Als je naar het Nederlandse klimaat kijkt, zou je denken dat we vocht genoeg in de lucht hebben. Alhoewel daar de laatste jaren wel verandering in is gekomen, met de droge zomers, maar we klagen graag over regen en het vochtige, drukkende klimaat. Maar als je in de huizen gaat kijken, is de lucht binnen vaak veel te droog. Dat komt mede door het goede ventileren wat we massaal hebben geleerd, en waar we ook vooral niet mee moeten stoppen. Maar gecontroleerd vocht in huis brengen met een luchtbevochtiger kan de gezondheid van de bewoners wel bevorderen. Wij zochten de beste luchtbevochtigers en zetten ze op een rij voor je.

Uit diverse online recensies en tests komt naar voren dat de Humidificateur Electrique Intense Aqua Control de beste luchtbevochtiger van 2024 is. Een goedkoper alternatief voor de Stadler Form Oskar Big is de Medisana AH 665 – Luchtbevochtiger. Lees verder voor een volledig overzicht van de best beoordeelde luchtbevochtigers.

Beste Luchtbevochtiger van 2024

Wij verzamelden de beste luchtbevochtigers voor je, gebaseerd op reviews.

Medisana AH 665 – Luchtbevochtiger

De Medisana AH 665 – Luchtbevochtiger is een lust voor het oog. In tegenstelling tot vele andere luchtbevochtigers hoef je dus niet tegen een lelijk apparaat aan te kijken. Bovendien heeft hij ondanks zijn kracht een compact model. Je kunt hem dus altijd wel ergens kwijt. Je hoeft je nooit meer zorgen te maken om te weinig vocht in je huis. Dit kan leiden tot vervelende gezondheidsproblemen. De bevochtiger kan zelf de balans opmaken als het te droog is in je huis. Daarnaast beschikt hij over een afneembaar waterreservoir waardoor bijvullen heel eenvoudig is. Zet je hem op je slaapkamer neer? Geen punt, dankzij de stille modus zal hij je niet tot last zijn. Het voorkomt die vervelende droge hoest die je steeds hebt. Bij een lege watertank wordt je gewaarschuwd door de handige LED verlichting. Hij is geschikt voor ruimtes tot 30 vierkante meter. Prima voor de gemiddelde woonkamer dus.

Pros
  • Het gaat om een energiezuinig apparaat waardoor je je geen zorgen hoeft te maken om een hoge energierekening.
Cons
  • De ultrasoonbevochtiger kan vervelend zijn voor je trouwe viervoeter. Houd daar dus rekening mee.

Humidificateur Electrique Intense Aqua Control

Om te beginnen is de Humidificateur Electrique Intense Aqua Control een prima apparaat om te zien. Dankzij het neutrale design past hij in ieder interieur. Het maakt niet uit of je een klassieke of moderne inrichting hebt. Het verzekerd je dat het leefklimaat in je huis goed in orde is. We hebben vaak wel oog voor ons eten en voldoende bewegen terwijl we vergeten dat de luchtkwaliteit in huis net zo belangrijk is. Te veel vocht is niet gezond en te weinig al helemaal niet. Je krijgt namelijk droge ogen en je kunt last krijgen van een droge hoest. Met deze kanjer wordt het allemaal voorkomen. Het is een kwestie van hem aanzetten en klaar is kees. Hij is bovendien lekker stil in gebruik zodat je tenminste nog een fatsoenlijk gesprek kunt voeren. Als je nog niet veel ervaring hebt met het gebruik van een bevochtiger dan is dit een prima keuze. Hij is namelijk heel eenvoudig in gebruik. Een kwestie van inpluggen en gaan met de banaan!

Pros
  • Deze luchtbevochtiger heeft een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding. Heeft een grote en duidelijke display.
Cons
  • Er zijn goedkopere bevochtigers op de markt dus je moet er het budget voor hebben.

