Ook na de zomer is het soms lekker om één of twee bezoekjes aan de zonnebank te brengen (mits met mate, natuurlijk!) om je bruine tint wat langer vast te houden. Er is een breed scala aan verzorgingsproducten op de markt, speciaal voor de zonnebank. Checko testte er 5: vergelijk zelf!

Er is weer gelet op de vaste punten: de verpakking, textuur, geur en ingrediënten zijn zo objectief mogelijk beschreven. Daarnaast per product ook weer een persoonlijk oordeel, waarin verteld wordt of je daadwerkelijk veel bruiner wordt met de betreffende lotion en of hij de huid goed voedt, etcetera. Eventueel toegevoegde stimulatoren (zoals Tyrosine) en zelfbruiners zijn apart naast de ingrediënten vermeld… Kijk en vergelijk zelf!

NB Sommige lotions beloven dat je nog sneller en dieper bruint, bijvoorbeeld omdat het lichaam meer pigment zou aanmaken. Ook bevatten sommige lotions zelfbronzers zoals DHA en/of Erythrulose. Het is daarom erg moeilijk na te gaan of een nóg bruiner kleurtje ook deels te danken is aan meer pigment-aanmaak, of enkel aan de toegevoegde zelfbruiners.

EasySun – Zonnebank Bruin | €9,90 | 100 ml
Belofte: ‘snel diep en egaal bruin onder de zonnebank’
Verpakking: Een doorzichtig (jammer! zo gaat het product sneller achteruit) glazen flesje met spraydopje.
Textuur/geur: Een oranje-kleurige olie die naar lavendel ruikt. Geen synthetisch parfum toegevoegd.
Ingrediënten: Een basis van natuurlijke plantenolie en lanoline met daarin kokosolie, olijfolie, sesamolie, amandelolie, walnoot, bergamot olie, beta-caroteen en lavendel.
Bruiners/stimulatoren: Beta-caroteen zou de bruining moeten bevorderen.
Checko’s oordeel: Omdat de olie oranje-kleurig is lijkt je meteen al bruiner, maar verder draagt het product naar mijn idee niet veel bij aan een nóg bruinere tint. Verder opzich geen verkeerde olie-mix, zonder conserveermiddelen of synthetisch parfum. Een heel puur product dus! Enige minpuntje van de samenstelling: lavendel en bergamot zijn volgens sommige huidverzorgings-experts (zoals Paula begoun en Jetske Ultee) irriterend voor de huid.

Devoted Creations – Posh Couture
 | €72,95 | 350 ml
Belofte: “30x Silicone Bronzer”. Zijdezachte lotion vol antixodianten die de bruining stimuleert. Het is niet duidelijk wàt precies wordt bedoeld met het getal 30; dat je er 30 keer bruiner van wordt lijkt me sterk, misschien bevat het 30 werkzame ingrediënten? Dit is niet helder aangegeven.
Verpakking: Een fles met draaidop en ‘tattoo-look’.
Textuur/geur: Een werkelijk zijdezachte textuur, goed uitsmeerbaar en trek snel in. Ruikt babyzacht bloemig (volgens de fabrikant een “Island Cotton-geur”) Je ruikt haast niets van de teogevoegde DHA: fijn!
Ingrediënten: 
Een basis van Aloe Vera-sap (in plaats van water!), siliconen, kokosolie en Prpylene Glycol. Bevat verder o.a. Isopropyl Myristate (bevordert intrekken van de lotion)  ATP, vormen van vitamine A, B2, B3, B5, C, Açai-olie, Matrixyl, gember en rozemarijn.
Zelfbruiners/boosters: DHA (zelfbruiner) en 2 vormen van Tyrosine.
Checko’s oordeel: Wauw, wat werd ik bruin met deze lotion! Na 15 minuutjes onder de zonnebank zag ik er al uit alsof ik een kleine week naar het strand ben geweest. Dit kan natuurlijk puur aan de zelfbruiners liggen, maar het resultaat is er in ieder geval. Verder heeft dit een zeer aangename textuur, rijk aan antioxidanten, die mijn huid goed heeft beschermd: de delen huid waar ik niet had gesmeerd waren duidelijk een stuk droger. Hij is weliswaar de duurste uit deze vergelijking, maar wat mij betreft zie je dit ook terug in het totaalbeeld van textuur, geur en werking!

