Wil jij een trektocht gaan maken deze zomer? Dan zijn er in ieder geval 7 basis items die je nodig hebt voor iedere trektocht. Wij zetten ze voor jou op een rij. 

Bij backpacken draag je een rugzak met kleding en misschien wat elektronica. Bij het maken van een trektocht draag je daarnaast ook nog je eten, drinken en slaapmaterialen. Dat moet allemaal in dezelfde rugzak passen. Het moet dus licht van gewicht zijn, maar je moet ook de juiste basis items kiezen voor het maken van jouw eerste trektocht. Wij hebben deze 7 basis items op een rij gezet. 

1.    Een geschikte rugzak 

Bepaal eerst hoe lang je op pad gaat? Hoe lang is de trektocht die jij wil gaan maken? Ga je een trektocht op de Veluwe van drie dagen maken, of ga je een hele week op pad? De inhoud van een rugzak wordt weergegeven als: liters. Dit moet je niet verwarren met het aantal kilo’s. Want een slaapzak neemt bijvoorbeeld al veel ruimte in, maar is niet 10 kilo aan gewicht. Een geschikte rugzak voor een trektocht van 3 dagen zou zijn +/- 50 liter afhankelijk van hoe compact en licht de materialen zijn die je meeneemt. 

2.    Een lichtgewicht tent 

De keuze voor een lichtgewicht tent is er een waar je lang over na kan denken. Want er zijn veel verschillende lichtgewicht tenten op de markt. Het gewicht van een lichtgewicht tent (2/3 persoons) voor een trektocht moet onder de 3 kilo blijven. Daarnaast heb je veel prijsverschillen en categorieën. Maar het belangrijkste is dat het een tent is met een goede waterkolom. Dit betekent dat hij goed tegen hevige regenbuien moet kunnen. 

3.    Een warme slaapzak 

Nummer drie in de lijst is een goede slaapzak. Er zijn honderden, misschien wel duizenden verschillende slaapzakken op de markt. Je wil het liefst een compacte slaapzak die je makkelijk in je rugzak kan doen. Voor een 3 daagse trektocht kan je denken aan een warme slaapzak van met een comforttemperatuur van 5 graden. Wil je meer weten over slaapzakken en comforttemperatuur voor een slaapzak? Lees dit artikel: Dit betekent comforttemperatuur bij een slaapzak 

4.    Een comfortabele slaapmat 

Je gaat tijdens je eerste trektocht natuurlijk ook overnachten. Daarom is een comfortabele slaapmat wel zo handig. Onze keuze gaat niet uit naar de foam slaapmatten die op de markt verkrijgbaar zijn. Kies in plaats daarvan voor een opblaasbare slaapmat. Deze zijn tegenwoordig erg compact en lichtgewicht. Daarnaast slapen ze comfortabel. Je hebt ze in alle prijscategorieën. Let wel op de R-waarde van een slaapmat. Deze zegt wat over de isolerende waarde en dus de temperatuur waarmee je erbuiten zou kunnen overnachten. 

5.    Waterfles of waterzak 

Afhankelijk van de rugzak waarvoor je hebt gekozen kan je ook kiezen voor een waterfles of waterzak. Sommige rugzakken hebben namelijk een apart gedeelte waar jij een waterzak in kan doen. Met een slangetje komt die dan uit je rugzak en deze kan je verbinden met je schouderbanden. Maar je kan ook kiezen voor waterflessen. Er zijn bijvoorbeeld waterflessen die een eigen filter hebben. Deze zijn handig wanneer je de bossen in gaat of een trektocht off-grid in de wildernis gaat maken. 

6.    Een stevig kooktoestel  

Lichtgewicht, maar toch stevig. Dat is waar jouw kooktoestel aan moet voldoen. Bij het maken van een trektocht kan je kiezen voor een los brandertje, en pannetje. Maar je hebt tegenwoordig ook brandertjes en pannetjes die in elkaar passen. Zo sla je twee vliegen in een klap. De Jetboil is zo’n kooktoestel waar je met goed onderhouden meerdere jaren achter elkaar mee kan doen. Onder in dit artikel vind je een linkje naar een jetboil. 

7.    Kaart en kompas 

Iets dat zeker weten hoort bij jouw basisuitrusting voor een trektocht is een topografische kaart en een stevig kompas. Je kan niet altijd vertrouwen op jouw telefoon, vooral wanneer je een trektocht gaat maken in de wildernis. Weet jij hoe je een kaart en een kompas moet gebruiken? Neem dan eens een cursus of workshop kaart en kompas lezen.  

Dit is een basisuitrusting voor een trektocht

Wil jij na het lezen van dit artikel de bovenstaande producten aanschaffen? Dan hebben wij een lijstje gemaakt met de basisuitrusting die jij gaat nodig hebben:

  1. Een geschikte trekkingrugzak zou zijn: Osprey Atmos Ag 65

Meer leren over het maken van trektochten? Ga naar Ikwilhiken.nl

0 Shares:
Ook zeer interessant