Het is één van de vervelendste klusjes in het huishouden: de afwas. Deze komt elke dag weer terug, en de vaat in de gootsteen aan laten koeken is maar een tijdelijke oplossing die het afwassen op een later moment echt nog vervelender maakt. Maar, er is een oplossing! De vaatwasser. Die doet al het werk voor je, wassen én drogen, je hoeft de vieze vaat er alleen maar in te zetten. En de schone eruit te halen natuurlijk. Benieuwd welke vaatwasser jouw vaat het beste afwast? En ook een beetje zuinig is? Lees dan snel verder!

Uit diverse online recensies en tests komt naar voren dat de Bosch SMS88UI36E – Serie 8 de beste vaatwasser van 2024 is. Een goedkoper alternatief voor de Bosch SMS88UI36E – Serie 8 is de Bosch SMS24AW00E Serie 2. Lees verder voor een volledig overzicht van de best beoordeelde vaatwassers.

Beste Vaatwasser van 2024

Wij verzamelden de beste vaatwassers van 2024 voor je, op basis van reviews.

Beste koop: Bosch SMS24AW00E Serie 2

De Bosch SMS24AW00E Serie 2 is een uitstekende keukenhulp die je niet meer wilt missen als je hem eenmaal gewend bent. En daar denkt de Consumentenbond net zo over. Hij is namelijk uitgeroepen tot de beste koop. Je kiest zelf wanneer je het wasprogramma wilt starten met de handige startuitstel. Heb je erg aangekoekte pannen en wil je deze graag schoonmaken? Op de intensieve stand wordt alles blinkend schoon. Als je juist zuinig wilt wassen kan dit ook met de eco stand. Je kunt ook dan rekenen op een uitstekend schone vaat. Daarnaast scoort hij hoog op het drogen van je vaat. Wel zo handig want je hoeft dus zelf niet nog alles na te doen met een theedoek. Met de beladingssensor bespaar je water en energie. Het is een compact model vaatwasser die je altijd wel ergens kwijt kunt. Kortom, wij willen niet meer zonder deze Bosch. Je kunt rekenen op Duitse degelijkheid en kwaliteit.

Pros
  • Deze vaatwasser beschikt over energielabel A+ wat lekker zuinig is. Je hoeft dus geen hoge energierekening te verwachten.
Cons
  • Het eco programma duurt vrij lang. Daarnaast is deze vaatwasser behoorlijk aanwezig wanneer hij aan staat.

Best getest: Bosch SMS88UI36E – Serie 8 

De Bosch SMS88UI36E – Serie 8 ziet er uit om door een ringetje te halen. De rvs look is heel wat anders dan een groot en wit apparaat. Met energielabel A+++ is hij super zuinig. Door de Consumentenbond is hij als best getest. Deze vaatwasser is makkelijk in en uit te ruimen. Dit biedt veel gebruiksgemak. Dankzij de startuitstel bepaal je zelf wanneer het programma start. Ideaal. Met de perfect dry functie wordt al je vaat perfect gedroogd. Je servies en plastic komen droog uit de vaatwasser zonder dat je het zelf nog moet nadrogen. Wassen en drogen gaan dus perfect met het hoofdwasprogramma. We zijn ons tegenwoordig steeds bewuster van een zuinig gebruik van onze apparaten. Fijn voor onze portemonnee en voor het milieu. Ook daar is rekening mee gehouden. Op de eco stand verbruikt hij bijna geen water of energie. Lekker zuinig dus! Wanneer het wasprogramma klaar is geeft hij vanzelf een seintje. Jij kunt dus gewoon lekker in je luie stoel gaan zitten.

Pros
  • Hij is relatief stil in gebruik. Dit is erg prettig als hij in een ruimte staat waar je jezelf bevindt zodat je nog een gesprek kunt voeren.
Cons
  • Deze vaatwasser heeft geen programma voor wanneer hij maar half vol zit. Het ecoprogramma duurt daarnaast lang.

