Ongeluk zit in een klein hoekje, zeker wanneer je veel op de weg bent. En juist daarom kan een auto-ongeluk gebeuren. Je hoopt uiteraard niet dat het gebeurt. Maar mocht jij onverhoopt toch op een andere bestuurder zijn gebotst? In deze blog vertellen we jou graag meer over wat je moet doen. 

Allereerst is het natuurlijk hartstikke schrikken zo’n auto-ongeluk. Als je bent geschrokken kan het zijn dat je niet meer precies weet wat je precies moet doen. Maar wil je bijvoorbeeld meer weten over letselschade? Zoek dan eens online naar een letselschade advocaat. Laten we eerst eens kijken naar wat je allemaal kunt ondernemen. 

Stap 1: breng iedereen in veiligheid

Zijn er slachtoffers? Bij slachtoffers uiteraard eerst 112 bellen. Want veiligheid gaat altijd boven alles. Dus zorg ervoor dat jullie allemaal op een veilige plek terugkomen. Zijn jullie allemaal met de schrik vrijgekomen en rijdt de auto nog? Dan kunnen jullie ervoor kiezen om de auto naar een veilige plek te rijden om daar alles in orde te maken. Denk bijvoorbeeld aan een vluchthaven, -strook of een parkeerplaats. Op het moment dat dit niet meer mogelijk is, is het goed om de politie te bellen. 

Stap 2: persoonsgegevens uitwisselen 

Als het zo is dat jullie allemaal veilig zijn en er geen slachtoffers meer zijn die hulp nodig hebben dan is het belangrijk dat jullie persoonsgegevens uitwisselen. Het is slechts heel belangrijk. Want als jullie de plaats van een verkeersongeluk verlaten zonder dit te hebben gedaan dan heb je een juridisch probleem. Als je straks schade wilt melden later bij bijvoorbeeld Stipt Letselschade dan gaat dit een stuk moeilijker wanneer je geen juiste gegevens van de andere partij heeft.

Stap 3: schadeformulier invullen samen met de tegenpartij 

In elke auto hoort een Europese schadeformulier te liggen. Dit namelijk omdat je het samen gaat invullen wanneer er schade is gereden. Je vindt op dit formulier uit een voorkant en een achterkant met daarbij een doorslagvel. Zodat iedereen er straks eentje heeft. Jullie vullen allebei een formulier in voor beide partijen. 

Stap 4: meld de schade bij je verzekeraar

Als alles is afgehandeld op de locatie dan kun je de schade melden bij je verzekeraar. Je autoverzekeraar moet hier zo snel mogelijk weet van hebben. Wat er precies wordt verzekerd of wat er precies wordt verhaald op de ander is natuurlijk afhankelijk van jouw manier van verzekeren en wie er schuldig is bevonden. 

Benieuwd hoe je je kan verzekeren? Je leest het hier!

Niet vergeten: bewijsmateriaal verzamelen

Het is verstandig om nog extra foto’s te maken van de plek waar het ongeluk is gebeurd. Denk bijvoorbeeld aan remsporen of sporen van een slipactie. Maar ook eventueel glasscherven, wrakstukken, deuken en krassen. En wat je nog meer op de plek tegenkomt. Al dit materiaal kan je straks als bewijsmateriaal indienen wanneer het toch niet helemaal duidelijk is wie het heeft veroorzaakt. Wat je eventueel ook kunt doen is ooggetuigen vragen om een getuigenis. Zij hebben het ongeluk met eigen ogen gezien en kunnen hiervan verslag uitbrengen. Noteer dus zeker ook de persoonsgegevens van mensen die na het ongeluk blijven kijken. 

0 Shares:
Ook zeer interessant