Om wat geld te besparen kiezen veel mensen ervoor om een auto tweedehands aan te schaffen, in plaats van nieuw. Dit kan ideaal zijn, omdat je zo vaker de keuze hebt om een gave auto uit te zoeken zonder daar de hoofdprijs voor te hoeven betalen! Je kunt ze kopen via een autodealer die zich specialiseert in tweedehands voortuigen, of via een particuliere aanbieder. In dat geval is het heel belangrijk om te weten waar je op moet letten bij de aanschaf van je toekomstige auto. Want hoe zit het met de staat van de auto? Hoe regel je een goeie autoverzekering? En wat zijn de risico’s? Wij zochten het voor je uit!
Inhoud
Oriëntatie
Voordat je een auto gaat aanschaffen moet je natuurlijk je eigen onderzoek doen over wat je eigenlijk zoekt in een auto. Hoeveel personen moeten er in de auto passen? Ga je er lange afstanden mee rijden of alleen korte stukjes? Wil je een automaat of een schakelauto? Dit zijn allemaal vragen die je jezelf moet stellen voordat je een auto gaat uitzoeken. Het aanbod is namelijk groot, en de keuzes beperken is dan ook zeker aan te raden!
Garantie
Dankzij het mega aanbod aan tweedehands auto’s dat te koop staat, is er ook veel ruimte voor oplichters. Wees daarom altijd alert en kijk met iedere stap mee. Vertrouw niet zomaar alles wat de verkoper zegt maar wees kritisch en oplettend. Dit heeft namelijk alles te maken met de garantie. In principe heb je altijd recht op een garantieperiode wanneer je iets bij een bedrijf koopt, maar als je iets particulier koopt is dit natuurlijk niet het geval.
Inspectie
Om er zeker van te kunnen zijn dat je een auto ontvangt zoals deze is beschreven, moet je een uitgebreide inspectie doen van tevoren. Enkele tips die wij je willen geven zijn:
- Zorg dat de auto binnen staat en niet natgeregend is als je gaat kijken. Het water kan schade aan de lak verdoezelen.
- Wees streng op krassen in de lak: dit kan duur zijn om te repareren.
- Zorg ook dat je de auto niet in het donker gaat bekijken: zo kun je minder goed zien wat de staat is van de auto.
- Kijk goed naar de staat van de banden, zowel het profiel als de slijting van de banden moet in goeie gelijkmatige staat zijn.
- Neem een zaklampje mee en kijk goed in de uitlaat en onder de motorkap. Roest en verborgen beschadigingen kunnen goed in de papieren lopen.
- Check of alle lampjes en knopjes het doen.
- Bekijk het onderhoudsboekje. Hierin staat precies wanneer alles voor het laatst gecontroleerd is, wat de kilometerstand is, et cetera. Zo kom je niet voor verrassingen te staan.
Verzekering
Een heel belangrijk onderdeel van het kopen van een auto, tweedehands of niet, is de autoverzekering. Aangezien alle verzekeringen allemaal andere voorwaarden hebben, is autoverzekering vergelijken enorm van belang. Deze polisvoorwaarden en de prijs van de verzekering zijn twee belangrijke dingen waar je op moet letten. Je kunt bij veel vergelijkers filteren op prijs- en kwaliteitsverhouding of de laagste premie bijvoorbeeld. Enkele belangrijke aandachtspunten zijn:
- Check of de 21% assurantiebelasting al bij de premie inbegrepen zit, zodat je niet opeens meer geld kwijt bent.
- Kies hoeveel dekking je wilt. Brand, diefstal, schade aan je eigen of aan andere auto’s, vandalisme en nog veel meer: kies wat voor jou belangrijk is.
- Kies je eigen risico.
- Aanschafwaarderegeling bij tweedehands auto’s zorgt ervoor dat je bij een total loss of diefstal een hogere vergoeding ontvangt die meestal hoger ligt dan de dagwaarde van de auto.
- Voor nieuwe auto’s die zijn gekocht door een eerste eigenaar zijn er nieuwwaarderegelingen. Zo krijg je bij total loss of diefstal de nieuwwaarde terug, en niet de dagwaarde. Dit kan bij schade enorm veel voordeel opleveren, doordat een nieuwe auto snel in waarde daalt!
- Check of je accessoires ook meeverzekerd zijn. Accessoires zijn alle extra’s die zijn ingebouwd nadat de auto uit de fabriek is gekomen. Het standaard audio- en navigatiesysteem wordt dus niet gezien als accessoires. Wanneer je veel accessoires hebt, let dan op het de standaard dekking van deze accessoires én de mogelijkheden om deze standaard dekking te verhogen.
Veilig op pad
Als dit allemaal geregeld is, en je in het bezit bent van een auto met de juiste verzekeringen, ben je bijna klaar om op pad te gaan. Er zijn nog wat laatste dingen die je geregeld moet hebben, zodat je volledig veilig en voorbereid kunt gaan rijden. Een belangrijk onderdeel hier van is pechhulp. Via de ANWB kun je pechhulp inschakelen, mocht er ooit wat gebeuren onderweg. Weet ook hoe parkeren en tanken werkt: er zijn apps zoals Parkmobile die je leven een stuk makkelijker maken. Hiermee kan je overal parkeren en betalen met je telefoon via de app. Ook tanken moet je wellicht onder te knie krijgen als dit je eerste auto is. Weet welke brandstof er in de auto gaat en waar de tankdop zit. Zo kom je altijd goed voorbereid bij een tankstation aan. Hopelijk hebben al deze bovenstaande tips je wat meer op je gemak gesteld, en ga je nu met zelfvertrouwen op pad om een (nieuwe) tweedehands auto te kopen. Blijf altijd rustig, respecteer de verkoper maar wees niet bang om te onderhandelen en zorg dat je al je zaken op orde hebt. Veel rijplezier!