Checko
checko test de beste vaatwassers

Beste Vaatwasser – Beste koop in 2019 vergeleken

Het is één van de vervelendste klusjes in het huishouden: de afwas. Deze komt elke dag weer terug, en de vaat in de gootsteen aan laten koeken is maar een tijdelijke oplossing die het afwassen op een later moment echt nog vervelender maakt. Maar, er is een oplossing! De vaatwasser. Die doet al het werk voor je, wassen én drogen, je hoeft de vieze vaat er alleen maar in te zetten. En de schone eruit te halen natuurlijk. Benieuwd welke vaatwasser jouw vaat het beste afwast? En ook een beetje zuinig is? Lees dan snel verder!

Beste Vaatwasser – De beste koop vaatwasser van 2019

Wij verzamelden de beste vaatwassers van 2019 voor je, op basis van reviews.

Beko DFN26220W2

Deze vaatwasser is door de Consumentenbond in 2019 nog uitgeroepen tot beste koop. De Beko DFN26220W2 is naast energiezuinig (A++) ook super makkelijk in gebruik. Het mandensysteem zorgt ervoor dat je de vaatwasser flexibel in kunt delen, zodat alle soorten vaat er in past. De auto-functie met sensoren meet hoe vies je vaat is en past het programma en de hoeveelheid water automatisch aan. Daarnaast heeft de vaatwasser twee snelprogramma’s, één voor als je haast hebt (voor de kleinere vaat) en één waarmee je vuile vaat tot drie keer sneller schoon is, zonder verlies van kwaliteit. Het apparaat is verkrijgbaar in wit en RVS, is vrijstaand dus overal te plaatsen en kent een prima prijs-kwaliteitsverhouding.

Siemens SN678X36TE iQ700

Met de Siemens SN678X36TE iQ700 schaf je een vaatwasser van de toekomst aan. Dit inbouwapparaat is namelijk voorzien van WiFi en kan daardoor communiceren met een app op je smartphone. En zo kun je de vaatwasser bedienen waar je ook bent. Uiteraard is de vaatwasser flexibel in te delen, zodat alle soorten vaat er in past. Met de varioSpeedPlus is je afwas drie keer zo snel klaar als normaal, het apparaat droogt al je vaat perfect, dus ook kunststof en je glazen komen er briljant glanzend uit. De vaatwasser heeft een lampje binnenin én toont de programma-informatie met lichtprojectie op de vloer. En dat met A+++ zuinigheid, met recht een vaatwasser voor de toekomst!

AEG FSE53600Z

Wederom een inbouwvaatwasser, iets gunstiger qua prijs dan de Siemens, ditmaal van AEG. De FSE53600Z  is ook voorzien van lichtprojectie op de vloer: rood betekent in gebruik, groen is klaar. Dit apparaat meet met sensoren ook hoe vuil de vaat is en hoe vol de machine zit, en past daar de tijd, temperatuur en hoeveelheid water op aan. Voor het drogen maakt de machine gebruik van lucht: de deur opent vanzelf voor het einde van het programma om lucht in te laten. Zuinig is de AEG ook: A+++. Door de SoftSpikes vallen (wijn)glazen niet langer om en met de uitstelfunctie zorg je dat de vaat schoon is wanneer jij wil.

Bosch SMS25AW04E Serie 2

Deze vaatwasser van Bosch kun je overal neerzetten, hij is namelijk vrijstaand. De SMS25AW04E Serie 2 is daarnaast erg stil, met slechts 46dB kun je gewoon slapen, werken of televisie kijken terwijl hij draait. De machine heeft een optie om dubbel zo snel af te wassen, fijn als je haast hebt. Een sensor meet de belading en past daar de hoeveelheid water op aan. Ook vaatwasmiddel wordt door een speciaal bakje optimaal gedoseerd. Deze Bosch biedt ook een Extra Droog programma, waarmee zelfs de meest lastige vaat droog uit de machine komt. En met Bosch koop je Duitse degelijkheid, een dat met A+ zuinigheid.

Siemens SN235I03EE iQ300

Als laatste nog een Siemens, ditmaal een vrijstaand model. De SN235I03EE iQ300 is een stuk vriendelijker geprijsd dan de eerder genoemde, maar biedt wel veel van dezelfde voordelen. Uiteraard is deze machine ook zuinig met A+, en uitgerust met sensoren die automatisch bepalen welk programma het beste past. Met varioSpeed kun je in de helft van de tijd je afwas gedaan hebben, met goede resultaten. De machine, die verkrijgbaar is in RVS look, heeft een speciale coating waardoor vette vingers niet blijven staan. Met Machine Care draai je een programma die de machine schoonmaakt, want een schone machine betekent een schonere vaat.

