Wie voor het eerst een huis koopt, zal merken dat er heel veel op hem of haar af komt. Het is tenslotte niet zo simpel om als starter een woning uit te zoeken, aan te betalen en dan de sleutels op de halen. Als starter kun je een startershypotheek regelen. Waar je precies op moet letten bij een startershypotheek vertellen we jou in deze blog.

Er zijn verschillende manieren om een hypotheek te krijgen. De keuze is vaak uit twee soorten hypotheken. Die zullen we straks aan je vertellen. Verder kun je als starter recht hebben op hypotheekrente aftrek. Hierdoor wordt het financieel net even wat interessanter om een woning te kopen. 

Laten we eerst gaan kijken naar de verschillende hypotheekvormen.

1.    Lineaire hypotheek

De eerste vorm is de lineaire hypotheek. Als je kiest voor deze vorm van financiering voor je woning, dan betaal je elke maand een deel aflossing en een deel rente. Het bedrag dat je aflost is dus iedere maand hetzelfde. En daardoor zal je schuld lineair afnemen. Ook de hypotheekrente zal hierdoor door de looptijd steeds meer afnemen. Een prettig voordeel hierbij is, is dat je netto maandlasten hierdoor ook steeds meer afnemen. 

2.    Annuïteitenhypotheek 

De andere vorm is een annuïteitenhypotheek, bij deze hypotheek betaal je eigenlijk elke maand een vast bedrag. Ook dit bedrag bestaat uit rente en aflossing. Maar het verschil met de lineaire hypotheek is dat de verhouding met de tijd gaat veranderen. Zo begin je in het begin met een lage aflossing en rente hoog. Maar hoe langer de looptijd is, hoe hoger het aflossingsbedrag wordt. Met de tijd gaan je maandlasten hierdoor omhoog. Het voordeel hierbij is, is dat je vaak als starter nog minder verdiend. Maar naarmate je ouder wordt, gaat je salaris ook omhoog. Hierdoor kun je vaak het bedrag beter betalen. 

Andere mogelijkheden voor financieringen

Als je ouders vermogend zijn, dan kunnen ze jou ook op financieel gebied helpen. Bijvoorbeeld doordat ze een bedrag schenken. Het voordeel hiervan is dat jij een minder groot bedrag hoeft te lenen in de vorm van de hypotheek. Je ouders kunnen er ook voor kiezen om het volledige bedrag van de hypotheek te lenen. Dan kun je een familiehypotheek opstellen. En als derde kunnen je ouders ook medeaansprakelijk zijn voor je hypotheek. Dit betekent dat je ouders ook aansprakelijk gehouden worden voor jouw hypotheek. En mocht het nodig zijn dat geldverstrekkers ook de schuld mogen opeisen bij je ouders.

Hypotheek zonder renteaftrek 

Als jij voor het eerst een hypotheek afsluit kun je ook gebruikmaken van de startersregeling. Dit houdt in dat je een hypotheek afsluit voor starters zonder renteaftrek. Je mag dan een hypotheek afsluiten voor maximaal 50% van de waarde van de woning, dit is dan een aflossingsvrije hypotheek. De rest vul je op met een lineaire hypotheek of een annuïteitenhypotheek. Op deze manier wordt het wat aantrekkelijker gemaakt voor starters op de woningmarkt. Want je maandlasten voor je woning zijn op deze manier een stuk lager dan wanneer je een volledige hypotheek op basis van rente hebt afgesloten. 

0 Shares:
Ook zeer interessant