Checko
luchtbevochtiger

Beste Luchtbevochtiger – Beste koop in 2019 vergeleken

Als je naar het Nederlandse klimaat kijkt, zou je denken dat we vocht genoeg in de lucht hebben. Alhoewel daar de laatste jaren wel verandering in is gekomen, met de droge zomers, maar we klagen graag over regen en het vochtige, drukkende klimaat. Maar als je in de huizen gaat kijken, is de lucht binnen vaak veel te droog. Dat komt mede door het goede ventileren wat we massaal hebben geleerd, en waar we ook vooral niet mee moeten stoppen. Maar gecontroleerd vocht in huis brengen met een luchtbevochtiger kan de gezondheid van de bewoners wel bevorderen. Wij zochten de beste luchtbevochtigers en zetten ze op een rij voor je.

Beste Luchtbevochtiger – De beste koop luchtbevochtiger in 2019

Wij verzamelden de beste luchtbevochtigers voor je, gebaseerd op reviews.

Luchtbevochtiger met ionisator CA-605

De CA-605 luchtbevochtiger van Clean Air Optima is geschikt voor grotere ruimtes tot 65m² vloeroppervlakte of 160m³ inhoud. De CA-605 is voorzien van een ionisator, waardoor het de lucht ook reinigt. Het apparaat is zeer energiezuinig (energielabel A++++)  en voorzien van een digitale hygrostaat die de luchtvochtigheid meet en daarop de werking aanpast. Er is een nano-zilver filter aanwezig dat bacterievorming en slechte geur in het water tegengaat en voor waterontharding zorgt. Dit filter hoeft niet vervangen te worden. De luchtbevochtiger werkt zowel met koud- als warmwaternevel.

Philips AC3829/10 – Luchtreiniger & Luchtbevochtiger (Combi) – Connected

De Philips AC3829/10 is een luchtbevochtiger met luchtreiniger in één en werd in mei 2018 als door Kieskeurig benoemd als Best Reviewed. Maar ook in 2019 is dit nog steeds een topper. Deze Philips luchtbevochtiger haalt namelijk met de VitaShield IPS zuiveringstechnologie 99,9% van de kleinste deeltjes, zoals pollen en allergenen, uit de lucht, waardoor de lucht meteen een stuk schoner is. Het verwijdert ook bacteriën en virussen en vermindert de kans op besmetting met bijvoorbeeld de griep. Daarnaast werkt dit in ruimtes tot 80m², en is het apparaat dus voor veel situaties geschikt. De luchtbevochtiger is op het touchscreen in te stellen maar kan ook verbonden worden met een app, daarnaast is deze zeer stil zodat je hem zelfs tijdens het slapen kunt laten draaien.

Luchtbevochtiger met ionisator CA-604W

Deze luchtbevochtiger, de Clean Air Optima CA-604W is in het wit en zwart verkrijgbaar en is ook als duopack te krijgen. Net als de CA-605 zuivert deze luchtbevochtiger de lucht ook middels een ionisator, die een elektrische lading genereert waar deeltjes aan blijven ‘plakken’. Het verschil met de CA-605 zit hem in het bereik, deze CA-604 kan in een ruimte tot 55m² zijn werk doen. Hierdoor is deze nog steeds geschikt voor een groot deel van de woonkamers, maar zeker ook voor slaap- en kinderkamers of werkkamers. Met een duopack zorg je voor een schone lucht met een perfecte vochtigheidsgraad in meerdere ruimtes in het huis (of één grotere ruimte).

Philips HU4803/01 – Luchtbevochtiger met NanoCloud-technologie

De Philips HU4803/01 is geschikt voor ruimtes tot 25m² en komt dus het best tot zijn recht in een slaap-, hobby- of werkkamer, en de speciale nachtfunctie zorgt ervoor dat deze geen overlast veroorzaakt. De NanoCloud technologie zorgt voor 99% minder verspreiding van bacteriën dan een ultrasone technologie die veel luchtbevochtigers gebruiken. De automatische modus past de verspreiding aan aan de luchtvochtigheidsgraad. Het compacte model is makkelijk op te tillen, te verplaatsen, te vullen met kraanwater en schoon te maken. Hij geeft zelf aan wanneer de tank leeg is en bijgevuld moet worden.

Luchtwasser: Luchtbevochtiger & Luchtreiniger in één! CA-807

De absolute topper, ook qua prijs helaas, is de Clean Air Optima CA-807. Deze luchtbevochtiger is geschikt om 24/7 te gebruiken en de speciale filters zorgen ervoor dat er geen kalkaanslag in komt. De CA-807 is geschikt voor ruimtes tot 70m² en kan dus ook in een grotere woonkamer of kantoor geplaatst worden. De viervoudige technologie zorgt voor een perfect klimaat. Middels koudverdamping wordt de luchtvochtigheid op peil gehouden, luchtwassen reinigt de lucht, het speciale antibacteriële waterfilter én actief koolstoffilter zorgen voor frisse en schone lucht. De vervuiling die opgenomen wordt, zakt naar de bodem van het apparaat zodat het niet opnieuw in de lucht kan komen.

