SLS, oftewel Sodium Lauryl Sulfate, heeft een slechte naam en dat is niet helemaal onterecht. Wél onterecht is dat SLS vaak wordt verward met SLES: Sodium Laureth Sulfate. Deze laatste sulfaat is namelijk mild in tegenstelling tot SLS…

Sodium Laureth Sulfate, ook wel afgekort tot SLES, is één van de vele sulfaten die je tegenkomt in reinigers, in gezichtsreiniger bijvoorbeeld maar ook in shampoo’s tot douchegels. Sulfaten zorgen ervoor dat het product schuimt en reinigt en ze hebben een emulgerend effect, wat wil zeggen dat ze ervoor zorgen dat water- en olie-achtige bestanddelen mooi mengen.

Sodium Lauryl Sulfate, oftewel SLS, is de bekende omstreden reiniger die door vele wordt afgeraden. Er wordt zelfs beweerd dat er een link is tussen kanker en SLS, al is dit nooit hard bewezen. Wel bekend is dat dit ingrediënt bij veel mensen allergische reacties kan veroorzaken en op langere termijn zelfs tot chronische overgevoeligheid kan leiden.

Omdat Sodium Lauryl Sulfate en Sodium Laureth Sulfate namen zijn die érg op elkaar lijken, worden deze wel eens door elkaar gehaald. Jammer, want waar SLS (Lauryl!) vrij agressief is en huidirritatie kan veroorzaken, is SLES (Laureth!) juist een milde variant die je in véél producten tegenkomt en in principe niet vermeden hoeft te worden.

Uiteraard kan het altijd voorkomen dat je óók voor SLES overgevoelig bent. In dat geval kun je een product zoeken met andere schuimende werkstoffen, of -nog liever- gaan voor een niet-schuimende reiniger, vaak met een olie- of melk-achtig textuur. In tegenstelling tot wat veel mensen denken, zegt de hoeveelheid schuim namelijk niets over de werking van een product. Een product dan niet schuimt kan in theorie net zo goed zijn reinigende werk doen als een sulfaat-houdende, schuimende reiniger!

Meer weten over SLS, SLES en andere sulfaten en alternatieven? Lees dat dit artikel nog even terug!

0 Shares:
Ook zeer interessant