Miele G 6620 SCi bw

De Miele G 6620 SCi bw beschikt over een Quick Power Wash functie. In een mum van tijd is je vaat weer blinkend schoon en droog. Nog niet eens een uur doet dit programma erover. Super handig dus wanneer je vergeten bent de vaatwasser aan te zetten en je snel schone vaat nodig hebt. In plaats van een snel programma kun je ook kiezen voor het eco programma. Deze mag er dan langer over doen om je vaat te wassen en drogen, wel bespaart je water en energie. Dankzij het energielabel A+++ dat hij heeft zul je sowieso niet snel verspillen. Het is de meest zuinige vaatwasser op de markt. Met 44 dB is hij relatief stil in gebruik. Erg fijn als hij in je woonkeuken staat zodat je tenminste nog een normaal gesprek kunt voeren. Niet helemaal zeker van je zaak? Je krijgt er 2 jaar garantie op. Het gaat bovendien om een vrijstaand model dus je kunt hem overal plaatsen. Dit is ook ideaal wanneer je hem mee wilt nemen wanneer je gaat verhuizen.

Pros
  • Dankzij de startuitstel kun je het wasprogramma laten starten wanneer jij dat wenst.
Cons
  • Het is niet bepaald een goedkoop exemplaar. Je moet er dus het budget voor hebben.

Beko DFN26220W2

Deze vaatwasser is door de Consumentenbond in 2024 nog uitgeroepen tot beste koop. De Beko DFN26220W2 is naast energiezuinig (A++) ook super makkelijk in gebruik. Het mandensysteem zorgt ervoor dat je de vaatwasser flexibel in kunt delen, zodat alle soorten vaat er in past. De auto-functie met sensoren meet hoe vies je vaat is en past het programma en de hoeveelheid water automatisch aan. Daarnaast heeft de vaatwasser twee snelprogramma’s, één voor als je haast hebt (voor de kleinere vaat) en één waarmee je vuile vaat tot drie keer sneller schoon is, zonder verlies van kwaliteit. Het apparaat is verkrijgbaar in wit en RVS, is vrijstaand dus overal te plaatsen en kent een prima prijs-kwaliteitsverhouding.

Heb je extra veel vaat? Geen punt. Het bovenrek is verstelbaar zodat je meer ruimte kunt creëren. Super handig dus na een feestje. Dit zijn toch de momenten dat je extra blij bent met je vaatwaser. Als je extra vieze pannen of andere vaat hebt dan draait hij zijn hand daar niet voor om. Je gebruikt gewoon het extra intensieve programma!

Pros
  • Het is een zeer gebruiksvriendelijke vaatwasser met veel capaciteit. Daarnaast is hij lekker stil in gebruik.
Cons
  • Hij beschikt niet over een antibacterieel wasprogramma. Opent deur niet automatisch om de vaat te drogen.

Siemens SN678X36TE iQ700

Met de Siemens SN678X36TE iQ700 schaf je een vaatwasser van de toekomst aan. Hij is als best getest door de Consumentenbond. Dit inbouwapparaat is namelijk voorzien van WiFi en kan daardoor communiceren met een app op je smartphone. En zo kun je de vaatwasser bedienen waar je ook bent. Uiteraard is de vaatwasser flexibel in te delen, zodat alle soorten vaat er in past. Met de varioSpeedPlus is je afwas drie keer zo snel klaar als normaal, het apparaat droogt al je vaat perfect, dus ook kunststof en je glazen komen er briljant glanzend uit. De vaatwasser heeft een lampje binnenin én toont de programma-informatie met lichtprojectie op de vloer. En dat met A+++ zuinigheid, met recht een vaatwasser voor de toekomst!

Naast dat het gebruiksgemak groot is hoef je niet meer bang te zijn voor doffe glazen of lelijke plekken die op je vaat achterblijven. Zijn design ziet er werkelijk uit om door een ringetje te halen. Het is eens wat anders dan zo’n groot wit ding. Deze kanjer is een ware blikvanger voor je keuken. Wij worden er heel hebberig van!

Pros
  • Het gaat om een hele elegante vaatwasser die ook nog eens over de nieuwste technologie beschikt om jouw leven makkelijker te maken.
Cons
  • De wijnclips voor een goede plaatsing van je wijnglazen worden helaas niet meegeleverd.

