Checko
checko test de beste koop koekenpan

Beste Koekenpan – Beste koop in 2019 vergeleken

Ook al ben je geen keukenprins(es), een koekenpan mag in geen enkele keuken ontbreken. Je kunt er op zondagmorgen je eitje in bakken, maar de koekenpan is erg veelzijdig. Een lekkere biefstuk, een mager stukje kip, hiervoor pak je deze pan uit de kast. En mocht je geen wok hebben, dan is de koekenpan een, weliswaar kleiner, alternatief. Oftewel: iedereen zou minimaal een koekenpan in de kast moeten hebben staan. Ben je op zoek naar de ultieme koekenpan waar je jaren plezier van hebt, dan hebben wij de besten voor je op een rijtje gezet.

Beste Koekenpan – De beste koop koekenpan in 2019

Wij verzamelden de beste koekenpannen voor je, gebaseerd op reviews.

Tefal Hero Koekenpan –  Ø 20 cm

De Hero Koekenpan van Tefal is klein maar fijn. Hij is geschikt voor alle warmtebronnen, dus ook inductie, en de sterke bodem trekt niet krom én bakt gelijkmatig. De bodem is een zogenoemde sandwich bodem van aluminium met aan beide kanten een laag RVS. De Titanium antiaanbaklaag is van de hoogste kwaliteit: je kunt probleemloos bakken zonder olie of boter, en de laag beschadigt niet, zelfs niet als je met metaal in de pan schraapt. Bak je iets wat je erna in de oven wil afbakken? Dan kan dit met pan en al in de oven. Bovendien kan de pan in de vaatwasser, wat het gemak alleen maar vergroot.

Le Creuset Les Forgées Koekenpan – Ø28 cm

Deze Les Forgées Koekenpan mag een lichtgewicht lijken, en dat is hij ook in gewicht, maar het is een meer dan solide koekenpan. De pan zelf is gemaakt van aluminium waaraan hij het lichte gewicht dankt, de handgreep is van RVS dat niet warm wordt. De pan is zo gemaakt dat deze op elke warmtebron gebruikt kan worden, dus ook inductie, en de warmteverdeling is gelijkmatig voor het beste resultaat. De antiaanbaklaag zorgt ervoor dat je eten niet aanbakt, ook zonder olie of boter. Voor het gemak mag de koekenpan in de vaatwasser.

Tefal Hard Titanium+ Pannenset – Ø 24 & 28 cm

Niet één maar twee koekenpannen in het Tefal Hard Titanium+ Pannenset. Met deze pannen bereid je gezond eten. Door de dikke RVS bodem wordt de warmte perfect verdeeld voor het ultieme resultaat. De antiaanbaklaag is de sterkste van het merk: Titanium Excellence. Dat betekent bakken zonder boter of olie, zonder dat het aanbakt. En dat alles 100% veilig, de laag is niet giftig én is bestand tegen metalen spatels. De Thermo-Spot is een indicator die aangeeft hoe warm de pan is, nooit meer te vroeg je eten in de pan dus. Ook deze pan is geschikt voor inductie.

GreenPan Cambridge Bronze Keramische Koekenpan – Ø24 cm

Een keramische koekenpan, zoals deze GreenPan Cambridge, heeft een ultrasterkte antiaanbaklaag gemaakt van natuurlijke materialen. Desondanks kun je in deze pan met metalen spatels aan de slag, zonder dat de laag beschadigd. Veilig én sterk dus, ook op hele hoge temperaturen. De bodem van deze pan is geschikt voor alle warmtebronnen, dus ook inductie, en de handgreep blijft altijd koel en ligt goed in de hand. De pan mag in de vaatwasser maar voor het beste resultaat was je deze af met een zachte doek.

BK Easy Induction Koekenpan – Ø 28 cm

De naam zegt het al: deze Easy Induction Koekenpan van BK is geschikt voor alle warmtebronnen inclusief inductie. Ook kan deze pan in de oven, tot een temperatuur van 160 graden Celsuis. De Teflon Platinum Plus antiaanbaklaag zorgt voor perfect eten zonder aanbakken, en is krasbestendig. De aluminium pan warmt snel en gelijkmatig op, zodat je altijd een perfect resultaat krijgt. De handgreep blijft onder alle omstandigheden koel en ligt goed in de hand. En voor het ultieme gemak mag deze pan gewoon in de vaatwasser.

Koekenpan budget tips voor een goede koekenpan

Een goede koekenpan kost wat. Hoe meer technologie erin verwerkt is, hoe duurder dat zo’n pan uitvalt. Heb je nou niet zo’n groot budget of wil je niet meer uitgeven aan een koekenpan, dan zijn er ook goedkopere alternatieven te verkrijgen. Waar kun je op letten in de aanschaf, zodat je een goede koekenpan voor een zo laag mogelijke prijs krijgt?

