Jij bent hoge energierekeningen zat en bent opzoek naar goede alternatieven. Je kunt tegenwoordig jouw eigen energie opwekken en bijna niet meer afhankelijk zijn van energiemaatschappijen. Maar wat is het rendement van zo’n zonnepaneel nou eigenlijk? Aan de hand van een aantal vragen hebben wij voor jou het rendement berekend. Wat levert het op, en wat geef je uit? 

Afhankelijk van de grote van jouw huishouden is het goed om te kijken naar wat jij bespaart. Een tweepersoonshuishouden bespaard bij aanschaf van 16 zonnepanelen zo’n €780,- per jaar. De kosten voor zonnepanelen (inclusief installatie) zijn €7600,-. Dus in ongeveer 10 jaar heb jij jouw aanschafwaarde terugverdiend.  

De aanschaf van zonnepanelen

Het is belangrijk eerst te kijken naar de kosten van zonnepanelen. Zo kan je uiteindelijk berekenen of het voor jou rendabel is. In het verleden waren zonnepanelen duur. Dit kwam door dat er nog niet veel werd geproduceerd. Inmiddels zijn de productiecijfers enorm gestegen door de grote vraag. Een systeem van 10 zonnepanelen die in totaal 2.500 Wattpiek (Wp) genereren kosten zo’n €5000,- . De kosten zijn inclusief de installatie plus het omvormen van de energie naar bruikbare voltage.

Mocht je zeker willen zijn van de laagste prijs zijn er verschillende prijsvergelijkers te vinden. Vaak verschillen de prijzen door de kosten voor de installatie. De prijs van de zonnepanelen zijn doorgaans gelijk, afhankelijk van het hoeveelheid aan Wp.

Wat voor soort zonnepaneel moet ik kiezen?

Belangrijk is natuurlijk om te kijken wat voor zonnepanelen er zijn. Per zonnepaneel kan het verschillen wat voor vermogen hij genereert. Op dit moment zijn er drie verschillende soorten zonnepanelen op de markt:

  • Monokristallijn zonnepaneel
  • Dunne film zonnepaneel
  • Polykristallijn zonnepaneel

De zonnepanelen van dunne film, zijn niet zo populair. Doordat het rendement lang niet zo hoog is als de twee andere soorten zonnepanelen. Ze zijn enkel wel stukken goedkoper in aanschaf waardoor ze toch nogal eens worden verkocht. 

De poly- en monokristallijn bestaan zoals je al verwacht beide uit kristallen. De polykristallijn levert een lager rendement op dan de monokristallijn. Maar deze zijn ook goedkoper in aanschaf. Wel worden de prijzen en het verschil in rendement steeds kleiner. 

Wat is het vermogen van een zonnepaneel?

Bij de aanschaf van een zonnepaneel kan je altijd kiezen voor het vermogen dat hij genereert. Een zonnepaneel geeft maximaal vermogen bij optimale weersomstandigheden. Denk maar eens aan de op zonne-energie rijdende voertuigen. Deze worden doorgaans in centraal Australië getest, door perfecte weersomstandigheden. 

Doorgaans wordt er gekozen voor zonnepanelen met een vermogen van 250 Wp. Maar je kan ook kiezen voor een zonnepaneel met een hoger vermogen. Deze zijn wel duurder in aanschaf. Wanneer je minder ruimte hebt, bijvoorbeeld door een kleiner dakoppervlakte dan kan je beter kiezen voor een zonnepaneel met een hoger vermogen. 

Heb ik een omvormer nodig bij mijn zonnepaneel? 

Het antwoord is simpel. Ja, als je geen omvormer aanschaft, dan kan jij de stroom niet gebruiken. De omvormer zorgt dat jouw stroom wordt omgezet naar bruikbare energie voor in huis. En wist je dat je BTW kunt terugvragen als particulier? Je leest er hier meer over.

0 Shares:
Ook zeer interessant