Lang niet iedereen zit er op te wachten om door te werken tot zijn 67e. Dit is dan ook de reden dat er steeds meer mensen zijn die ervoor kiezen om eerder met pensioen te gaan. Nu is lang niet iedereen bekend met alles wat er komt kijken bij een vroeg pensioen. Het is dus van belang om hier wat dieper op in te gaan. In dit artikel laten wij je alles zien wat je moet weten rondom het eerder met pensioen gaan. Door deze informatie goed door te nemen weet je zeker dat ook jij een aantal jaar eerder kunt stoppen met werken door zelf pensioen op te bouwen en vervroegd met pensioen kan gaan.

Geen AOW tot je 67e

Voordat we ingaan op de manieren waarop je in staat bent om eerder met pensioen te gaan is het van belang om te vermelden dat je pas AOW krijgt op je 67e. Dit is ook wel de AOW gerechtigde leeftijd. Als je ervoor kiest om eerder met pensioen te gaan dan zal je dit dus zelf moeten betalen. Alle kosten die je maakt zullen voor je eigen rekening komen. Wanneer je eenmaal de pensioengerechtigde leeftijd hebt behaald krijg je wel AOW. Het maakt voor de AOW niet uit hoeveel je verdient. Mocht je een paar ton bij elkaar hebben gespaard om eerder met pensioen te kunnen dan heb je nog steeds recht op AOW wanneer je 67e jaar oud wordt.

Hoeveel geld heb je nodig?

De vraag hoeveel geld je nodig hebt om vroeg met pensioen te kunnen is voor iedereen anders. Het gemiddelde pensioen is dan ook niet meteen een geweldige indicatie. Het is namelijk zo dat iedereen een ander uitgavenpatroon heeft. Het makkelijkste is om jouw maandelijkse kosten op een rijtje te zetten. Kijk hier niet alleen naar de vaste uitgaven, maar ook naar de sporadische uitgaven zoals bijvoorbeeld een etentje. Wanneer je dit bedrag X 12 doet weet je wat je per jaar uitgeeft. Wil je eerder met pensioen kunnen dan zal je minimaal dit jaarbedrag bij elkaar moeten hebben gespaard. Als je veel uitgeeft per maand zal je dus meer bij elkaar moeten sparen dan iemand die wat minder uitgeeft.

Begin zo vroeg mogelijk met investeren

De meeste mensen beginnen pas aan hun pensioen te denken wanneer ze zelf vrij oud zijn. Dit is echter niet bepaald verstandig, vaak is het dan namelijk al te laat om nog veel vermogen te vergaren waarmee je met pensioen kunt gaan. Als je zo vroeg mogelijk financieel onafhankelijk wilt zijn is het van cruciaal belang dat je zo snel mogelijk begint met investeren. Door het zogeheten compound interest effect zal je geld namelijk voor je gaan werken. Ieder jaar zal je dividend en rente krijgen over jouw investering. Wanneer je dit voor een langere periode doet (bijvoorbeeld 20 jaar) zal je in staat zijn om aanzienlijk veel geld te verdienen. Je kunt zelf gaan investeren (door bijvoorbeeld in een van in onze ogen beste beleggingsfondsen te investeren), maar je kunt er ook voor kiezen om jouw bank dit te laten doen. Als je ervoor kiest om de bank in te schakelen zal je vaak te maken krijgen met een bepaald percentage aan commissiekosten.

Handige tips voor vervroegd pensioen

Mocht je de keuze willen maken om vervroegd met pensioen te gaan dan is het van belang om dit onderstaande overzicht even goed door te nemen. Door deze tips zelf te volgen zal je zo veel mogelijk kans hebben om genoeg geld bij elkaar te sparen om jouw kosten te dekken voordat je eerder met pensioen gaat:

  • Tip 1: Definieer vroeg met pensioen

Vroegtijdig met pensioen gaan hoeft niet te betekenen dat je nooit meer een loonstrookje binnenkrijgt- tenzij je dat wilt natuurlijk. Veel vervroegde gepensioneerden definiëren het als het niet hoeven werken om te leven, ook wel financiële onafhankelijkheid. Maar misschien wil je wel stoppen met werken om iets creatievers te zoeken. Of misschien wil je je alleen richten op niet-inkomen gerelateerde hobby’s. De eerste stap op de weg naar vervroegde pensioen is nadenken over wat die term precies voor jou betekent. Het vaststellen van je ideale dagdagelijkse leven zal het gemakkelijker maken om te plannen. Uiteraard is dit geen vaststaand plan, je kunt het namelijk altijd veranderen.

  • Tip 2: Leef altijd onder je middelen

Het is erg moeilijk om veel vermogen op te bouwen als je meer uitgeeft dan je verdient. Wanneer je graag vervroegd met pensioen wilt gaan is het noodzakelijk om onder je middelen te leven. Dit is de enige manier om veel te sparen en te investeren. Door je te richten op het verminderen van je grootste uitgaven ( de kosten die waarschijnlijk betrekking hebben je huisvesting, transport en eten) kun je aardig veel vermogen vergaren. Het is een van de eerste dingen die je moet doen als je graag wat eerder met pensioen wilt gaan.

  • Tip 3: Maak gebruik van je pensioenrekeningen

Er is een strategie die altijd werkt om eerder met pensioen te kunnen: vervroegd en frequent sparen. Vaak is de beste manier om je spaargeld bij elkaar te harken het gebruikmaken van een pensioenrekening. Door de werkgever gesponsorde pensioenregelingen zal je veel fiscaal voordeel kunnen gebruiken. Zo kun je bijvoorbeeld gebruik maken van je jaarruimte. Door deze optie krijg je belastingaftrek op de belastingaangifte van het huidige jaar. Je zult alleen geen geld van je pensioenrekening kunnen opnemen zonder boete te betalen totdat je de leeftijd van 67 jaar hebt bereikt. Wil je het geld wel opnemen dan zal je een boete moeten betalen over het openstaande bedrag.

Door vroeg met pensioen te gaan zal je in staat zijn om meer van je pensioen te genieten. Je hebt nog de energie om de wereld te ontdekken en om naar diverse landen te reizen. Door de informatie uit dit artikel weet je beter wat je wat je te wachten staat als het aankomt op een vervroegd pensioen. Door op tijd te beginnen met sparen en investeren zal ook jij in staat zijn om wat eerder met pensioen te kunnen. Het is namelijk echt niet zo dat je verplicht tot je 67e door moet werken!

0 Shares:
Ook zeer interessant