Siemens SN657X01PN iQ500

De Siemens SN657X01PN iQ500 is om te beginnen een lust voor het oog. Hij bewijst dat een vaatwasser niet saai en lelijk hoeft te zijn. Dit is een sieraad voor je keuken. Op het ecoprogramma verbruikt hij super weinig energie. Ideaal dus! De rekken zijn logisch en heel praktisch ingedeeld. Daarnaast bieden ze voldoende ruimte. Hierdoor wordt het veel makkelijker en zelfs wat leuker om de vaatwasser in- en uit te ruimen. Bovendien is ook de bediening eenvoudig en gebruiksvriendelijk. Door de Consumentenbond werd hij als best getest. En wij begrijpen wel waarom!

Pros
  • Heeft een uitstekend droogresultaat. Komt daarnaast met een duidelijke handleiding waardoor je niet hoeft te gissen naar functies.
Cons
  • Het ecoprogramma mag dan zuinig zijn, hij duurt wel extreem lang. Beschikt niet over binnenverlichting.

Miele G 7100 SC BW

Met de Miele G 7100 SC BW krijg je wat je van een vaatwasser verwacht en meer. Wij stonden versteld van zijn resultaat. Het wassen en drogen doet hij zeer effectief. Dit heeft mede te maken met de functie dat hij de deur opent wanneer het wasprogramma klaar is. Zo kan je vaat optimaal drogen. Ideaal want je wilt niet zelf alles met een theedoek nog na hoeven drogen. Hij is bovendien stil in gebruik. Wat wel zo prettig is, zeker als hij in een woonkeuken komt te staan waar je ook nog een gesprek wilt kunnen voeren. Door de Consumentenbond werd hij als best getest met een gemiddeld cijfer 7,2.

Pros
  • Ook op het ecoprogramma waarop hij extra zuinig werkt is hij zeer effectief. Daarnaast scoort hij hoog op makkelijk in- en uitruimen.
Cons
  • Je moet engelengeduld hebben wanneer hij gebruik maakt van het hoofd- of ecoprogramma.

Inventum RVW6027AB

De Inventum RVW6027AB is niet alleen heel praktisch en heeft je vaat binnen een mum van tijd schoon, hij is ook nog eens heel hip! Hij heeft namelijk een chique retro design. Dat is eens wat anders dan zo’n grote lelijke witte kast die je er normaal hebt staan. Vaatwassen kan tegenwoondig gewoon in stijl. Met een energielabel A++ is hij erg zuinig in gebruik. Wel zo prettig want een vaatwasser is toch wel een apparaat dat je veel gebruikt. Als je even geen tijd of zin hebt om de vaat te doen dan laat je hem gewoon draaien op de intensieve stand. Zo worden zelfs je meest aangekoekte pannen helemaal schoon. Met de startuitstel bepaal je bovendien zelf wanneer de vaatwasser zijn werk doet.

Pros
  • Een echt hebbeding met zijn leuke design. Daarnaast is hij lekker compact en zuinig waardoor je je niet scheel hoeft te betalen.
Cons
  • Het wasrek is niet verstelbaar waardoor je gebonden bent aan een beperkte ruimte voor je vaat.

AEG FSE53600Z

Wederom een inbouwvaatwasser, iets gunstiger qua prijs dan de Siemens, ditmaal van AEG. De FSE53600Z  is ook voorzien van lichtprojectie op de vloer: rood betekent in gebruik, groen is klaar. Dit apparaat meet met sensoren ook hoe vuil de vaat is en hoe vol de machine zit, en past daar de tijd, temperatuur en hoeveelheid water op aan. Voor het drogen maakt de machine gebruik van lucht: de deur opent vanzelf voor het einde van het programma om lucht in te laten. Zuinig is de AEG ook: A+++. Door de SoftSpikes vallen (wijn)glazen niet langer om en met de uitstelfunctie zorg je dat de vaat schoon is wanneer jij wil.