Luchtbevochtiger budget tips voor een goede luchtbevochtiger

De hierboven genoemde luchtbevochtigers bevatten allemaal een zuiveringssysteem. Dit maakt de luchtbevochtigers wel duurder dan een apparaat dat enkel voor luchtvochtigheid zorgt. Ben je dan ook op zoek naar een budgetoplossing, kijk dan eens naar een luchtbevochtiger zonder zuiveringstechnologie.

Ook het bereik van de machine is mede bepalend voor de kosten. Bepaal dus waar je de luchtbevochtiger wil gaan gebruiken en stem de capaciteit daarop af. Ga alleen nooit helemaal bovenaan de capaciteit zitten, want dan moet de luchtbevochtiger hard werken en dat kost meer elektriciteit en is dus op de lange termijn duurder. Sowieso is het goed om naar het stroomverbruik te kijken, een goedkope luchtbevochtiger die niet heel zuinig is, kan maar zo voor verrassingen op de energierekening zorgen, en daar zit je niet op te wachten.

Kijk ook meteen naar het filter: moet je dit regelmatig vervangen? Dat zorgt voor extra kosten ná de aanschaf. Een iets duurder model met een filter dat niet steeds vervangen hoeft te worden, kan dan maar zo een betere keuze zijn als het gaat om het budget omdat er geen verrassingen achteraf zijn.

De Medisana Luchtbevochtiger UHW is een voorbeeld van een luchtbevochtiger zonder extra functies, waardoor deze vriendelijk in prijs is. De maximale capaciteit is 30m² dus voor de meeste woonkamers zal dit aan de krappe kant zijn. Maar in bijvoorbeeld de slaapkamer kun je hier prima mee uit de voeten. Ook de Luchtbevochtiger Hervulbaar 200ML is een luchtbevochtiger zonder poespas voor ruimtes tot 25m². Deze is mooi van design en compact dus makkelijk mee te nemen. De led-verlichting zorgt voor een extra touch. Voor grotere ruimtes tot 55m² is de Aquair Luchtbevochtiger Omega Wit een goede en voordelige keuze, die ook nog eens energiezuinig is.

Luchtbevochtiger aanschaffen? Let op deze zaken

Er zijn twee belangrijke punten om rekening mee te houden als je een luchtbevochtiger aan gaat schaffen. De eerste is uiteraard de grootte van de ruimte waar de luchtbevochtiger komt te staan en zijn werk moet doen. Elke luchtbevochtiger heeft een maximum capaciteit, meestal weergegeven in het aantal vierkante meters vloeroppervlakte. Maar houd er ook rekening mee dat als je een hele hoge ruimte hebt, deze meer inhoud heeft dan gemiddeld en dat het vloeroppervlakte dus niet alles zegt.

Zoals voor meer apparaten geldt is het niet verstandig een luchtbevochtiger aan te schaffen die meteen op het toppunt van de capaciteit moet werken. Het apparaat moet dan harder werken, wat eventueel extra elektriciteit kost, en zal meer moeite hebben om de luchtvochtigheid in een droge ruimte op peil te houden. Je kunt dus beter een luchtbevochtiger aanschaffen met een iets hogere capaciteit, mits dat in je budget past. Of overweeg om twee kleinere apparaten te plaatsen in een ruimte.

Het tweede punt waar je op kunt letten is de functies van de luchtbevochtiger. Je kunt een apparaat kopen dat enkel de lucht bevochtigd, maar er zijn ook steeds meer apparaten op de markt die ook de lucht zuiveren. Dit levert extra voordelen op voor bijvoorbeeld de gezondheid en ook allergenen kunnen zo uit de lucht gefilterd worden wat prettig is voor mensen met een allergie.

Andere zaken die de keuze kunnen bepalen, zijn bijvoorbeeld waar de luchtbevochtiger komt te staan. Het oog wil ook wat en in een slaapkamer of kinderkamer wil je een apparaat dat niet te veel geluid maakt zodat deze ook kan werken terwijl er iemand ligt te slapen. Ook het al dan niet hoeven vervangen van een filter is iets om mee te nemen in je beslissing, als je dat makkelijk vergeet verliest een luchtbevochtiger zijn werkzaamheid en dan is het beter om een apparaat te kiezen waarbij je geen filters hoeft te vervangen.

