Zoekt en gij zult vinden, zo luidt het spreekwoord. Dat zou dus zeker moeten gelden als je een metaaldetector bij het zoeken gebruikt. Wil jij 2020 goed beginnen en op zoek naar die speld in de hooiberg die jou in één klap rijk gaat maken? Of verlang je ernaar om iets bijzonders te vinden, zoals deze broers uit Berlicum in 2018? Heb je het zoeken met een metaaldetector al langer als hobby? Je bent niet de enige. Steeds meer mannen en vrouwen en ook kinderen, ontdekken de geneugten van speurwerk met een metaaldetector. Maar welke metaaldetector is het beste? Lees het snel in de Top 5 van 2021.

Uit diverse online recensies en tests komt naar voren dat de Quest Scuba Tector onderwater de beste metaaldetector van 2021 is. Een goedkoper alternatief voor de Quest Scuba Tector onderwater is de Metaaldetector voor kinderenStuntwinkel. Lees verder voor een volledig overzicht van de best beoordeelde metaaldetectors.

Beste Metaaldetectors van 2021

Beste Metaaldetectors van 2021 uit de test. Op basis van klanttevredenheid.

Quest Scuba Tector onderwater 

Wat is er nog leuker dan een metaaldetector? Een metaaldetector voor onder water natuurlijk! De Quest Scuba Tector onderwater is een heel geschikt model. Zeker wanneer je regelmatig gaat duiken heb je je vast wel eens afgevraagd wat er nu eigenlijk allemaal op de bodem ligt. Dat dit meer is dan wij denken is wel duidelijk. Je kunt er nu zelfs achterkomen en schatzoeken door het gebruik van deze kanjer. Het is een gebruiksvriendelijk exemplaar. Een kwestie van aanzetten en gaan met de banaan. Bovendien ligt hij lekker in de hand.

Je kunt hem wel tot 60 meter onder water gebruiken. Maar ook gewoon op het land doet hij het prima. Het is dus een echte alleskunner. En erg leuk om mee te nemen op vakantie. Het schatzoeken kan beginnen! Het hele gezin zal er plezier aan beleven. Als kers op de taart heeft hij een opvallend en leuk design.

Voordelen
 • Het is een prima investering als je op zoek bent naar een hobby voor buiten. Hij detecteert vrij nauwkeurig.
Nadelen
 • Het is nogal een prijzige aanschaf dus niet iedereen heeft er het budget voor.

Metaaldetector voor kinderenStuntwinkel

Wat is er voor kinderen leuker dan schatzoeken? Want dat is het werk met een metaaldetector toch wel een beetje. Je hoopt altijd dat je iets leuks of interessants vindt. Met de Metaaldetector voor kinderenStuntwinkel kunnen ook de kleintjes meedoen. Je kunt je voorstellen dat een exemplaar voor volwassenen te groot en zwaar is voor kinderarmpjes. Met deze metaaldetector kun je met het hele gezin op pad. Je kind zal het geweldig vinden! En het is beter dan dat ze de hele dag achter de computer zitten. Een hobby buiten zorgt voor een frisse neus.

Bovendien komt hij tegen een prima prijsje. Het is een goede investering om je kind mee naar buiten te halen. Hij zal niks anders meer willen. Komt er een regenbuitje aan? Geen punt. Deze detector is waterproof. Hij ligt lekker in de hand dus ideaal voor lange sessies op zoek naar het goud!

Voordelen
 • Het is een erg leuke bezigheid voor kinderen en ideaal om cadeau te geven bij een kinderverjaardag of voor Sinterklaas.
Nadelen
 • Het is wel echt een kinder detecor wat wil zeggen dat je voor oudere kinder boven de 12 beter een andere kunt kiezen.

Garrett AT Pro

Een terechte plaats in onze Top 5 is voor de Garrett AT Pro. De Garret AT Pro is een veelzijdige metaaldetector. Deze detector is waterdicht en doet het goed onder alle bodemomstandigheden. Onder water levert de Garrett AT Pro ook zeer goede prestaties. Voor gebruik in zout water is deze detector tevens geschikt. Bij gemineraliseerde bodems zal deze metaaldetector nog steeds doen wat je ervan verwacht, namelijk die schatten uit de bodem voor jou vinden. Door de goede prijs-kwaliteitverhouding is deze metaaldetector een bestseller en populair onder veel gebruikers. Ondanks dat het een detector van Amerikaanse makelaardij is, worden de waarden (bijvoorbeeld centimeter in plaats van inches) in het Europees weergegeven.