Clean Air Optima CA-607W

De Clean Air Optima CA-607W is een echt hebbeding. Deze prachtige bevochtiger is makkelijk in gebruik en doet zijn werk zeer effectief. Je zult geen last meer hebben van droge ogen en een droge hoest. Beter voor jezelf en je gezin dus. Behalve de lucht bevochtigen geeft hij ook een heerlijk aroma af waardoor je huis helemaal fris ruikt. Ideaal wanneer je visite krijgt en je hebt net gekookt. Alle luchtjes worden verdreven. Als kers op de taart reinigt hij de lucht ook nog eens. Ideaal dus. Zeker voor mensen met allergieën en gevoeligheden voor stof is dit aan te raden. Dankzij de handige timer stel je hem precies in zoals jij dat wilt. Hij komt met afstandsbediening dus jij hoeft je luie stoel of je bed niet meer uit. Het is een kwestie van een druk op de knop en het is zo gepiept. Super praktisch. Het grote waterreservoir zorgt ervoor dat je hem niet om de haverklap hoeft bij te vullen. Wel zo prettig. Hij is makkelijk in onderhoud dus als je hem aan hebt geschaft heb je er nog weinig omkijken naar.

Pros
  • Heeft een super strak design waardoor hij moeiteloos opgaat in je interieur.
Cons
  • Sommige gebruikers geven aan dat de handleiding duidelijker had gekund.

Stadler Form Oskar Big

De Stadler Form Oskar Big mag gerust de Ferrari onder de luchtbevochtigers genoemd worden. Om te beginnen heeft hij een geweldig design. In tegenstelling tot de meeste luchtbevochtigers ziet hij er prachtig uit en zal hij in eerste instantie niet eens opvallen in je interieur. Het is een sieraad voor je huis en je kiest zelf of je het zwarte of witte exemplaar wilt. Behalve dat hij er geweldig uitziet beschikt hij over 4 verschillende standen zodat je hem zelf aanpast op het gewenste niveau. De ingebouwde hygrometer meet precies wat de luchtvochtigheid in je huis is.

Met de dispenser bepaal je zelf of je een lekkere geur toe wilt voegen. Dit kan je huis net even een opkikker geven. Niet alleen zul je zelf minder klachten ervaren met het gebruik van deze kanjer, ook je houten vloeren zullen er blij van worden en behouden bovendien langer hun kwaliteit!

Pros
  • Een prachtige luchtbevochtiger die ook nog eens praktisch is in gebruik. Je hebt veel mogelijkheden waardoor hij aan alle wensen voldoet.
Cons
  • Het waterreservoir is niet afneembaar. Het is een prijzig apparaat dus niet geschikt voor ieder budget.

Clean Air Optima CA-606

Zeg maar nee dan krijg je er twee. De Clean Air Optima CA-606 komt niet alleen maar in een set van twee exemplaren. Super handig dus want een luchtbevochtiger kan ervoor zorgen dat er een ruimte de goede luchtvochtigheid krijgt maar niet je hele huis. En juist is het zo belangrijk dat je overal kunt genieten van een optimale luchtkwaliteit. Het leefklimaat van je huis gaat er dan ook dik op vooruit met de aanschaf van deze set. Je kunt er bijvoorbeeld een in je woonkamer zetten en een op je slaapkamer of die van je kind. Met de ruime capaciteit zit je altijd goed.

Het waterverbruik is matig waardoor je hem niet om de haverklap bij hoeft te vullen. Het waterreservoir is afneembaar dus mocht je hem bij moeten vullen dan kan dit heel eenvoudig. Daarnaast kun je zelf de vochtigheidsgraad in je huis instellen. Kortom, een ideaale bevochtiger die je huis compleet maakt!

Pros
  • Een voordelige koop omdat je er twee krijgt. Ze beschikken over handige indicatielampjes zodat je ze makkelijk afleest.
Cons
  • Ze hebben helaas geen wieltjes. Daarnaast beschikken ze niet over een nachtmodus.

Babymoov Hygro+

Wat is er belangrijker dan een goede luchtkwaliteit voor jezelf? Juist, een goede luchtkwaliteit voor je baby. Dat hebben ze bij Babymoov begrepen want de Babymoov Hygro+ is speciaal ontworpen voor de babykamer. Het oog wil uiteraard ook wat. Daar is zeker rekening mee gehouden bij het design van deze luchtbevochtiger. Hij zal dus zeker niet misstaan op de babykamer. Naast een luchtbevochtiger zit er ook een lamp in deze Babymoov. Deze is in te stellen op verschillende kleurtjes. Hij is geschikt voor een kamer tot 20 vierkante meter en met 25 dB erg stil. Je baby kan dus lekker en gezond doorslapen!