Bosch SMS25AW04E Serie 2

Deze vaatwasser van Bosch kun je overal neerzetten, hij is namelijk vrijstaand. De SMS25AW04E Serie 2 is daarnaast erg stil, met slechts 46dB kun je gewoon slapen, werken of televisie kijken terwijl hij draait. De machine heeft een optie om dubbel zo snel af te wassen, fijn als je haast hebt. Een sensor meet de belading en past daar de hoeveelheid water op aan. Ook vaatwasmiddel wordt door een speciaal bakje optimaal gedoseerd. Deze Bosch biedt ook een Extra Droog programma, waarmee zelfs de meest lastige vaat droog uit de machine komt. En met Bosch koop je Duitse degelijkheid, een dat met A+ zuinigheid.

Siemens SN235I03EE iQ300

Als laatste nog een Siemens, ditmaal een vrijstaand model. De SN235I03EE iQ300 is een stuk vriendelijker geprijsd dan de eerder genoemde, maar biedt wel veel van dezelfde voordelen. Uiteraard is deze machine ook zuinig met A+, en uitgerust met sensoren die automatisch bepalen welk programma het beste past. Met varioSpeed kun je in de helft van de tijd je afwas gedaan hebben, met goede resultaten. De machine, die verkrijgbaar is in RVS look, heeft een speciale coating waardoor vette vingers niet blijven staan. Met Machine Care draai je een programma die de machine schoonmaakt, want een schone machine betekent een schonere vaat.

Koopgids: dit moet je weten voordat je een vaatwasser aanschaft

Hoe kun je op een vaatwasser besparen?

De aanschaf van een vaatwasser kan een rib uit je lijf betekenen. Je moet al snel rekening houden met €500 tot €600, en soms nog meer. Maar ook voor de kleinere portemonnee zijn er opties. Je kunt natuurlijk aanbiedingen in de gaten houden, soms wordt er aardig gestunt met de prijzen van o.a. vaatwassers. Maar kun of wil je daar niet op wachten, dan kun je rekening houden met de volgende zaken.

Een vrijstaande vaatwasser is vaak goedkoper dan een vergelijkbaar apparaat voor inbouw. Bovendien zijn er veel merken te verkrijgbaar, waarbij de A-merken logischerwijs een stuk duurder zijn dan de onderliggende merken. Zo is de eerstgenoemde Beko een goede vaatwasser (getest door de Consumentenbond) voor een lage prijs. Uiteraard is het ook zo dat hoe meer snufjes en opties er op een machine zitten, hoe duurder deze wordt. De eerste Siemens hierboven is dan ook de duurste van het lijstje. Kies bij een beperkt budget dan ook voor een machine met alleen de hoognodige opties.

Welke soorten vaatwassers zijn er?

Een vaatwasser is bedacht om het leven makkelijker te maken. Het doet namelijk de afwas voor je. Een vaatwasser wordt ook wel een afwasmachine genoemd en in de vorm zoals we die nu kennen, bestaat deze al bijna 100 jaar. Het principe is simpel: je zet je vaat erin, voegt een vaatwasmiddel (tegenwoordig in vorm van een blokje) toe en zet de machine aan. Zodra je de deur dichtdoet, zal er water in de machine stromen, dat wordt opgewarmd. Daarna zorgen sproeiarmen dat de zeepoplossing door de machine gesproeid wordt waarmee de vaat gewassen wordt. Het vuile water wordt afgevoerd in het riool en middels warmte, en soms lucht, wordt de vaat gedroogd.

Vaatwassers zijn er ruwweg in drie soorten.

Inbouwvaatwasser
Deze vaatwasser integreer je in een (keuken)kast. De afmetingen zijn zo dat deze in een standaard formaat kast past. De machine is dan ook niet afgewerkt met dekplaten, en de bediening zit bovenop de deur. Deze wordt tegenwoordig vaak gekozen omdat deze dan wegvalt in de keuken.

Onderbouw vaatwasser
Ook dit is een vaatwasser die je in een (keuken)kast plaatst. Alleen in plaats van dat de bediening bovenop de deur zit, zit het paneel aan de voorkant bovenaan. Deze vaatwasser wordt dan ook wel half-geïntegreerd genoemd.

Vrijstaande vaatwasser
Een vrijstaande vaatwasser is helemaal afgewerkt met afdekplaten zodat je die op elke gewenste plek neer kunt zetten. Deze plaats je dus niet in een (keuken)kast. Vaak is dit de goedkoopste oplossing.

Welke vaatwasser is de beste budget koop?