Voordelen
 • Een super gave en stoere metaaldetector die op professioneel level werkt. Ook voor onder water.
Nadelen
 • Hij is niet goedkoop dus je moet er wel even voor sparen. Het gebruik is even wennen.

Minelab Equinox 800

De tweede detector met een plaatsje in de Top 5 is de Minelab Equinox 800. Samen met zijn broertje, de Equinox 600, is deze metaaldetector op de markt gebracht voor allround-gebruik. De minelab Equinox 800 is in te zetten op elk denkbaar terrein. Deze metaaldetector kun je op 5 frequenties instellen (5, 10, 15, 20 of 40 khz). Bijzonder is dat je echter ook op alle frequenties tegelijk kunt zoeken. Deze detector is geschikt voor zowel starters als meer ervaren zoekers. Deze metaaldetector heeft vier modussen: strand, park, akker en goud. Ga dus met gemak en plezier door de velden op zoek naar goudklompjes met deze lichtgewicht Equinox-detector. Hij weegt maar 1,3 kilo en is tot een diepte van 3 meter waterdicht. Wil je echt diep onder water, dan moet je wel een extra hoofdtelefoon aanschaffen.

Voordelen
 • Dit is een exemplaar voor het echte werk. Het gaat om een professionele detector die zijn werk nauwkeurig uitvoert.
Nadelen
 • Ook voor dit exemplaar moet je flink in de buidel tasten. Dus niet echt budget vriendelijk.

Minelab Excalibur II

Wil jij vooral op zoek naar verborgen schatten op het strand? Dan is de Minelab Excalibur II iets voor jou. Deze metaaldetector doet het niet alleen goed op het zand, maar is ook het beste van het beste als het over de onderwaterprestatie gaat. Hij blijft waterdicht tot maar liefst 66 meter diep en is bestand tegen zout water.  Wil jij dus op zoek naar schatten tijdens het duiken? Dat is geen probleem met deze detector! Onder elke omstandigheid blijft deze metaaldetector goede zoekprestaties leveren. Hij is dan ook nauwelijks storinggevoelig door de speciale Multi-frequentie-techniek (BBS). Je kunt met deze metaaldetector zowel aan de slag met  de disc (metaalselectie) als de pinpoint. Je kunt de gevoeligheid van de Minelab Excalibur II zelf handmatig of automatisch instellen met een regelknop voor de gevoeligheid. Ook kun je het volume instellen.

Voordelen
 • Hij is zelfs geschikt voor zout water. Ideaal wanneer je de zee in wilt om te kijken of er schatten verborgen liggen!
Nadelen
 • Het is een apparaat dat je moet leren kennen en in eerste instantie niet zo gebruiksvriendelijk is.

Minelab CTX 3030

Nog zo’n topper is de Minelab CTX 3030. Deze metaaldetector is waterdicht tot 3 meter diepte en je kunt er alleen mee onder water als je een speciale waterdichte KOSS-hoofdtelefoon aanschaft. Als je het water in wilt, kun je dus beter voor een andere metaaldetector gaan. Pluspunten zijn wel het mooie kleurenscherm waarop de gegevens zeer goed zijn af te lezen. Zeker cool is ook dat je de route die je hebt afgelegd en de vindplaatsen kunt opslaan op deze metaaldetector. Dit is mogelijk doordat deze metaaldetector is uitgerust met GPSi. De zoekschijf is 28 cm en heeft dus een goed bereik. Deze Minelab CTX 3030 is een echte all-rounder en kan op elk terrein zijn zoekwerk doen. Hoewel hij niet tot grote diepte waterdicht is, kan deze metaaldetector zeker tegen een stootje en is hij weerbestendig. De metaaldetector weegt zo’n 2300 gram, maar door het ergonomische design is hij toch prettig in het gebruik.

XP Deus

De allernieuwste XP Deus heeft maar liefst 35 frequenties, oplopend van 3.7 tpt 27.7 kHz. De bedieningsunit en de 22 cm doorsnede disc worden zonder hoofdtelefoon geleverd. Deze metaaldetector weegt maar een kleine 999 gram.  Je kunt de lengte instellen van 92 tot 136 cm. Urenlang zoeken zonder een lamme arm en rug te krijgen dus!De grondbalans, gevoeligheid en discriminatie zijn handmatig en automatisch in te stellen. De XP Deus kun je gebruiken op het strand en hij kan tegen het zoute water.  Helaas is het volume van het geluid niet instelbaar op de XP Deus, maar hij heeft wel een sterke Lithium-batterij. De zoekschijf gaat zo’n 15 uur mee en de hoofdtelefoon 27 uur. Gagarandeerd zoekplezier dus met de XP Deus.