Pros
  • Je kindje groeit op in een veilig en gezond leefklimaat. Heeft een aantrekkelijke vormgeving. Leuk om cadeau te geven.
Cons
  • Hij is niet te bedienen met een afstandsbediening of via een app.

Luchtbevochtiger met ionisator CA-605

De CA-605 luchtbevochtiger van Clean Air Optima is geschikt voor grotere ruimtes tot 65m² vloeroppervlakte of 160m³ inhoud. De CA-605 is voorzien van een ionisator, waardoor het de lucht ook reinigt. Het apparaat is zeer energiezuinig (energielabel A++++)  en voorzien van een digitale hygrostaat die de luchtvochtigheid meet en daarop de werking aanpast. Er is een nano-zilver filter aanwezig dat bacterievorming en slechte geur in het water tegengaat en voor waterontharding zorgt. Dit filter hoeft niet vervangen te worden. De luchtbevochtiger werkt zowel met koud- als warmwaternevel.

Pros
  • Heeft een grote capaciteit. Naast bevochtigen reinigt hij de lucht ook zodat het leefklimaat optimaal wordt.
Cons
  • Hij beschikt niet over een nachtmodus. Laat volgens sommige gebruikers een witte waas achter.

Philips AC3829/10 – Luchtreiniger & Luchtbevochtiger (Combi) – Connected

De Philips AC3829/10 is een luchtbevochtiger met luchtreiniger in één en werd in mei 2018 als door Kieskeurig benoemd als Best Reviewed. Maar ook in 2024 is dit nog steeds een topper. Deze Philips luchtbevochtiger haalt namelijk met de VitaShield IPS zuiveringstechnologie 99,9% van de kleinste deeltjes, zoals pollen en allergenen, uit de lucht, waardoor de lucht meteen een stuk schoner is. Het verwijdert ook bacteriën en virussen en vermindert de kans op besmetting met bijvoorbeeld de griep. Daarnaast werkt dit in ruimtes tot 80m², en is het apparaat dus voor veel situaties geschikt. De luchtbevochtiger is op het touchscreen in te stellen maar kan ook verbonden worden met een app, daarnaast is deze zeer stil zodat je hem zelfs tijdens het slapen kunt laten draaien.

Pros
  • Met de Clean Home app is hij makkelijk te bedienen en in te stellen. Bovendien blijf je op ieder moment op de hoogte van zijn status.
Cons
  • Het is een behoorlijk prijzige luchtbevochtiger dus niet geschikt voor ieder budget.

Luchtbevochtiger met ionisator CA-604W

Deze luchtbevochtiger, de Clean Air Optima CA-604W is in het wit en zwart verkrijgbaar en is ook als duopack te krijgen. Net als de CA-605 zuivert deze luchtbevochtiger de lucht ook middels een ionisator, die een elektrische lading genereert waar deeltjes aan blijven ‘plakken’. Het verschil met de CA-605 zit hem in het bereik, deze CA-604 kan in een ruimte tot 55m² zijn werk doen. Hierdoor is deze nog steeds geschikt voor een groot deel van de woonkamers, maar zeker ook voor slaap- en kinderkamers of werkkamers. Met een duopack zorg je voor een schone lucht met een perfecte vochtigheidsgraad in meerdere ruimtes in het huis (of één grotere ruimte).

Philips HU4803/01 – Luchtbevochtiger met NanoCloud-technologie

De Philips HU4803/01 is geschikt voor ruimtes tot 25m² en komt dus het best tot zijn recht in een slaap-, hobby- of werkkamer, en de speciale nachtfunctie zorgt ervoor dat deze geen overlast veroorzaakt. De NanoCloud technologie zorgt voor 99% minder verspreiding van bacteriën dan een ultrasone technologie die veel luchtbevochtigers gebruiken. De automatische modus past de verspreiding aan aan de luchtvochtigheidsgraad. Het compacte model is makkelijk op te tillen, te verplaatsen, te vullen met kraanwater en schoon te maken. Hij geeft zelf aan wanneer de tank leeg is en bijgevuld moet worden.