Let op de zuinigheid van het apparaat. Een apparaat dat goedkoop is in aanschaf maar niet zuinig met energie en water omgaat, kost op langere termijn meer. Maak de afweging tussen goedkoop en niet zo zuinig, en iets duurder en wél zuinig. Een voordelige en zuinige keuze is bijvoorbeeld de Indesit DFG 15B1. Deze krijgt daarnaast ook nog eens mooie reviews, waar voor je geld dus. En omdat deze vrijstaand is, kun je hem overal neerzetten.

Wat zijn de populairste vaatwasser merken?

Er is dus een groot aanbod aan vaatwassers, van veel verschillende merken. Toch zijn er een aantal die meer populair zijn dan andere. Vooral Duitse merken zijn geliefd hier in Nederland, vanwege de degelijkheid.

Siemens
Inderdaad, een Duits merk met apparatuur die gezien mag worden. Siemens is daarnaast bezig aan een opmars met slimme apparatuur, zij lopen voorop in apparaten die zijn voorbereid op de toekomst. Via HomeConnect kunnen geschikte apparaten via een app bediend worden bijvoorbeeld.

AEG
Ook uit Duitsland komt AEG. Al jaren een vertrouwde naam in vele Nederlandse huishoudens, met ook hier steeds nieuwe ontwikkelingen die het leven van de consument makkelijker moeten maken.

Bosch
Onder het motto ‘technologie voor het leven’ maakt Bosch al jaren apparatuur met een lange levensduur. Het is dus niet vreemd dat je ook dit merk in vele Nederlandse huishoudens tegenkomt én dat het van Duitse makelij is.

Miele
Miele staat bekend om hun slogan ‘Immer besser’, zij maken dan ook hoogwaardige apparatuur en hebben dan ook de hoogste klanttevredenheid. Een Miele, wederom van Duitse oorsprong, gaat dan ook vele jaren mee.

Vaatwasser: zo doe je de beste koop

Een vaatwasser koop je meestal om daar jaren mee te kunnen doen. Je wil tenslotte niet over een jaar weer met de hand moeten gaan afwassen, als je eenmaal een vaatwasser hebt wil je niet meer zonder! En er is dus ook een groot aanbod aan vaatwassers, het doen van research voordat je overgaat tot de aanschaf is dus geen overbodige luxe.

  1. Formaat

    Vaatwassers zijn er in verschillende soorten, zie hieronder voor meer uitleg. Of je hierin flexibel bent qua ruimte, bepaalt mede je keuze. Maar er zijn meer factoren om rekening mee te houden. Heb je bijvoorbeeld weinig ruimte, dan kun je kiezen voor een smaller exemplaar. Standaard is een vaatwasser 60 cm breed, 55 tot 60 cm diep en 80 tot 85 cm hoog. Eigenlijk de afmeting van een standaard keukenkastje. Een smallere vaatwasser is 45 cm breed en past daardoor in een smallere ruimte. Uiteraard kan hier ook minder vaat in. En omdat het een afwijkende maat is, zijn deze vaak (relatief) wat duurder.

    Ook zijn er mini-vaatwassers. Perfect als je bijvoorbeeld alleen bent, want heel veel past er niet in. Deze vaatwassers hebben ongeveer het formaat van een oven. Uiteraard verbruikt een kleiner apparaat minder energie en water en is dus in principe goedkoper in gebruik.

  2. Programma’s

    Denk van tevoren ook na over welke programma’s je denkt te gaan gebruiken. Dit is o.a. afhankelijk van je gezinssamenstelling, maar kan ook bepaald worden door je liefde voor koken. Sta jij elke dag als een topkok minimaal drie gangen in elkaar te draaien, maak je meer vaat vies dan iemand die elke dag een maaltijd in de magnetron schuift. Hoor je bij de laatste groep, dan kan het handig zijn als er een functie op de machine zit voor halve wasjes. Voor de eerste groep is het juist weer makkelijk als de indeling flexibel is, zodat ook afwijkende vaat een plekje kan krijgen in de machine.