Allereerst zijn pannen die (ook) geschikt zijn voor inductie, altijd duurder dan pannen die dit niet zijn. Kook je dus niet op inductie, dan kun je gaan kijken naar pannen die daar niet geschikt voor zijn. Dit scheelt al meteen in de kosten.

Ten tweede, een grotere koekenpan is duurder dan een kleinere, tenminste, meestal. Een standaard koekenpan heeft een doorsnede van 28 cm en 24 cm is ook nog heel gangbaar. Dan zijn er nog kleinere, meestal 20 cm in doorsnee. In deze laatste kun je natuurlijk wel minder bakken dan in een grotere, maar ben je bijvoorbeeld alleen dan is dit een prima oplossing.

Verder maakt het materiaal waarvan de pan gemaakt heeft, nog verschil. RVS is duurder dan aluminium, een hoogwaardige antiaanbaklaag kan meer hebben maar is ook duurder dan een basic model. Sommige modellen kunnen tot op hoge temperatuur in de oven (dit ligt ook aan het materiaal), en zijn dus meestal duurder. Zoek je nu een basic koekenpan, met niet te veel poespas, die niet geschikt is voor inductie maar wel prettig bakt? Dan is de BK Easy Basic – Koekenpan – Ø 24 cm je voordelige én goede keuze.

Koekenpan aanschaffen? Let op deze zaken

We noemden het hierboven al even: niet alle pannen zijn geschikt voor alle warmtebronnen. Vooral inductiekookplaten vereisen speciale pannen. Dus het eerste om rekening mee te houden als je een koekenpan aanschaft, is op wat voor soort kookplaat je deze gaat gebruiken. Ze zeggen wel dat als je een pan op een gasfornuis hebt gebruikt, deze niet meer geschikt is voor inductie. Dat is niet helemaal waar, maar als de bodem kromgetrokken is door het gebruik, zal deze inderdaad niet meer (optimaal) werken op inductie. Denk dus ook na over de toekomst? Wil je bijvoorbeeld je keuken gaan verbouwen en over van gas naar inductie, dan kun je daar nu al rekening mee houden in de aanschaf van je koekenpan.

Een tweede punt is de grootte: een koekenpan met een doorsnede van 20 cm is prima als je alleen bent, of voor erbij om bijvoorbeeld een eitje te bakken, maar voor een gezin met kinderen krijg je daar niet in één keer alle vissticks in gebakken bijvoorbeeld. En eet je met zijn tweeën regelmatig én gebakken aardappeltjes én een stukje vlees, dan heb je meer aan twee middelmaat koekenpannen dan één grote. Denk dus van tevoren na over het gebruik, wat ga je er mee bakken en voor hoeveel mensen?

Nog iets om rekening mee te houden is het materiaal. RVS is duurder en zwaarder maar ook duurzamer dan aluminium. De warmteverdeling is vaak wel slechter dus in een RVS pan zie je vaak een bodem van ander materiaal. En een RVS koekenpan kan vaak op hogere temperaturen in de oven dan een aluminium exemplaar. Hetzelfde geldt voor de antiaanbaklaag: hoe hoger de kwaliteit daarvan, hoe minder omkijken je ernaar hebt. Dan kun je makkelijker op hoge temperaturen bakken, maakt het niet uit met welk materiaal je in de pan roert (een basic antiaanbaklaag is gevoelig voor metaal) en zo’n koekenpan houdt het beter vol als deze in de vaatwasser gewassen wordt. Hoogwaardige materialen gaan nu eenmaal langer mee, vooral bij een (koeken)pan.

Naast alle soorten en maten koekenpannen, komen producenten steeds met nieuwe technologieën om zich te onderscheiden van de rest. Zo heeft Tefal al jaren geleden de Thermo-Spot bedacht: deze laat zien wanneer de pan op temperatuur is. Ben je geen held in de keuken, dan kan dit enorm helpen om de perfecte biefstuk te bakken bijvoorbeeld. Andere modellen hebben afneembare handgrepen, wat veel ruimte in de kast kan besparen. De mogelijkheden lijken eindeloos, maar uiteindelijk zoek je natuurlijk gewoon een koekenpan waarmee jij de lekkerste gerechten kunt maken. De keuze is dus altijd heel persoonlijk, want iedereen kookt op zijn of haar manier!

