Al jaren lang is Thijs Kuijken een van de best bewaarde geheimen in de Nederlandse muziekscene. Onder de noemer I Am Oak maakte hij vier uitstekende albums, maar met zijn vijfde, getiteld Our Blood, weet hij zichzelf te overtreffen. Een vrolijke jongen zal hij muzikaal gezien nooit worden, en ook Our Blood, waarop hij de dood van zijn vader verwerkt, staat vol met kwetsbare liedjes die ‘groots zijn door klein te blijven’, zoals dat dan heet.

Kuijken schreef de twaalf korte songs als akoestische liedjes, bouwde ze laag voor laag op en nam vervolgens zowat alle instrumenten zelf op in Utrecht, Hagen, Bremen en Parijs. De minimalistische benadering die hij hanteert, in combinatie met zijn breekbare stem, de diepgravende teksten en de spaarzaam maar uitermate doeltreffende arrangementen, maken van Our Blood een album om te koesteren. Luister maar eens naar de prachtige single Omen, het subtiel opbouwende Way Out, de mooie akkoordenwisselingen in Shallow End, of Woandering dat in zijn verstildheid een hoogtepunt op dit album vormt.

In de loop der jaren heeft I Am Oak al flink wat zieltjes voor zich weten te winnen, maar met Our Blood verdient Kuijken een nog groter publiek. Aan de kwaliteit van de songs zal het niet liggen.

Check de video van Omen.

I Am Oak presenteert Our Blood op 26 februari in EKKO, Utrecht, en toert daarna tot eind april uitgebreid door Nederland, Belgie, Duitsland en Zwitserland. Kijk op de facebookpagina voor de volledige speellijst.

0 Shares:
Ook zeer interessant