Koopgids: dit moet je weten voordat je een metaaldetector aanschaft

Hoe kun je op een metaaldetector besparen?

Speuren met een metaaldetector hoeft helemaal niet al het geld uit je portemonnee te kloppen. Tussen de 70 en 300 euro heb je al een goede basisdetector waar je al kleine schatten mee kunt vinden. Tussen de 300 en 800 euro heb je een normale detector. Boven de 800 euro heb je een serieus model waar je echt serieus mee aan de slag kunt. Heb je een klein budget voor een metaaldetector gereserveerd? Kijk dan eens of een tweedehandsmodel iets voor je is. Vaak wordt hier nog garantie op gegeven ook. Qua merk is een Teknetics Eurotek metaaldetector, of een goedkope Ground Force wellicht de beste optie bij een kleiner budget.

Welke soorten metaaldetectors zijn er?

Metaaldetectoren, oftewel detectieapparaten, zijn er in verschillende soorten en maten. Meestal gaat het over metaaldetectoren zoals wij beschrijven in deze blog. Er zijn ook andere metaaldetectoren, zoals in de poortjes bij luchthaven of gebouwen.
Voor alle metaaldetectoren geldt dat ze eenzelfde werking hebben. Een detector creeert een elektromagnetisch veld van circa 1,5 meter onder grond. De metaaldetector heeft een zoekschijf die een zender en een ontvanger heeft. De zender zorgt voor het elektromagnetisch veld en de ontvanger meet of er verandering in dat veld optreedt. Bij een verandering heb je dus wellicht iets gevonden in de grond. Maar mineralen (grondstoring) of EMI (luchtstoring) kunnen ook zorgen voor een verandering. Nu weet je hoe een detector in de basis werkt, maar welke metaaldetectoren zijn er dan te onderscheiden?

Eenvoudige metaaldetectors
Eenvoudige metaaldetectors zijn geschikt voor starters en voor kinderen. Je kunt er prima mee uit de voeten onder de meeste omstandigheden, maar ze hebben bijvoorbeeld geen luxe display of voorwerpidentificatie. Ook onder water zijn de metaaldetectors bijvoorbeeld wat minder sterk of geavanceerd. Modellen van A-merken voor starters zijn bijvoorbeeld die van Garrett en Fisher.

Luxere metaaldetectors
Luxere metaaldetectors die je ook wat meer voelt in de portemonnee, kunnen beter dan een basismodellen tegen verschillende bodemomstandigheden, zoals zand en klei. Ook kunnen ze vaak dieper onder water dan de eenvoudigere modellen.

Geavanceerde metaaldetectors
Wil je het neusje van de zalm, dan kies je een geavanceerde metaaldetector, die tegen zout water kan en je veel informatie geeft over de objecten die je in de grond vindt. Je kunt op bij een geavanceerde metaaldetector bijvoorbeeld aflezen van het display van welke metaalsoort het object is dat in de grond verborgen is. Ook zal deze metaaldetector uitgerust zijn met toffe extra’s, zoals pinpointing en de hoofdtelefoon.

Welke metaaldetector is de beste budget keuze?

Voor een ruime 200 euro heb je deze Teknetics Eurotek metaaldetector al in huis. Naast de fantastische prijs-kwaliteitverhouding heeft deze metaaldetector nog meer pluspunten. Zo kun je met deze detector objecten die gevonden worden door de detector, leren identificeren. Elke metaal- en objectsoort krijgt van deze metaaldetector een nummertje dat op het display wordt getoond. Ook kan deze Eurotek voorwerpen identificeren met of een hoge of een lage toon. Zo weet je dan bijvoorbeeld of er iets van ijzer is gevonden als er een lage toon klinkt en dat je iets van een andere metaalsoort hebt gevonden bij een hogere toon. De Teknetics Eurotek is waterdicht, afgezien van het display. Deze metaaldetector is geschikt voor alle Europese bodemsoorten. Het is een zeer gebruiksvriendelijk model dat je gelijk kunt inzetten.

Wat zijn de populairste metaaldetector merken?

Minelab
In 1985 werd het Australische Minelab opgericht. Inmiddels is dit bedrijf marktleider wereldwijd op het gebied van het ontwikkelen van hoogwaardige metaaldetectors. Minelab bedient een groot gedeelte van de doelgroep, van hobbyisten en goudzoekers tot archeologen en militairen die betrokken zijn bij het ontmantelen van mijnen. Minelab is een bedrijf dat bekend staat om zijn voortdurende technologische ontwikkeling en technologisch onderzoek en als een van de belangrijkste producten van metaaldetectoren.

