Niets zo fijn dan een warme vloer aan je voeten. Vloerverwarming is het tegenwoordig helemaal! En daarmee verdwijnen steeds meer radiatoren uit onze woonkamers. Ben jij je aan het oriënteren op het neerleggen van vloerverwarming in jouw woning? Deze vragen gaan vast en zeker de revue passeren bij jou!

In deze blog vertellen we jou meer over waar je op moet letten als je vloerverwarming gaat integreren in je woning. 

1. Welk soort vloerverwarming past er bij mijn woning?

Er zijn verschillende soorten vloerverwarmingen. Traditionele vloerverwarming, droogbouw, elektrisch of in vrezen. Als er geen ruimte is voor traditionele vloerverwarming of droogbouw dan kan je kiezen voor de laatste twee opties. Als je een lagere energierekening wilt hebben dan kan je juist beter wel kiezen voor de traditionele optie of de droogbouw. Ook als de temperatuur in de ruimte snel te regelen moet zijn is droogbouw de beste optie. Als je vloerconstructie niet te veel kan dragen dan kies je ook voor droogbouw. 

Bij droogbouw worden er geen natte producten gebouwd, denk bijvoorbeeld aan cement. Traditionele vloerverwarming is een systeem dat werkt op basis van warm water. En wordt vaak gedaan wanneer er nog geen bestaande vloer ligt. 

2. Gebruik ik de juiste buizen?

Voor vloerverwarming heb je buizen nodig. Deze buizen hebben vaak een doorsnee van 16 mm. Het water moet goed door de buizen kunnen stromen. Leg hierbij de buizen zo neer dat je een goede en scherpe bocht erin kunt maken. Hierdoor komen de buizen idealiter op 100 millimeter van elkaar te liggen.

3. Hoe werkt de verdeler van de vloerverwarming?

Een open vloerverwarmingverdeler kan op meerdere groepen worden aangesloten. Vaak bevat een verdeler een ingebouwde pomp. Hier wordt het warme water opgevangen. Warm water stroomt vervolgens naar een verdeelkoker. Vervolgens wordt vanuit hier het water door de buizen gepompt waardoor de vloerverwarming de woning kan verwarmen.

4. Waar moet je opletten bij het afwerken van vloerverwarming?

Als je vloerverwarming gaat neerleggen is de afwerking erg belangrijk. Deze mag namelijk niet te isolerend zijn. Anders blijft de warmte onder de vloer liggen en verwarmt het natuurlijk niet de woning. Plavuizen en tegels werken goed in combinatie met vloerverwarming maar sommige laminaatvloeren zijn ook geschikt. 

5. Kan vloerverwarming op de kamerthermostaat worden aangesloten?

De vloerverwarming kan op de kamerthermostaat worden aangesloten. En eigenlijk werkt dat ook nog eens heel simpel. Je kan namelijk de temperatuur kiezen die jij wilt. Vervolgens verwarmt de cv ketel het water op tot de temperatuur die jij graag wilt. Dan stroomt het water door de buizen. Doordat dit circuleert blijft er een constante warmt vanaf de grond opstijgen. 

Wist je dat… 

Vloerverwarming is op het gebied van energie zuiniger dan wanneer je kiest voor verwarming door middel van radiatoren. Dat komt omdat een radiator opwarmt tot 90 graden, terwijl vloerverwarming tot 50 graden wordt opgewarmd. Hierdoor heb je minder energie nodig om warmte te creëren. Vloerverwarming wordt steeds meer populair omdat veel woningen van het gas af willen. En dat is natuurlijk niet gek met de stijgende gasprijzen. Meer hierover en het belang van vloerverwarming lees je in dit artikel!

0 Shares:
Ook zeer interessant