Overzicht van best geteste luchtbevochtiger merken

Er is een specialist op het gebied van luchtbevochtigers, maar ook een bekend Nederlands merk mag niet in het overzicht ontbreken.

Clean Air Optima

Dit Nederlandse merk heeft zich toegelegd op het produceren van apparaten voor luchtbehandeling, voor consument én bedrijven. Geen moeilijke installaties, gewoon ‘plug and play’: inpluggen en doorademen maar. Ze verkopen de producten zelf al 15 jaar online maar deze zijn ook verkrijgbaar bij de grote (r)etailers. Luchtbevochtigers, ontvochtigers, luchtreinigers, ventilatoren en combinaties van producten, alles voor een gezonde en schone lucht.

Philips

Het van oorsprong Eindhovense merk maakt allang niet alleen maar gloeilampen en televisies meer. Philips is op bijna alle vlakken van consumentenelektronica actief. Of je nu een föhn, elektrische tandenborstel, airfryer of een stofzuiger zoekt, bij Philips vind je het allemaal. En ook in de markt van luchtbevochtigers maken ze prima producten. De kernwaarden worden uitgedrukt met de slogan ‘Innovation & you’, oftewel innovatie en de mens staan centraal.

De verschillende soorten luchtbevochtigers op de markt

Een schone lucht doet veel voor je gezondheid. Maar vlak de invloed van de luchtvochtigheid niet uit. Vooral in de winter, als de verwarming zijn werk doet, is het in veel huizen in Nederland veel te droog. Dit heeft invloed op je lichaam. Zo kan een te droge lucht zorgen voor ongemakken als een droge en geïrriteerde huid, die kan gaan jeuken. Ook droge en prikkende ogen komen vaak door droge lucht, net als gebarsten lippen, een droge of geïrriteerde keel of zelfs keelpijn. In een droge lucht kun je ook meer last hebben van allergenen als pollen of huisstofmijt. Het is dus een goede zaak om de luchtvochtigheid in huis en op de werkplaats goed te hebben en houden.

Vroeger hingen mensen van die bakjes met water aan de verwarming. Door de warmte verdampte dat water een beetje, maar heel effectief was het niet, laat staan hygiënisch. Een luchtbevochtiger doet dit een stuk beter. Veel luchtbevochtigers kunnen met koud water overweg, waardoor het niet nodig is het water op te warmen. Dit scheelt in elektriciteit, plus in koud water krijgen bacteriën minder kans. Het water wordt in de apparaten verneveld en in de lucht gebracht.

Er zijn luchtbevochtigers die enkel dat doen: vocht in de lucht brengen. Maar de meeste apparaten zijn tegenwoordig ook uitgerust met een reinigingsfunctie. Hierbij wordt de lucht ook meteen gezuiverd, waardoor bacteriën, virussen, pollen en andere allergenen vrijwel geheel uit de lucht gehaald kunnen worden. Hierdoor krijgen ziektekiemen en allergische reacties meteen een stuk minder kans.

Er zijn zelfs luchtbevochtigers waarbij je etherische oliën kunt toevoegen zodat deze ook geschikt zijn voor aromatherapie. Voeg bijvoorbeeld lavendelolie toe als de luchtbevochtiger in de slaapkamer staat, voor een betere nachtrust. En wist je dat muggen ook niet van de geur van lavendel houden? Je slaat dan meteen twee vliegen in één klap. Zet je luchtbevochtiger in een ruimte neer waar je gaat mediteren en voeg een lekker geurtje toe, of gebruik de luchtbevochtiger met aromatherapie tijdens de yoga. De mogelijkheden zijn bijna eindeloos.

Wat is er nieuw aan moderne luchtbevochtigers in 2019?

Luchtbevochtigers passen perfect in de trend dat alles gezonder moet. We worden ons steeds bewuster van (lucht)vervuiling en willen daarom steeds gezonder leven. Een luchtbevochtiger zorgt voor een gezondere lucht en als je dit ook nog eens combineert met een zuiveringsfunctie, wordt deze lucht alleen maar schoner. Wel een kleine pas op: als kinderen (baby’s) helemaal niet blootgesteld worden aan allergenen, kan de kans groter zijn dat ze op latere leeftijd allergieën ontwikkelen.

Een tweede trend die we steeds meer zien is die van connected everything. Oftewel: alles kunnen bedienen met een app op je smartphone of tablet. Van draadloze deurbellen tot koelkasten en alles wat daar tussenin zit. En dus zijn de moderne luchtbevochtigers van 2019 soms ook al uitgerust met een mogelijke verbinding waardoor je deze kunt bedienen met een app.

Tenslotte zien we nieuwe technologieën op het gebied van de verdeling van het vocht in de lucht. Nieuwe technologieën die bacteriën nóg minder kans geven en dus nog gezondere lucht beloven!

Posts

Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.