Matahari – Crone Diva optimizer | €45 | 235 ml
Belofte: ‘ultra-dark triple bronzer’ maakt de huid extra donker, reflecteert licht voor een optisch bruinere huid. Beschermt en verstevigt tegen veroudering. Met CuO2® en TRF2000® voor een goudbruine tint.
Verpakking: Een vrolijke en kitscherige tube met bedel-hangertje.
Textuur/geur: romige crème-kleurige lotion met een bloemig fruitparfum (Royal Cherry Blossom volgens de fabrikant) Ruikt daarnaast heel subtiel (gelukkig!) naar zelfbruiner.
Ingrediënten: een basis van water en emulgatoren gevolgd door een ellenlange lijst ingrediënten waaronder cacaoboter, Topaas (mineraal), kokos-olie, aloe vera, Coleus-extract (is in voeding een vertverbrander), zee-alg en zeewier, Olifantenboom, zwarte walnoot, ginseng, tuinboon, carnitine, ATP, Jiaogulan en nog véél meer bijzondere extracten. Stoffen als caffeine zouden voor het verstevigende effect moeten zorgen.
Ook heb ik een klein onderzoekje gedaan naar de genoemde ingrediënten CuO2® (koperdioxide) en TRF2000®Dit laatste staat waarschijnlijk voor Tissue Respiratory Factor, oftewel ademhaling voor het (huid)weefsel. Beiden hebben dus te maken met de toevoer van zuurstof naar de huid. Over de stoffen is helaas heel weinig onafhankelijke informatie te vinden, maar volgens de fabrikanten zouden ze de melanine-productie stimuleren.
Bruiners/stimulatoren: Bevat 2 soorten Tyrosine en daarnaast DHA en Erythrulose (zelfbruiners). Ook enkele andere ingrediënten waaronder de zwarte walnoot en carroteen uit wortelzaad-olie zou de bruining moeten intensiveren.
Checko’s oordeel: Een luxe lotion met een hele lange lijst vol tropische en bijzondere ingrediënten, waaronder veel antioxidanten die de huid helpen beschermen tegen veroudering door UV-stralen. Chique is dat zeker, maar of die bijzondere extracten ook werkelijk beter zijn dan simpelere ingrediënten is natuurlijk wat anders. Het nadeel van een lange ingrediëntenlijst is dat de kans op allergie voor een van de ingrediënten groter is. Ben je snel gevoelig voor producten, let daar dan dus op. De deeltjes die het licht reflecteren zijn érg subtiel, je ziet géén glitter of shimmer maar een zeer subtiele glans…mooi!

Biodermal – Sun Care Sun Tan Extra spray | €16,15 | 200 ml
Belofte: Hydraterend, beschermt tegen vroegtijdige veroudering en plakt niet.
Verpakking: Handige en licht- en luchtdichte sprayflacon. Stimuleert de bruining dankzij sinaasappel-extract.
Textuur/geur: Hele dunne lotion die net melk lijkt. Smeert daardoor makkelijk uit. Geparfumeerd: ruikt typisch (maar niet te sterk) naar Biodermal Sun producten (fris en plant-achtig)
Ingrediënten: een basis van water, kokos-esters en glycerine met daarin o.a. vitamine E, panthenol, bisabolol en natuurlijk sinaasappel-extract.
Bruiners/stimulatoren: Bevat Sinaasappel extract dat volgens Biodermal ‘de bruining stimuleert’. Hier heb ik natuurlijk ook even een onderzoekje naar gedaan…
Sinaasappel-extract zou veel flavanoides bevatten: deze stof zorgt in bloemen en planten voor de rode of gele kleur. Of het de mensen huid ook sneller of dieper bruin maakt is niet helemaal duidelijk. Wél is het extract sowieso een nuttig antioxidant.
Checko’s oordeel: Ik werd hier niet echt bruiner van dan zonder de spray, maar eerlijk is eerlijk: Biodermal belooft ook niet expliciet dat je hier vele malen bruiner van wordt. Wel is dit zeer geschikt als je je huid wat extra verzorging wil geven tijdens een zonnebanksessie. De vitamine E en sinaasappel zijn  antixodaidanten die je huid helpen zichzelf te beschermen tegen huidveroudering. Verder trekt trekt de spray-vloeistof inderdaad snel in en is ook niet plakkerig, wat wel zo fijn is. Is een stuk simpeler dan de zonnestudio-producten, maar dan ook een stuk goedkoper.

Supertan – Spearmint & Candy Apple | € 27,50 | 200 ml
Belofte: ‘super bronze’ resultaten en een aangename verkoelend effect for een extra gehydrateerde huid.
Verpakking: Knalroze fles die net zo Amerikaans oogt als het merk is.  Handige druk-dop.
Textuur/geur: Dikke transparant-bruine lotion die wat vaseline-achtig aanvoelt. Trekt daarentegen zeer snel in. Geparfumeerd met een kitsch kauwgomballen geur met – jawel – appel! Eenmaal ingetrokken ruikt de geur al minder kunstmatig en eigenlijk heel lekker fris.
Ingrediënten: Een basis van water, Aloe Vera en iso-parrafine (vandaar de vaseline-achtige textuur) met daarin o.a. natuurlijke olie, siliconen, glycerine, Cola™Moist 200 (hydraterend bestanddeel) methyl lactate, zwarte walnoot, theeboom-olie, groene thee en komkommer, vitamine E, jojoba olie en spearmint.
Bruiners/stimulatoren: bevat aardig wat L-Tyrosine (2 soorten) en DHA. Ook de zwarte walnoot zou de huid extra doen bruinen.
Checko’s oordeel: Heeft een rijke textuur en het cooling effect is inderdaad aangenaam en zeker niet té. Naast deze minty variant heb ik ook de Pineapple & Mango variant geprobeerd met een andere (zachtere) fruitgeur maar ook een andere samenstelling (met óók Erythrulose) en andere textuur: dunner en melk-achtiger.
Beide producten zorgen ervoor dat je huid wat sneller en dieper bruint dan zonder lotion, mede dankzij de zelfbruiners. Ook bevatten ze antioxidanten en moisturizers om de huid te beschermen tegen veroudering en uitdroging door UV-straling. Grappige kitsch flesjes met ingrediënten die gelukkig een stuk volwassener zijn dan verpakking en geur doen verwachten. De geuren zijn zeker anders dan anders, maar heb je een afkeer van zoete snoep- en fruitgeurtjes dan is dit waarschijnlijk niets voor jou.

0 Shares:
Ook zeer interessant