Luchtwasser: Luchtbevochtiger & Luchtreiniger in één! CA-807

De absolute topper, ook qua prijs helaas, is de Clean Air Optima CA-807. Deze luchtbevochtiger is geschikt om 24/7 te gebruiken en de speciale filters zorgen ervoor dat er geen kalkaanslag in komt. De CA-807 is geschikt voor ruimtes tot 70m² en kan dus ook in een grotere woonkamer of kantoor geplaatst worden. De viervoudige technologie zorgt voor een perfect klimaat. Middels koudverdamping wordt de luchtvochtigheid op peil gehouden, luchtwassen reinigt de lucht, het speciale antibacteriële waterfilter én actief koolstoffilter zorgen voor frisse en schone lucht. De vervuiling die opgenomen wordt, zakt naar de bodem van het apparaat zodat het niet opnieuw in de lucht kan komen.

Koopgids: dit moet je weten voordat je een luchtbevochtiger aanschaft

Hoe kun je op een luchtbevochtiger besparen?

De hierboven genoemde luchtbevochtigers bevatten allemaal een zuiveringssysteem. Dit maakt de luchtbevochtigers wel duurder dan een apparaat dat enkel voor luchtvochtigheid zorgt. Ben je dan ook op zoek naar een budgetoplossing, kijk dan eens naar een luchtbevochtiger zonder zuiveringstechnologie.

Ook het bereik van de machine is mede bepalend voor de kosten. Bepaal dus waar je de luchtbevochtiger wil gaan gebruiken en stem de capaciteit daarop af. Ga alleen nooit helemaal bovenaan de capaciteit zitten, want dan moet de luchtbevochtiger hard werken en dat kost meer elektriciteit en is dus op de lange termijn duurder. Sowieso is het goed om naar het stroomverbruik te kijken, een goedkope luchtbevochtiger die niet heel zuinig is, kan maar zo voor verrassingen op de energierekening zorgen, en daar zit je niet op te wachten.

Kijk ook meteen naar het filter: moet je dit regelmatig vervangen? Dat zorgt voor extra kosten ná de aanschaf. Een iets duurder model met een filter dat niet steeds vervangen hoeft te worden, kan dan maar zo een betere keuze zijn als het gaat om het budget omdat er geen verrassingen achteraf zijn.

Welke soorten luchtbevochtigers zijn er?

Een schone lucht doet veel voor je gezondheid. Maar vlak de invloed van de luchtvochtigheid niet uit. Vooral in de winter, als de verwarming zijn werk doet, is het in veel huizen in Nederland veel te droog. Dit heeft invloed op je lichaam. Zo kan een te droge lucht zorgen voor ongemakken als een droge en geïrriteerde huid, die kan gaan jeuken. Ook droge en prikkende ogen komen vaak door droge lucht, net als gebarsten lippen, een droge of geïrriteerde keel of zelfs keelpijn. In een droge lucht kun je ook meer last hebben van allergenen als pollen of huisstofmijt. Het is dus een goede zaak om de luchtvochtigheid in huis en op de werkplaats goed te hebben en houden.

Vroeger hingen mensen van die bakjes met water aan de verwarming. Door de warmte verdampte dat water een beetje, maar heel effectief was het niet, laat staan hygiënisch. Een luchtbevochtiger doet dit een stuk beter. Veel luchtbevochtigers kunnen met koud water overweg, waardoor het niet nodig is het water op te warmen. Dit scheelt in elektriciteit, plus in koud water krijgen bacteriën minder kans. Het water wordt in de apparaten verneveld en in de lucht gebracht.

Er zijn luchtbevochtigers die enkel dat doen: vocht in de lucht brengen. Maar de meeste apparaten zijn tegenwoordig ook uitgerust met een reinigingsfunctie. Hierbij wordt de lucht ook meteen gezuiverd, waardoor bacteriën, virussen, pollen en andere allergenen vrijwel geheel uit de lucht gehaald kunnen worden. Hierdoor krijgen ziektekiemen en allergische reacties meteen een stuk minder kans.