Vaatwasser butget tips voor een goede vaatwasser

De aanschaf van een vaatwasser kan een rib uit je lijf betekenen. Je moet al snel rekening houden met €500 tot €600, en soms nog meer. Maar ook voor de kleinere portemonnee zijn er opties. Je kunt natuurlijk aanbiedingen in de gaten houden, soms wordt er aardig gestunt met de prijzen van o.a. vaatwassers. Maar kun of wil je daar niet op wachten, dan kun je rekening houden met de volgende zaken.

Een vrijstaande vaatwasser is vaak goedkoper dan een vergelijkbaar apparaat voor inbouw. Bovendien zijn er veel merken te verkrijgbaar, waarbij de A-merken logischerwijs een stuk duurder zijn dan de onderliggende merken. Zo is de eerstgenoemde Beko een goede vaatwasser (getest door de Consumentenbond) voor een lage prijs. Uiteraard is het ook zo dat hoe meer snufjes en opties er op een machine zitten, hoe duurder deze wordt. De eerste Siemens hierboven is dan ook de duurste van het lijstje. Kies bij een beperkt budget dan ook voor een machine met alleen de hoognodige opties.

Tenslotte: let op de zuinigheid van het apparaat. Een apparaat dat goedkoop is in aanschaf maar niet zuinig met energie en water omgaat, kost op langere termijn meer. Maak de afweging tussen goedkoop en niet zo zuinig, en iets duurder en wél zuinig. Een voordelige en zuinige keuze is bijvoorbeeld de Indesit DFG 15B1. Deze krijgt daarnaast ook nog eens mooie reviews, waar voor je geld dus. En omdat deze vrijstaand is, kun je hem overal neerzetten.

Vaatwasser aanschaffen? Let op deze zaken

Een vaatwasser koop je meestal om daar jaren mee te kunnen doen. Je wil tenslotte niet over een jaar weer met de hand moeten gaan afwassen, als je eenmaal een vaatwasser hebt wil je niet meer zonder! En er is dus ook een groot aanbod aan vaatwassers, het doen van research voordat je overgaat tot de aanschaf is dus geen overbodige luxe.

Vaatwassers zijn er in verschillende soorten, zie hieronder voor meer uitleg. Of je hierin flexibel bent qua ruimte, bepaalt mede je keuze. Maar er zijn meer factoren om rekening mee te houden. Heb je bijvoorbeeld weinig ruimte, dan kun je kiezen voor een smaller exemplaar. Standaard is een vaatwasser 60 cm breed, 55 tot 60 cm diep en 80 tot 85 cm hoog. Eigenlijk de afmeting van een standaard keukenkastje. Een smallere vaatwasser is 45 cm breed en past daardoor in een smallere ruimte. Uiteraard kan hier ook minder vaat in. En omdat het een afwijkende maat is, zijn deze vaak (relatief) wat duurder.

Ook zijn er mini-vaatwassers. Perfect als je bijvoorbeeld alleen bent, want heel veel past er niet in. Deze vaatwassers hebben ongeveer het formaat van een oven. Uiteraard verbruikt een kleiner apparaat minder energie en water en is dus in principe goedkoper in gebruik.

Denk van tevoren ook na over welke programma’s je denkt te gaan gebruiken. Dit is o.a. afhankelijk van je gezinssamenstelling, maar kan ook bepaald worden door je liefde voor koken. Sta jij elke dag als een topkok minimaal drie gangen in elkaar te draaien, maak je meer vaat vies dan iemand die elke dag een maaltijd in de magnetron schuift. Hoor je bij de laatste groep, dan kan het handig zijn als er een functie op de machine zit voor halve wasjes. Voor de eerste groep is het juist weer makkelijk als de indeling flexibel is, zodat ook afwijkende vaat een plekje kan krijgen in de machine.

We willen hier de zuinigheid van een vaatwasser nog een keer aanstippen. Hoe minder water en energie een apparaat gebruikt, hoe beter dat is voor het milieu én jouw portemonnee. Als je dit in kunt stellen of het apparaat heeft sensoren waarmee hij automatisch het programma, waterverbruik etc. bepaalt, dan verbruik je nooit meer dan noodzakelijk.

Heb je naast je vaatwasser ook andere apparatuur nodig, dan kan het interessant zijn om dit allemaal van één merk aan te schaffen. Grote merken hebben vaak regelingen voor (kosteloze) uitgebreide garantie als je meerdere apparaten in één keer aanschaft. Sowieso is garantie misschien wel een bepalende factor voor je keuze. Je gaat er niet van uit, maar als je machine kapot gaat, wil je wel goed geholpen worden.

