Je hebt de pensioenleeftijd bereikt na een leven lang hard werken. Tijd om te gaan genieten van je welverdiende rust. Of lig je wakker met zorgen over het pensioen dat je krijgt?

Hoe zit het pensioen in elkaar?

Het is in ons land zo, dat de pensioenen sterk verschillen. Het komt natuurlijk door de hoogte van het opgebouwde pensioen en hoeveel je verdient hebt in je carrière. Het gemiddelde pensioen bestaat uit drie verschillenden bedragen. De AOW, een aanvullend pensioen en overige inkomsten of spaargeld. Wat is normaal om te ontvangen aan pensioen en wat het gemiddelde netto pensioen per maand in Nederland?

Wat is een normaal pensioen?

De stelregel in Nederland is dat het pensioen 70 procent moet zijn van het laatstverdiende salaris. Het stelsel is bedoeld om mensen ook een goed leven te bieden na de pensionering. Belastingtechnisch zijn de regels ook anders na het pensioen en daardoor is een pensioen van 70 procent van je laatstverdiende loon gelijk aan 90 procent van je laatstverdiende netto loon. Uiteindelijk is dat natuurlijk het belangrijkste. Je wilt graag netto evenveel of niet zo heel veel minder ontvangen aan pensioen.

Wat is nu een goed pensioen? Dat is per persoon verschillend. Het is afhankelijk van je uitgavenpatroon. Stel dat je geen woonlasten meer hebt in de vorm van huur of hypotheek. Dan kan het inkomen natuurlijk ook een stuk lager zijn. Toch? Heb je dure hobby’s? Of ben je juist erg zuinig? Elk huishouden is anders en de een spaart nou eenmaal wat meer dan de ander. Maar van welk gemiddelde pensioen in Nederland kan je uitgaan?

De Basis: AOW

Iedereen die in Nederland woont, heeft recht op de AOW (Algemene Ouderdomswet). Het is een uitkering welke afhankelijk is van het aantal jaren, dat je in Nederland hebt gewoond. Wanneer je vanaf je 18e jaar minimaal 40 jaar in Nederland hebt gewoond krijg je de maximale AOW. Dat is voor een getrouwd stel rond de 800 euro per maand. Een alleenstaande krijgt 1.218,19 euro en een stel waarvan beide partners recht hebben op pensioen is het 1665,72 euro per maand.

Voor veel mensen in ons land is het zo, dat dit de enige vorm van pensioen is. Kleine zelfstandigen zonder een verplicht pensioen moeten zorgen voor wat extra spaargeld achter de hand. Wist je trouwens, dat er geen AOW pot is. Het is een uitkering welke is gebaseerd op een premie welke de huidige werkenden betalen. Dus de uitkering wordt door de werkenden betaalt aan de gepensioneerden. Doordat mensen steeds ouder worden kan dit later een probleem worden aangezien er steeds langer AOW betaalt moet worden.

Werknemerspensioen

Werknemers bouwen via hun werk ook een pensioen op, het aanvullend pension genoemd. Dat komt ongeveer neer op 900,00 bruto per maand. Veel mensen hebben dus een AOW en een aanvullend pensioen, maar bijvoorbeeld ook een lijfrente of spaarrekening. Het Centraal Bureau voor e Statistiek heeft uitgerekend dat 65-plus huishoudens uiteindelijk een gemiddeld pensioeninkomen van €3.170,- bruto hebben. Daar gaat natuurlijk ook weer het een en ander vanaf, maar ondanks dat is dit een aardig hoog gemiddelde. Zeker omdat niet iedereen dat elke maand binnen krijgt.

Kleine ondernemers en zzp’ers bouwen geen aanvullend pensioen op. Zij moeten dit zelf regelen door bij hun uurloon steeds wat extra te rekenen en dat opzij te zetten voor later. Ook kunnen zzp’ers zich aansluiten bij een pensioenfonds. Dat is een regeling voor zelfstandigen waarbij je een flexibel pensioen kan opbouwen. Een belangrijk verschil met de collectieve pensioenfondsen voor werknemers is dat alle premies wel collectief belegd worden, maar dat de inleg van jou blijft. Het geld dat je inlegt, krijg je dus ook terug. De overheid denkt ook na over maatregelen om voor zzp’ers een verplichte regeling te starten, maar die is er op dit moment nog niet.

Lijfrentes en de spaarrekening

Naast de overheid en het werk kun je ook zelf gaan sparen voor je pensioen. Je kunt een lijfrente nemen of bijvoorbeeld gaan banksparen. Zo kun je dit geld laten uitkeren wanneer je met pensioen gaat.

AOW-leeftijd omhoog

Let op: de pensioenleeftijd is iets anders dan de AOW-leeftijd. De pensioenleeftijd is nu 68 jaar en AOW kan je al krijgen vanaf 66 jaar en 4 maanden. Aangezien mensen nu ook langer leven en langer een beroep doen op de AOW, kan dat een probleem worden. Daarom gaat de pensioenleeftijd steeds verder omhoog. Toch kunnen ze niet te ver uit elkaar gaan liggen, dus is ook de AOW-leeftijd omhoog gegaan. Voor 2020 en 2021 staat de leeftijd op 66 jaar en vier maanden. In 2024 stijgt deze naar 66 jaar en zeven maanden. In 2024 wordt dat 66 jaar en 10 maanden en in 2024 wordt de AOW-leeftijd 67 jaar.

Mijn ABP

Ben je nog niet toe aan een pension, maar ben je wel alvast benieuwd naar wat je in al deze jaren bij elkaar hebt gewerkt aan pensioen? Neem dan even een kijkje op mijn ABP. Een tool van de overheid waarmee je je pensioengegevens kan bekijken in grafieken en met netto bedragen per maand. Misschien handig als je nog wat extra moet sparen voor je oude dag.

0 Shares:
Ook zeer interessant