. Zo kan je van alles toevoegen aan jouw aanhanger. Denk hierbij aan voorrekken, huiven, loofrekken, oprijplaten, lieren, en zelfs hele opzetstangen. Je kan het zo gek niet bedenken of ze hebben het voor jouw aanhanger. Ook een slot is natuurlijk prettig bij een aanhanger. Er zijn mogelijkheden om je aanhanger te voorzien van een goed slot die wordt afgesteld op jouw aanhanger. Maak je nooit meer zorgen over jouw inventaris. 

4. Het merk van de aanhanger 

Je hebt veel verschillende soorten merken voor aanhangers. Wanneer er meerdere merken op de markt zijn, zie je vaak ook dat er verschil komt in kwaliteit. Zo kan je het beste eens goed kijken naar het merk voordat je zomaar een aankoop doet. Wat zijn de reviews rondom dit merk. Leveren ze de juiste kwaliteit en koop je een aanhanger die misschien wel jaren mee kan gaan? 

5. Remsystemen aanhanger

Niet iedere aanhanger is voorzien van een remsysteem. Zo heb je ongeremde en geremde aanhangers. Het verschil is dat een geremde aanhanger een ingebouwde rem heeft. Wanneer jij remt met de auto zal de aanhanger mee remmen. Dit is vooral goed wanneer je grote hoeveelheden vervoert. De volledige belasting komt dan niet op de auto te liggen. Dit scheelt in druk en kan ongelukken voorkomen. Een ongeremde aanhanger mag dan ook niet meer dan 750 kilo vervoeren. 

6. Rijbewijs aanhanger, wel of niet 

Goed om te weten is wanneer jij nu een rijbewijs nodig hebt voor een aanhanger. Een aanhangerrijbewijs: BE, betekent dat jij een aanhanger van boven de 750 kilo mag trekken. Dus wanneer jij een geremde aanhanger zonder dit rijbewijs rijdt ben je hoe dan ook in overtreding. Ook al zit er dus geen lading op de aanhanger. Dit is omdat je voor het besturen van een voertuig met een grote aanhanger extra vaardigheden moet bezitten. Hiervoor word je dan ook opgeleid en er wordt, net als bij een gewoon rijbewijs, een examen afgenomen. 

7. Aanhanger componenten 

Een aanhanger bestaat natuurlijk niet alleen uit staal en een bak. Achterop vind je verlichting en ook dit is belangrijk bij de keuze voor een aanhanger. Wat voor verlichting er is gebruikt zegt veel over de betrouwbaarheid van de aanhanger. Ook wanneer jij kiest voor een kipper aanhanger wil je zeker zijn dat het hydrolyse systeem het niet begeeft. Kijk dus of er gebruik is gemaakt van betrouwbare en goede merken. Denk bijvoorbeeld aan het merk Hapert.  

8. Garantie aanhanger 

Helaas is niet iedere aanhanger voorzien van een lange garantieperiode. Maar de beste merken zorgen voor een garantieperiode van minimaal twee jaar. Deze garantieperiode is er voor eventuele productiefouten. Als je het niet helemaal vertrouwd is het goed om te kijken naar reviews over de fabrikant. Beoordelingen van andere consumenten spelen hierin een grote rol. 

9. Inruilen aanhanger 

In bepaalde gevallen zal een dealer of een fabrikant de mogelijkheid hebben tot het inruilen van je oude aanhanger. Soms kan het lonen om je aanhanger eerst online zelf te verkopen voordat je dit bij een dealer doet. Een dealer, zoals bij Hapert Aanhangwagens, zal toch kijken naar wat hij of zij er nog voor kan krijgen. Je zal dus niet de maximale opbrengst genereren. 

0 Shares:
Ook zeer interessant