Overzicht van best geteste Koekenpan merken

Koekenpannen, je kunt ze kopen van de simpelste huismerken (zelfs AH heeft een eigen lijn) of van bekende merken. Welke merken komen er steeds als beste uit de reviews?

Tefal

In 1954 bedacht Tefal de antiaanbaklaag en heeft sindsdien een heel assortiment pannen op de markt gebracht. Inmiddels is het Franse bedrijf de grootste producent van pannen met antiaanbaklaag en is ook marktleider met vele andere consumentenproducten. Tefal probeert altijd met innovaties te komen die het leven van de consument makkelijker moeten maken, en past het design altijd aan aan de huidige levensstijl.

BK

Dit oer-Nederlandse bedrijf maakt sinds 1851 producten die een toevoeging zijn in elke keuken. Design staat altijd hoog in het vaandel, samen met gebruiksgemak én innovatieve oplossingen die nog wel eens een prijs winnen. Naast pannen vind je bij BK ook (bijpassend) keukengerei en bestek, hiermee maak je jouw kookbeleving compleet. BK heeft altijd de consument in gedachten: hoe wil jíj koken?

De verschillende soorten Koekenpannen op de markt

Een koekenpan is een platte pan met een lang handvat en werd van oudsher gebruikt om pannenkoeken in te bakken, vandaar de naam koekenpan. Inmiddels wordt de koekenpan voor veel andere zaken gebruikt, zoals het bakken van eieren, vlees, vis etc.

Van oorsprong zijn (koeken)pannen gemaakt van koper. In moderne keukens kom je dit bijna niet meer tegen, omdat koper in het voedsel kan komen en in grotere hoeveelheden giftig is. Wel zie je koperen pannen, bekleed met een ander materiaal, terugkomen.

Koekenpannen kunnen ook van gietijzer zijn. Dit is duurzaam maar ook enorm zwaar, plus dat het kan roesten. Een gietijzeren pan moet je dus altijd goed onderhouden (invetten) voor optimaal gebruik.

Vanaf de jaren ’50, na de introductie door Tefal, zijn pannen met antiaanbaklaag in populariteit toegenomen. Dit mede doordat eten hierin minder makkelijk aanbakt. Wel kunnen de oude lagen giftig zijn, vooral bij hoge temperaturen en beschadigingen. De ontwikkelingen staan gelukkig niet stil, dus de moderne antiaanbaklagen zijn niet meer giftig en beschadigen minder makkelijk. Vooral keramische lagen, die gemaakt zijn van natuurlijke materialen, zijn niet giftig maar wel minder duurzaam in gebruik. Tegenwoordig zijn koekenpannen meestal van aluminium (licht en goedkoop) of RVS (zwaarder, duurder maar ook duurzamer).

Koekenpannen zijn er in verschillende formaten, meestal 20, 24 of 28 centimeter in doorsnede, en een koekenpan heeft normaal gesproken geen deksel. Varianten op de koekenpan zijn onder andere de vispan (in ovalen vorm), pannenkoekenpan (nog platter), grillpan en hapjespan (iets hoger met deksel). Ook moderne wokpannen hebben veel dezelfde kenmerken als een koekenpan maar zijn vaak hoger en boller qua vorm.

Wat is er nieuw aan moderne Koekenpannen in 2019?

Koekenpannen worden ook steeds moderner. Dit komt onder andere doordat we er in de loop der tijd achter zijn gekomen dat bijvoorbeeld teflon, waar voorheen de antiaanbaklaag van was gemaakt, los kon laten en giftig kan zijn. Maar ook trends als gezondheid hebben invloed op de ontwikkeling van koekenpannen.

Zo willen veel mensen vetarm eten en dus koken, maar zonder dat het eten aan de bodem van de pan plakt. Nieuwe, moderne koekenpannen met de beste antiaanbaklagen bieden de mogelijkheid om met weinig vet, of zelfs zonder, te bakken. Ook keramische pannen worden vooral vanwege deze kwaliteit aangeprezen.

Ten tweede is duurzaamheid een steeds belangrijker koopargument. Je ziet dus dat pannen van steeds duurzamer materiaal gemaakt worden, of dat materialen gecombineerd worden, zodat de levensduur langer wordt en pannen minder snel weggegooid hoeven worden. Dit is beter voor het milieu en spreekt steeds meer mensen aan.

Tenslotte gaan steeds meer mensen voor gemak. Pannen met de hand afwassen als je een vaatwasser hebt, wordt niet veel meer gedaan. Alleen kunnen koekenpannen daar niet zo goed tegen. En hoewel het advies nog steeds is om met de hand af te wassen, zijn de moderne pannen wel steeds beter bestand tegen de vaatwasser.

Posts

Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.