XP
Sinds 1998 maakt het Franse XP Metal Detectors innovatieve metaaldetectors die een zeer goede performance leveren. XP komt tegemoet aan de wensen en verwachtingen van gebruikers. Ze hebben een team van egineers die nauw samenwerekn met ervaren zoekers, zodat de metaaldetectors van XP aansluiten bij wat de gebruikers wil en wens. XP levert metaaldetectors waarbij er zeker is nagedacht over het ergonomische aspect. De XP Deus is het nieuwste model waarin een gebruiksvriendelijk ontwerp en een optimale performance tot in de punten zijn geperfectioneerd

Fisher
Fisher is een merk van Amerikaanse komaf. Het merk is onderdeel van First Texas Products, waaronder ook merken voor metaaldetectors als Teknetics en Bounty Hunter vallen. Het is een van de oudste merken op de markt, opgerichtin 1931. Fisher biedt zowel instapmodellen als professionele metaaldetectoren aan. Het bekendste model, waar Fisher strepen mee heeft verdiend, is de onderwatermetaaldetector. Hieronder vallen bijvoorbeeld het CZ21-moddel en de 1280 Aquanaut.

Garrett
Eleanor en Charles richtten in 1964 samen het Amerikaanse Garrett op.  Deze producent van metaaldetectoren is een bekende naam in de markt. Garret staat vooral bekend om zijn klantgerichtheid en bijbehorende klanttevredenheid. Toewijding en loyaliteit is waar het Garrett-merk garant voor staat. Er is niets dat een tevreden klant kan vervangen, geen prijsvoordeel, speciale producteigenschap of andere promoties. Onder zoekers is dit zeker een merknaam die met veel enthousiasme wordt besproken.

Metaaldetector: zo doe je de beste koop

Er zijn veel metaaldetectoren op de markt, maar waar moet je nou precies op letten? Hoe koop je een goede metaaldetector? Allereerst is het natuurlijk afhankelijk van je budget en je niveau en of je een hobbyist of een professonial bent. Over het algemeen geldt dat het duurste model niet het beste model hoeft te zijn. Koop een metaaldetector die bij je past. De perfecte metaaldetector zul je ook nooit vinden, want afvalobjecten zal hij altijd registreren. Toch mag dit de pret niet drukken, hieronder enkele tips als je op zoek gaat naar jouw (eerste) metaaldetector.

 1. Lengte en gewicht

  Allereerst is het belangrijk om te letten op de lengte en het gewicht van de metaaldetector die je op het oog hebt. Met name als je last van je rug hebt, is het belangrijk dat je de metaaldetector op jouw lengte kunt afstellen. Begin je met deze hobby? Kies dan een metaaldetector die niet een al te hoog gewicht heeft, zodat je kunt wennen aan het lopen met een metaaldetector en niet al te snel vermoeid raakt. Dat zou jammer zijn!

 2. Analoog of digitaal

  Je kunt gaan voor een analoge of een digitale metaaldetector. Analoge metaaldetectors werken op geluid en hebben geen metaalsoortherkenning die je van het display kunt aflezen. Je zult met een analoge metaaldetector ook meer afvalobjecten opgraven, omdat er minder identificatiemogelijkheden op een analoge metaaldetector zitten. Als je starter bent, kun je het beste gaan voor een digitale metaaldetector. Jef kunt dan op het display allerlei informatie aflezen, zoals metaalsoort en diepte. Vaak hebben deze metaaldetectoren ook pinpointing (hiermee kun je de exacte plaats van een voorwerp bepalen) en audiotoonidentificatie.

Ben jij ook een fan van de metaaldetector en op zoek naar een nieuwe spot om je geluk te beproeven? Wellicht is het doorzoeken van een maïsveld dan iets voor jou. Dit is een heuse trend onder zoekers, omdat zij weten dat deze velden worden bemest met oud afval uit beerputten. In zo’n beerput werd vaak van alles gedumpt, zoals een oude broek waar nog wat munten in zaten, leer, glas en aardewerk. Dit is uiteindelijk op de maïsvelden terechtgekomen en kan voor de amateurzoeker zeker interessant zijn.

1 Shares:
You May Also Like
checko test de beste dekbedden
Lees meer

Beste Dekbed van 2021

In de zomer moet je er niet altijd aan denken, lekker wegkruipen onder een dekbed. Maar zodra de…