  3. Zuinigheid

    We willen hier de zuinigheid van een vaatwasser nog een keer aanstippen. Hoe minder water en energie een apparaat gebruikt, hoe beter dat is voor het milieu én jouw portemonnee. Als je dit in kunt stellen of het apparaat heeft sensoren waarmee hij automatisch het programma, waterverbruik etc. bepaalt, dan verbruik je nooit meer dan noodzakelijk.

  4. Garantie

    Heb je naast je vaatwasser ook andere apparatuur nodig, dan kan het interessant zijn om dit allemaal van één merk aan te schaffen. Grote merken hebben vaak regelingen voor (kosteloze) uitgebreide garantie als je meerdere apparaten in één keer aanschaft. Sowieso is garantie misschien wel een bepalende factor voor je keuze. Je gaat er niet van uit, maar als je machine kapot gaat, wil je wel goed geholpen worden.

  5. Gebruiksvriendelijkheid

    Tenslotte kun je nog letten op gebruiksvriendelijkheid. Is de machine makkelijk schoon te maken? Kun je deze makkelijk in- en uitladen? Blijft je vaat (bijvoorbeeld glazen) er goed in staan? Bepaal wat jij allemaal belangrijk vindt en stem daar je keuze op af.

Ook in vaatwasland staan de trends niet stil. Veel merken proberen te innoveren en veel van die innovaties zijn erop gericht het leven van de consument makkelijker te maken. Enkele innovaties hebben we hierboven al genoemd, zoals de sensoren die meten hoe vuil de vaat is en daar het programma op aanpassen.

Ook de lichtprojecties, veelal bij nieuwe inbouwvaatwassers, waarmee je de status van het programma in één oogopslag ziet, zie je steeds meer. AEG heeft inmiddels ook vaatwassers waarbij het onderste rek middels een lift omhoog getild kan worden. Zo hoef je niet meer te bukken bij in- en uitruimen. Ook stille, snelle en zuinige apparaten zijn niet meer weg te denken uit het aanbod.

Maar de grootste en nieuwste trend is toch wel van Internet of Things, waarbij je vaatwasser verbonden is met WiFi en jij die vanaf je smartphone, waar je ook bent, kunt bedienen. Dit zullen we de komende tijd meer gaan zien, en de prijzen hiervan zullen op termijn ook wel gaan zakken.

Bovendien is er steeds meer oog voor het milieu en zuinig gebruik van vaatwassers. Dit is helemaal de trend. Een goede trend volgens ons want het is beter voor je portemonnee én het milieu. Vaatwassers worden steeds zuiniger. Er zijn zelfs exemplaren met energielabel A+++. Super zuinig dus! Daarnaast bieden veel modellen een eco programma. Dit is een extra zuinig programma van de vaatwasser waarmee hij minder energie en water verbruikt. Daar staat wel tegenover dat dit programma vaak lang duurt. Maar oké, je kunt niet alles hebben. Een zuinige vaatwasser kan dan soms duurder zijn in aanschaf, wat ons betreft is het de investering meer dan waard. Het is een win-win situatie voor het milieu en voor jezelf.

Samenvatting

Een vaatwasser is een machine waarin je vaat wordt gewassen en gedroogd. Je hebt keuze uit diverse programma’s zodat je hem aan kunt passen op je vaat. Welke programma’s dit zijn hangt helemaal af van de vaatwasser. Aan het aantal couverts kun je zien hoe veel erin past. Het is belangrijk om rekening te houden met het formaat van de vaatwasser en of het om een inbouw of vrijstaand model gaat. Het energielabel geeft aan hoe zuinig de vaatwasser is. Vaatwassers zijn er in allerlei prijsklasses. Vaak geldt dat een goedkoper model niet zuinig in gebruik is. Maak dus de afweging wat je belangrijker vindt. Ook de garantie is een puntje van aandacht. Je wilt immers niet met een kapotte vaatwasser komen te zitten waar je niets meer mee kunt. Extra opties kunnen een vaatwasser aantrekkelijker maken. Denk aan verlichting, resttijdindicatie en de bediening via je smartphone.

0 Shares:
Ook zeer interessant
beste printer van 2024 volgens Checko
Lees meer

Beste Printers van 2024

Tegenwoordig gaat er zoveel digitaal dat een printer bijna overbodig lijkt. Toch kun je in sommige gevallen niet…