In 2005 kwam vitamine A zuur (of de merknaam Acid A Vit crème) in het kritische programma Radar al naar voren als de enige crème die écht werkt tegen rimpels. Vorige maand kwam vitamine A zuur opnieuw in de schijnwerpers te staan, dankzij ‘Van der Elsen wacht op antwoord’. Er werd er een run op recept-aanvragen voor Acid A Vit crème verwacht. Vitamine A zuur is namelijk niet vrij verkrijgbaar. Lees hier meer over dit anti-rimpel ingrediënt dat wél werkt!


Wat is Vitamine A zuur ?

Vitamine A zuur is het carbonzuur van vitamine A (retinol) en wordt ook wel retinolzuur of tretinoïne genoemd. Dit zuur zorgt voor een peelende werking (de bovenste laag huidcellen wordt afgeschilferd) wat een gunstige invloed heeft op een onzuivere huid, omdat verstopte poriën worden voorkomen.

Vitamine A zuur is alleen op recept verkrijgbaar en wel als geneesmiddel tegen acné. Bij toeval werd in de jaren ’80 ontdekt dat de crème ook goed werkt tegen rimpels, maar ook pigmentvlekjes, striae en zelfs tegen rode vlekjes bij rosacea…


Waarom werkt vitamine A zuur wèl tegen rimpels?
Rimpels vormen zich in de lederhuid, doordat het collageengehalte in de huid achteruit gaat. Waar de meeste crèmes enkel werken op het oppervlak en zij niet dieper doordringen dan de opperhuid, kan vitamine A wèl opereren tot in de lederhuid. Het heeft een dubbele werking tegen rimpels: enerzijds zorgt de peelende, huidvernieuwende werking voor een gladder huidoppervlak, anderzijds wordt de aanmaak van collageen gestimuleerd, wat de elasticiteit van de huid bevordert.

Vitamine A zuur kan daadwerkelijk de huidstructuur veranderen en dat is dan ook de reden dat dit middel alleen op recept verkocht mag worden: het is een medicijn!

Daar kleeft dan ook gelijk een nadeel aan vast: gebruik van vitamine A zuur is niet zonder bijwerkingen. De huid kan behoorlijk geïrriteerd raken en het gebruik moet dan ook zorgvuldig worden opgebouwd. Bijvoorbeeld van een lage concentratie (0,02%) om de dag, tot een iets hogere concentratie (0,05%) iedere dag. Naast irritatie kan – in zeldzame gevallen – langdurig gebruik van vitamine A zuur zelfs een verstoorde pigmentatie veroorzaken, wat zich uit in donkere vlekken die in sommige gevallen niet meer weggaan.

Bovendien is het heel belangrijk dat je UV-straling op je huid absoluut vermijd, zolang je vitamine A zuur gebruikt. Het zuur stimuleert namelijk de deling van de cellen van de bovenste huidlaag, waardoor oude cellen verdwijnen. Door deze peelende werking wordt de huid dunner en dus kwetsbaarder. Gebruik daarom een hoge SPF, èlke dag!

Bovendien kun je van vitamine A zuur geen snelle resultaten verwachten. Hoewel het de enige stof is waarvan vaststaat dat deze echt helpt tegen rimpels, zul je wel geduld moeten hebben: vaak zie je pas resultaat na minstens een jaar gebruik!

Retinol (vitamine A) in vrij verkrijgbare crèmes
Er is nog wel eens verwarring over vitamine A zuur (oftewel tretinoïne) en vitamine A (oftewel retinol), maar er is wel degelijk een flink verschil in werking. In tegenstelling tot vitamine A zuur, is vitamine A wèl vrij op de markt en wordt deze stof verwerkt in tal van anti-rimpel producten. Ook is retinol wat minder (maar nog steeds) irriterend.

Ons lichaam heeft de capaciteit om (een deel van) de grote vitamine A moleculen af te breken en om te zetten naar de kleinere moleculen vitamine A zuur. Het is dus niet de retinol zelf die een anti-rimpel effect heeft, maar die werking treedt pas op wanneer ons lichaam de retinol omzet naar het werkzame zuur. In theorie zou retinol dus ook kunnen helpen bij rimpels, mìts er een voldoende hoge concentratie in het product zit verwerkt. En dat laatste is vaak nog maar de vraag…

Bekijk hier het fragment  over anti-rimpelcrèmes uit de Radar uitzending van maart 2005

0 Shares:
Ook zeer interessant