Iedereen wil natuurlijk met een goed pensioen pensioneren en gaan genieten van het leven. Het is belangrijk om na een werkzaam leven goed te kunnen genieten van het leven. Het is in ons land zo, dat de pensioenen sterk verschillen. Het komt natuurlijk door de hoogte van het opgebouwde pensioen en hoeveel je verdient hebt in je carrière als ambtenaar, advocaat of bouwvakker. Het gemiddelde pensioen zegt veel over iemand van 65 jaar en ouder in Nederland. We bespreken graag met je wat het gemiddelde netto pensioen per maand is in Nederland.

Wat is een normaal pensioen?

De stelregel in Nederland is, dat het pensioen 70 procent moet zijn van het laatstverdiende salaris. Het stelsel is bedoeld om mensen ook een goed leven te bieden na de pensionering. Belastingtechnisch zijn de regels ook anders na het pensioen en daardoor is een pensioen van 70 procent van je laatstverdiende loon gelijk aan 90 procent van je laatstverdiende netto loon. Uiteindelijk is dat natuurlijk het belangrijkste. Je wilt graag netto evenveel of niet zo heel veel minder ontvangen aan pensioen. Wat is nu een goed pensioen? Dat is per persoon verschillend. Het is afhankelijk van je uitgavenpatroon. Stel dat je geen woonlasten meer hebt in de vorm van huur of hypotheek. Dan kan het inkomen natuurlijk ook een stuk lager zijn. Toch? Heb je dure hobbies? Of ben je juist erg zuinig?

De Basis: AOW

Iedereen die in Nederland woont heeft recht op de AOW. Het is een uitkering welke afhankelijk is van het aantal jaren, dat je in Nederland hebt gewoond. Wanneer je vanaf je 18e jaar minimaal 40 jaar in Nederland hebt gewoond krijg je de maximale AOW. Het is voor een getrouwd stel rond de 800 euro per maand. Een alleenstaande krijgt 1200 euro en een stel waarvan beide partners recht hebben op pensioen is 1600 euro iedere maand. Voor veel mensen in ons land is het zo, dat dit de enige vorm van pensioen is. Kleine zelfstandigen zonder een verplicht pensioen moeten zorgen voor wat extra spaargeld achter de hand. Wist je trouwens, dat er geen AOW pot is. Het is een uitkering welke is gebaseerd op een premie welke de huidige werkenden betalen. Dus de uitkering wordt door de werkenden betaalt aan de pensionado’s. Doordat mensen steeds ouder worden kan dit een probleem worden.

Werknemerspensioen

Werknemers bouwen via hun werk ook een pensioen op. Kleine ondernemers en Zzp’ers doen dit niet. Het is belangrijk voor hun om hier natuurlijk wel aan te werken. De overheid denkt ook na over maatregelen om voor hun een verplichte regeling te starten. De hoogte van het pensioen is afhankelijk van een paar factoren. Het is vaak ook een beschikbare premiestelsel wat wordt gehanteerd.

De derde pijler: Lijfrentes en de spaarrekening

Naast de overheid en het werk kun je ook zelf gaan sparen voor je pensioen. Je kunt een lijfrente nemen of bijvoorbeeld gaan banksparen. Zo kun je dit geld laten uitkeren wanneer je met pensioen gaat.

Graag sluiten we af met het beantwoorden van de vraag. Een gepensioneerd echtpaar krijgt in Nederland gemiddelde 3300 euro bruto aan pensioen. Het is een goed pensioen? Een vraag welke iedereen zelf kan beantwoorden.

Een Nederlands echtpaar krijgt momenteel ongeveer bruto € 3.300 aan pensioen per maand. Of dat een goed pensioen is, kunt u zelf beoordelen. Het netto pensioen zal hiervan trouwens rond de 2500 euro zijn.

2 Shares:
You May Also Like