Er zijn zelfs luchtbevochtigers waarbij je etherische oliën kunt toevoegen zodat deze ook geschikt zijn voor aromatherapie. Voeg bijvoorbeeld lavendelolie toe als de luchtbevochtiger in de slaapkamer staat, voor een betere nachtrust. En wist je dat muggen ook niet van de geur van lavendel houden? Je slaat dan meteen twee vliegen in één klap. Zet je luchtbevochtiger in een ruimte neer waar je gaat mediteren en voeg een lekker geurtje toe, of gebruik de luchtbevochtiger met aromatherapie tijdens de yoga. De mogelijkheden zijn bijna eindeloos.

Welke luchtbevochtiger is de beste budget keuze?

De Medisana Luchtbevochtiger UHW is een voorbeeld van een luchtbevochtiger zonder extra functies, waardoor deze vriendelijk in prijs is. De maximale capaciteit is 30m² dus voor de meeste woonkamers zal dit aan de krappe kant zijn. Maar in bijvoorbeeld de slaapkamer kun je hier prima mee uit de voeten. Ook de Luchtbevochtiger Hervulbaar 200ML is een luchtbevochtiger zonder poespas voor ruimtes tot 25m². Deze is mooi van design en compact dus makkelijk mee te nemen. De led-verlichting zorgt voor een extra touch. Voor grotere ruimtes tot 55m² is de Aquair Luchtbevochtiger Omega Wit een goede en voordelige keuze, die ook nog eens energiezuinig is.

Wat zijn de populairste luchtbevochtiger merken?

Er is een specialist op het gebied van luchtbevochtigers, maar ook een bekend Nederlands merk mag niet in het overzicht ontbreken.

Clean Air Optima
Dit Nederlandse merk heeft zich toegelegd op het produceren van apparaten voor luchtbehandeling, voor consument én bedrijven. Geen moeilijke installaties, gewoon ‘plug and play’: inpluggen en doorademen maar. Ze verkopen de producten zelf al 15 jaar online maar deze zijn ook verkrijgbaar bij de grote (r)etailers. Luchtbevochtigers, ontvochtigers, luchtreinigers, ventilatoren en combinaties van producten, alles voor een gezonde en schone lucht.

Philips
Het van oorsprong Eindhovense merk maakt allang niet alleen maar gloeilampen en televisies meer. Philips is op bijna alle vlakken van consumentenelektronica actief. Of je nu een föhn, elektrische tandenborstel, airfryer of een stofzuiger zoekt, bij Philips vind je het allemaal. En ook in de markt van luchtbevochtigers maken ze prima producten. De kernwaarden worden uitgedrukt met de slogan ‘Innovation & you’, oftewel innovatie en de mens staan centraal.

Luchtbevochtiger: zo doe je de beste koop

 

  1. Grootte ruimte

    Er zijn twee belangrijke punten om rekening mee te houden als je een luchtbevochtiger aan gaat schaffen. De eerste is uiteraard de grootte van de ruimte waar de luchtbevochtiger komt te staan en zijn werk moet doen. Elke luchtbevochtiger heeft een maximum capaciteit, meestal weergegeven in het aantal vierkante meters vloeroppervlakte. Maar houd er ook rekening mee dat als je een hele hoge ruimte hebt, deze meer inhoud heeft dan gemiddeld en dat het vloeroppervlakte dus niet alles zegt.

  2. Capaciteit

    Zoals voor meer apparaten geldt is het niet verstandig een luchtbevochtiger aan te schaffen die meteen op het toppunt van de capaciteit moet werken. Het apparaat moet dan harder werken, wat eventueel extra elektriciteit kost, en zal meer moeite hebben om de luchtvochtigheid in een droge ruimte op peil te houden. Je kunt dus beter een luchtbevochtiger aanschaffen met een iets hogere capaciteit, mits dat in je budget past. Of overweeg om twee kleinere apparaten te plaatsen in een ruimte.

  3. Functies

    Het tweede punt waar je op kunt letten is de functies van de luchtbevochtiger. Je kunt een apparaat kopen dat enkel de lucht bevochtigd, maar er zijn ook steeds meer apparaten op de markt die ook de lucht zuiveren. Dit levert extra voordelen op voor bijvoorbeeld de gezondheid en ook allergenen kunnen zo uit de lucht gefilterd worden wat prettig is voor mensen met een allergie.