Tenslotte kun je nog letten op gebruiksvriendelijkheid. Is de machine makkelijk schoon te maken? Kun je deze makkelijk in- en uitladen? Blijft je vaat (bijvoorbeeld glazen) er goed in staan? Bepaal wat jij allemaal belangrijk vindt en stem daar je keuze op af.

Overzicht van best geteste Vaatwasser merken

Er is dus een groot aanbod aan vaatwassers, van veel verschillende merken. Toch zijn er een aantal die meer populair zijn dan andere. Vooral Duitse merken zijn geliefd hier in Nederland, vanwege de degelijkheid.

Siemens

Inderdaad, een Duits merk met apparatuur die gezien mag worden. Siemens is daarnaast bezig aan een opmars met slimme apparatuur, zij lopen voorop in apparaten die zijn voorbereid op de toekomst. Via HomeConnect kunnen geschikte apparaten via een app bediend worden bijvoorbeeld.

AEG

Ook uit Duitsland komt AEG. Al jaren een vertrouwde naam in vele Nederlandse huishoudens, met ook hier steeds nieuwe ontwikkelingen die het leven van de consument makkelijker moeten maken.

Bosch

Onder het motto ‘technologie voor het leven’ maakt Bosch al jaren apparatuur met een lange levensduur. Het is dus niet vreemd dat je ook dit merk in vele Nederlandse huishoudens tegenkomt én dat het van Duitse makelij is.

Miele

Miele staat bekend om hun slogan ‘Immer besser’, zij maken dan ook hoogwaardige apparatuur en hebben dan ook de hoogste klanttevredenheid. Een Miele, wederom van Duitse oorsprong, gaat dan ook vele jaren mee.

De verschillende soorten Vaatwassers op de markt

Een vaatwasser is bedacht om het leven makkelijker te maken. Het doet namelijk de afwas voor je. Een vaatwasser wordt ook wel een afwasmachine genoemd en in de vorm zoals we die nu kennen, bestaat deze al bijna 100 jaar. Het principe is simpel: je zet je vaat erin, voegt een vaatwasmiddel (tegenwoordig in vorm van een blokje) toe en zet de machine aan. Zodra je de deur dichtdoet, zal er water in de machine stromen, dat wordt opgewarmd. Daarna zorgen sproeiarmen dat de zeepoplossing door de machine gesproeid wordt waarmee de vaat gewassen wordt. Het vuile water wordt afgevoerd in het riool en middels warmte, en soms lucht, wordt de vaat gedroogd.

Vaatwassers zijn er ruwweg in drie soorten.

Inbouwvaatwasser

Deze vaatwasser integreer je in een (keuken)kast. De afmetingen zijn zo dat deze in een standaard formaat kast past. De machine is dan ook niet afgewerkt met dekplaten, en de bediening zit bovenop de deur. Deze wordt tegenwoordig vaak gekozen omdat deze dan wegvalt in de keuken.

Onderbouw vaatwasser

Ook dit is een vaatwasser die je in een (keuken)kast plaatst. Alleen in plaats van dat de bediening bovenop de deur zit, zit het paneel aan de voorkant bovenaan. Deze vaatwasser wordt dan ook wel half-geïntegreerd genoemd.

Vrijstaande vaatwasser

Een vrijstaande vaatwasser is helemaal afgewerkt met afdekplaten zodat je die op elke gewenste plek neer kunt zetten. Deze plaats je dus niet in een (keuken)kast. Vaak is dit de goedkoopste oplossing.

Wat is er nieuw aan moderne Vaatwassers in 2019

Ook in vaatwasland staan de trends niet stil. Veel merken proberen te innoveren en veel van die innovaties zijn erop gericht het leven van de consument makkelijker te maken. Enkele innovaties hebben we hierboven al genoemd, zoals de sensoren die meten hoe vuil de vaat is en daar het programma op aanpassen.

Ook de lichtprojecties, veelal bij nieuwe inbouwvaatwassers, waarmee je de status van het programma in één oogopslag ziet, zie je steeds meer. AEG heeft inmiddels ook vaatwassers waarbij het onderste rek middels een lift omhoog getild kan worden. Zo hoef je niet meer te bukken bij in- en uitruimen. Ook stille, snelle en zuinige apparaten zijn niet meer weg te denken uit het aanbod.

Maar de grootste en nieuwste trend is toch wel van Internet of Things, waarbij je vaatwasser verbonden is met WiFi en jij die vanaf je smartphone, waar je ook bent, kunt bedienen. Dit zullen we de komende tijd meer gaan zien, en de prijzen hiervan zullen op termijn ook wel gaan zakken.

 

 

 

 

Posts

Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.