Een woonkamer zonder vloerkleed is een saaie kale boel. Een tapijt in de kamer geeft veel sfeer, warmte en gezelligheid. Maar hoe kies je een fijn vloerkleed? Met dit artikel helpen we je op weg.

Meten is weten

Pak er eerst even een rolmaat bij. Je zou niet de eerste zijn die een vloerkleed aanschaft dat qua afmetingen toch niet lekker uitkomt. Kijk dus eerst goed welke afmetingen in je ruimte passen. Let er op dat je geen te klein vloerkleed kiest, dat ziet er al snel vreemd uit. Een lekker groot tapijt staat juist luxe.

Tapijt voor of onder de bank?

Bij het bepalen van de afmetingen is het belangrijk om ook even stil te staan bij hoe je het tapijt en je meubels precies wilt plaatsen. Wil je een groot tapijt waar je zitmeubels helemaal oppassen? Wil je je bank er gedeeltelijk op zetten of wil je het tapijt juist voor je bank plaatsen?

Je bank en eventuele fauteuil(s) deels op het vloerkleed plaatsen is een aanrader. Hierdoor verbind je je zithoek met elkaar en creëer je een knus geheel.

Kies je voor hoogpolig of laagpolig tapijt?

Kies je voor hoogpolig of laagpolig? Ze hebben beide hun eigen voor- en nadelen.

Hoogpolig straalt extra veel warmte uit en geeft de kamer een luxe tintje. Het voelt ook heerlijk zacht aan. Laagpolig heeft een wat strakkere uitstraling en is makkelijker schoon te houden en schoon te maken.

Welk materiaal vloerkleed wil je?

Vloerkleden zijn te krijgen in allerlei materialen. Van budget tot prijzig. De eigenschappen verschillen ook flink. Je kan bijvoorbeeld kiezen tussen wol, katoen, jute, sisal en synthetische vezels (zoals viscose of polyester).

Wol

Wol is een fijn natuurlijk materiaal dat zacht aanvoelt en van zichzelf vuilafstotend is. Het is ook erg veerkrachtig, waardoor het zijn vorm goed behoudt. Je krijgt dus niet snelle platgedrukte plekken in een wollen tapijt. Wol is wel prijzig en kan gevoelig zijn voor vlekken.

Katoen

Katoen is ook een natuurlijk materiaal. Het is makkelijk schoon te maken en voelt fijn aan. Het is wel wat gevoelig voor vervormen en platdrukken.

Jute en sisal

Jute en sisal hebben een toffe uitstraling. Je haalt er echt een stukje natuurlijk mee in je woning. Ze zijn ook lekker stevig en kunnen wel tegen een stootje. Het nadeel is dat deze tapijten ruw aanvoelen.

Synthetische vezels

Vloerkleden van synthetische vezels hebben vaak een fijn prijskaartje. Ze zijn vaak ook makkelijker te reinigen en beter bestand tegen vlekken dan tapijten van natuurlijke materialen. Dat maakt ze ideaal voor als je een druk huishouden hebt.

Vloerkleden in alle kleuren van de regenboog

Qua kleuren kan je echt alle kanten op. Wat je kiest, hangt helemaal af van jouw persoonlijke smaak. Wil je de ruimte wat meer kleur geven met een fleurig tapijt? Misschien een vrolijk patroontje?

Of wil je juist een neutraal tapijt wat overal bij past en waar je niet snel op uitgekeken raakt? Als je voor dat laatste gaat is een beige vloerkleed of taupe vloerkleed een aanrader.

0 Shares:
Ook zeer interessant