  4. Filters

    Andere zaken die de keuze kunnen bepalen, zijn bijvoorbeeld waar de luchtbevochtiger komt te staan. Het oog wil ook wat en in een slaapkamer of kinderkamer wil je een apparaat dat niet te veel geluid maakt zodat deze ook kan werken terwijl er iemand ligt te slapen. Ook het al dan niet hoeven vervangen van een filter is iets om mee te nemen in je beslissing, als je dat makkelijk vergeet verliest een luchtbevochtiger zijn werkzaamheid en dan is het beter om een apparaat te kiezen waarbij je geen filters hoeft te vervangen.

Luchtbevochtigers passen perfect in de trend dat alles gezonder moet. We worden ons steeds bewuster van (lucht)vervuiling en willen daarom steeds gezonder leven. Een luchtbevochtiger zorgt voor een gezondere lucht en als je dit ook nog eens combineert met een zuiveringsfunctie, wordt deze lucht alleen maar schoner. Wel een kleine pas op: als kinderen (baby’s) helemaal niet blootgesteld worden aan allergenen, kan de kans groter zijn dat ze op latere leeftijd allergieën ontwikkelen.

Een tweede trend die we steeds meer zien is die van connected everything. Oftewel: alles kunnen bedienen met een app op je smartphone of tablet. Van draadloze deurbellen tot koelkasten en alles wat daar tussenin zit. En dus zijn de moderne luchtbevochtigers van 2024 soms ook al uitgerust met een mogelijke verbinding waardoor je deze kunt bedienen met een app.

Tenslotte zien we nieuwe technologieën op het gebied van de verdeling van het vocht in de lucht. Nieuwe technologieën die bacteriën nóg minder kans geven en dus nog gezondere lucht beloven! Denk hierbij aan een HEPA filter. Dit is een speciaal soort filter dat zeer effectief alle allergenen en stofdeeltjes uit de lucht filtert. Met name voor mensen met allergieën biedt dit uitkomst. Je neemt zelf veel stofjes mee naar binnen als je in en uit loopt. Daarnaast komt er van alles binnen via je kleding en een open raam. In huis zou de luchtkwaliteit juist goed moeten zijn. Met een HEPA filter is het mogelijk. Wij zijn dan ook een grote fan van dit type filter. Bij juist gebruik filtert hij 99,99% van alle schadelijke stoffen uit de lucht. Eindelijk kun je dus weer opgelucht adem halen en genieten van gezonde lucht in je huis en met name je slaapkamer.

Samenvatting

Een luchtbevochtiger is een apparaat dat ervoor zorgt dat de luchtvochtigheid in je huis in balans is. Te droge lucht kan zorgen voor klachten. Een luchtbevochtiger kan meerdere functies hebben. Zo beschikken veel modellen ook over een optie om de lucht te reinigen of een ventilatorstand. Super handig dus want zo krijg je meerdere apparaten voor de prijs van één. Bovendien bespaar je veel ruimte. Bij de aanschaf van een luchtbevochtiger is het aan te raden om te letten op het formaat en over welke standen hij beschikt. Daarnaast kan een groot waterreservoir het gebruik makkelijker maken omdat je hem niet steeds hoeft bij te vullen. Ook een afstandsbediening is aan te raden zodat je niets op hoeft te staan om hem te bedienen. Bovendien is een timer handig om hem te laten werken wanneer jij dat wenst.

Andere geteste producten

Ook benieuwd naar de beste luchtreinigers? Of wil je alles weten over de laatste stille ventilators? Of de resultaten zien van de beste laserwaterpas test? Wij zetten alle goede producten voor je op een rij.

0 Shares:
Ook zeer interessant
beste tablet
Lees meer

Beste Tablet van 2024

Je bent op zoek naar een nieuwe tablet. Want je wilt snel het laatste nieuws en de verkeersinformatie…
nas
Lees meer

Beste NAS van 2024

Een goede NAS (Network-Attached Storage) maakt veel mogelijk en maakt je flexibel. Een NAS zorgt dat je heel…