Vroeger waste ik mijn haar elke dag. Ik wist niet beter. Sinds ik weet dat het beter voor je haar is om het zo min mogelijk te wassen doe ik het dan ook nog maar één keer per week. Om dat te laten slagen heb ik best een proces door gelopen, en geloof me, ik heb elke droogshampoo die er is wel een keer geprobeerd. In dit artikel ga ik je vertellen waarom het beter is je haar niet al te vaak te wassen, waar droogshampoo’s goed voor zijn, wat alternatieven zijn en uiteindelijk, wat de allerbeste droogshampoo is. Nieuwsgierig? Lezen maar!

Waarom je haar minder wassen?

Om te beginnen, je haar wordt vet door de talgklieren die zich op je hoofdhuid bevinden. Die talgklieren kun je trainen, hoe vaker jij je haar wast hoe sneller die talgklieren aan het werk gaan en vice versa. Minder je haar wassen zorgt ervoor dat talgklieren er langer over doen om je haar vet te maken. Omdat shampoo eigenlijk een best schadelijk schoonmaakmiddel voor je haar is, en je je haar niet teveel wil aantasten, kun je het beter zo min mogelijk proberen te wassen. De natuurlijke olieën die zich in je haar bevinden zorgen ervoor dat je haar gezonder blijft (en er gezonder uitziet), dus shampoo is zeker niet elke dag nodig.

Tegenwoordig was ik mijn haar maar één keer per week en ik merk dat mijn haar nu pas na een dag of vijf vettig wordt, terwijl dat eerder al na de eerste dag zonder wassen was. Het enige wat het moeilijk kan maken om je haar niet te wassen is wanneer je na een avond stappen alleen maar een rooklucht kan ruiken in je haar. Maar zelfs daar is een oplossing voor: haarparfums! Ja, die bestaan echt. Speciaal ontwikkeld om je haar lekker te laten ruiken, met minder alcohol dan een normaal parfum, om je haar niet te beschadigen.

Gebruik je iets om je haar te stylen? Dan is het zeker een goed idee om je haar minder te wassen. Stel je voor dat je een krultang gebruikt, dan moet je elke dag na een wasbeurt opnieuw die krultang erin zetten. Elke dag hitte gebruiken in je haar kan je haar ernstig beschadigen. Ik krul mijn haar ook, maar omdat ik mijn haar maar één keer per week was krul ik mijn haar direct na het wassen, laat ik het de eerste drie dagen uitzakken (het verandert dan in een soort slag) en krul sommige plukjes op dag 4,5 en 6 een beetje bij. Daarmee gebruik ik mijn krultang ook maar 1 of 2 keer per week, maar heb ik wel de hele week een slag in mijn haar.

Droogshampoos tegen vet haar

Droogshampoos zijn oorspronkelijk ontwikkeld als een vervanger voor de vloeibare shampoo, vandaar ook de naam droogshampoo. Als je haar vettig werd maar je geen tijd had om onder de douche te stappen, kon je snel even wat droogshampoo in je haar sprayen. De bestanddelen die in droogshampoos zitten zuigen als het ware vocht op (vet) en maken je haar wat stugger.

Droogshampoo ís ook ontzettend geschikt om je haar te helpen met het uitstellen van wasbeurten, maar tegenwoordig is droogshampoo an sich ook een ontzettend populair haarstyling product, door het volume wat je ervan krijgt. Daarover later in dit artikel meer.

Hoe gebruik je het?

Zorg dat je haar goed doorgeborsteld is. Maak vervolgens met een puntkam of je nagel een horizontale lijn naar achter, beginnend bij je oor. Je legt je nagel dus ten hoogte van je oor, trekt een horizontale lijn naar de achterkant van je hoofd en daarmee onstaat een scheiding. Het bovenste deel van de scheiding leg je aan de andere kant, zodat de scheiding ook zichtbaar wordt. Hier spray je de droogshampoo op de hoofdhuid (dus niet per se direct in het haar).

Dit doe je meerdere keren. Je begint bij je oor, trekt vervolgens nog twee keer zo’n scheiding tot je op de middenscheiding van je hoofd bent. Dan doe je hetzelfde aan de rechterkant van je hoofd. In totaal heb je dus zo’n 6 tot 8 keer een scheiding gecreëerd waar je droogshampoo precies op die scheiding hebt gesprayed. Laat het ongeveer 2 minuten even intrekken en masseer vervolgens je hoofdhuid, zodat de droogshampoo zich verspreidt door je hele haar.

Droogshampoo spray je dus in principe niet in je punten: daar wordt het niet vet. De droogshampoo richt je echt op de aanzet van je haar, waar je normaal na het verven uitgroei zou krijgen. Daar vind je namelijk te talgklieren.

Alternatieven voor droogshampoos

Vettig haar, maar geen droogshampoo in de buurt? Geen paniek! Met een beetje creatief denken zijn er meerdere wegen die naar Rome leiden.

Zo kun je talkpoeder gebruiken om je haar minder vettig te maken. En ja, talkpoeder wordt normaal inderdaad gebruikt voor babybilletjes omdat het vocht absorberend is. Vocht absorberend.. dat doen droogshampoos ook! Perfect! Daarnaast maakt talkpoeder je haar ook wat stugger en krijg je daardoor meer volume in je haar. Wie wist dat Zwitsal zelfs hier goed voor kon zijn?

Pure baking soda heeft ook een vocht absorberende functie en kun je in geval van nood uit je keukenkastje pakken. Werkt als een trein en kost maar nog geen twee euro. Daarnaast heeft pure baking soda nog 39 andere functies, kijk maar.   

Droogshampoos voor volume

Goed, nu is het waarschijnlijk wel duidelijk waarom het goed is je haar minder te wassen, wat droogshampoos precies doen en waarom ze handig zijn, maar wat zijn nou de allerbeste droogshampoos? We beginnen met mijn persoonlijke favoriet.

  1. Batiste – XXL volume

Deze droogshampoo heeft het allemaal. Werkt als een trein, vettig haar verdwijnt als sneeuw voor de zon, ruikt lekker en geeft je haar een mega volumeboost. Ik kreeg wel eens te horen ‘wat ruikt je haar lekker! Is dat jouw shampoo?’ Wanneer ik mijn haar 6 dagen niet gewassen had maar net deze droogshampoo had gebruikt. Het is een redelijk duur product voor drogisterijprijzen, maar komt wel vaak in de aanbieding. Mijn tip: sla dan goed in.

€6,59 – Batiste 

  1. Aussie Miracle Dry Shampoo

Aussie kan zelfs de fijnste haren volume geven. Alleen maakt Aussie wel gebruik van een vrij specifiek parfum, daar moet je van houden. Maar, zeker een goed alternatief.

€7,11 – Aussie

  1. Colab

De droogshampoos van Colab zien er zó ontzettend cute uit, dat ze alleen voor hun uiterlijk al een plaatsje verdienen in jouw badkamer. Daarnaast ruiken ze zó lekker dat je geen parfum meer nodig hebt. Minpuntje, volume geven ze amper. Maar gecombineerd met een volumepoeder werkt ‘ie hartstikke goed.

         

€5,95 – Colab

0 Shares:
Ook zeer interessant
beste tablet
Lees meer

Beste Tablet van 2024

Je bent op zoek naar een nieuwe tablet. Want je wilt snel het laatste nieuws en de verkeersinformatie…
2019 Beste CV Ketel
Lees meer

Beste CV Ketels van 2024

Iedereen wil er lekker warm bij zitten tijdens de koude dagen. Je bent net wezen schaatsen of sleeën.…