Je bent startend ondernemer, maar wil wel graag een auto leasen? Vanaf wanneer mag dit precies, en kom ik in aanmerking voor een nieuwe lease auto? 

Fiscaal kan een auto op de zaak vaak gunstig zijn voor ondernemers. Als ondernemer zit je misschien wel veel in de auto. Het liefst wil je niet in een barrel aankomen bij klanten, maar in een luxe of veel belovende auto. Maar omdat jij net bent gestart met je onderneming kan je deze waarschijnlijk nog niet betalen. Toch zijn er mogelijkheden, financial lease berekenen door een kredietwaardigheidscontrole bijvoorbeeld. Wij vertellen je er meer over in dit artikel. 

Toetsen van jouw kredietwaardigheid 

Bestaat jouw onderneming al wat langer? Dan is het heel normaal dat je kredietwaardigheid wordt getoetst. Dit wordt gedaan wanneer jij een huis gaat kopen en hiervoor een hypotheek afsluit, maar ook wanneer je financial lease een auto wil aanschaffen. Dit doet de bank om ervoor te zorgen dat jij je niet in de schulden werkt en dat er geen problemen ontstaan met betalingen in de toekomst.

Bij een startende ondernemer zijn er geen jaarcijfers bekend waardoor het een stuk moeilijk is. Een leasemaatschappij gaat daarom naar andere manieren kijken. Het kan bijvoorbeeld zijn dat ze jouw saldo opvragen van persoonlijke rekeningen van de afgelopen paar jaar. Ze gaan dus niet per se kijken naar jouw bedrijf, maar meer naar jou als persoon. Heb je bijvoorbeeld schulden gehad in het verleden, etc.. 

Leasen zonder aanbetaling als startende ondernemer 

Het is mogelijk om als startende ondernemer een auto te leasen zonder een aanbetaling. In veel gevallen is het normaal om een aanbetaling te doen. Maar een leasemaatschappij begrijpt dat jij als startend ondernemer nog niet een vetpot hebt. Wanneer je een goedkopere auto leaset van rond de 15.000 euro is het vaak mogelijk om dit te doen zonder aanbetaling. Bij auto’s die duurder zijn zal je wel een percentage vooraf als aanbetaling moeten voldoen voordat je kan gaan leasen. 

Begin kleiner als startend ondernemer

Wij begrijpen maar al te goed dat je als ondernemer ambities hebt. Bij ambities komen vaak ook duurdere auto’s kijken. Maar wij adviseren je om niets te rijden, te huren of kopen wat je eigenlijk niet kan betalen. Een leaseauto van meer dan 30.000 euro rijden is gewoon een dom idee als startend ondernemer. Wanneer je onderneming toch niet van de grond komt ga je snel genoeg merken dat het je toch niet lukt om je hoofd boven water te houden. Dan zit je waarschijnlijk nog een paar jaar aan een duur leasecontract vast terwijl jij je geld wel voor andere dingen kan gebruiken. Lease dus de eerste jaren goedkoop. 

Conclusie: Leasen als startend ondernemer kan! 

Wanneer jij niks op je kerfstok hebt kan je gewoon leasen als startend ondernemer. Niks om je zorgen over te maken dus. Er wordt vooral gekeken naar je geschiedenis en niet naar je bedrijf op dit moment. Maar wanneer jij in het verleden of momenteel nog schulden hebt dan kom je waarschijnlijk niet in aanmerking voor een leasecontract. 

0 Shares:
Ook zeer interessant