Als je op het punt staat om een auto aan te schaffen, kom je voor veel keuzes te staan. Er zijn eindeloos veel mogelijkheden wat betreft type auto’s, prijsklassen, soort aankoop en nog veel meer. Want hoeveel mensen moeten er in de auto passen? Hoeveel ga je ermee rijden? Hoeveel heb je te besteden? Wil je kopen of private leasen? Dit zijn allemaal vragen die je jezelf moet stellen voordat je een auto gaat aanschaffen. Vooral het kopen of private leasen is een belangrijk aspect van het kopen van een auto, waar wij je graag wat meer over vertellen. Want wat is nu eigenlijk het verschil? En hoe weet je wat voor jou te beste keuze is? Wij zochten het voor je uit!

Wat is private lease?

Het idee achter het private leasen van een auto is dat je een vast bedrag per maand betaalt om in de auto te rijden. Bij dit bedrag dat je per maand betaalt zit vrijwel alles inbegrepen, zoals de autoverzekering, de wegenbelasting of het onderhoud. Eigenlijk hoef je dus alleen maar te betalen voor brandstof, verkeersboetes en een eigen risico! Je bent dan ook niet de eigenaar van de auto, maar eigenlijk heb je deze in bruikleen voor een periode van minimaal 12 maanden. Na afloop van de leaseperiode lever je de auto weer in en worden de gereden kilometers en niet-acceptabele schades verrekend.

Kosten berekenen en vergelijken

Om erachter te komen of private leasen of kopen iets voor jou is, kan je zelf je maandkosten gaan berekenen en vergelijken. Een private lease vergelijker is hier zeker voor geschikt. Als je al in het bezit bent van een auto, kun je de kosten hiervan vergelijken met je toekomstige private lease. Via verschillende websites kun je dit doen, net als het berekenen van de maandelijkse kosten van een nieuwe auto zodat je die kunt vergelijken met de kosten van een private lease. Zo weet je precies hoe je het goedkoopst uit zult zijn.  

Als je eenmaal een paar van bovenstaande vergelijkingen hebt gemaakt, zul je zien dat private leasen vaak goedkoper uit zal komen dan het kopen van een nieuwe auto (geen tweedehands dus). Vaak geloven mensen niet dat dit de waarheid is en komen er opmerkingen zoals: ‘het is gewoon een lening’ of ‘het leasebedrijf moet er ook aan verdienen’. Hieruit blijkt dat veel mensen simpelweg niet weten hoe het precies werkt. Hieronder hebben we zes redenen opgesomd waarom leasen goedkoper kan zijn:

 1. Aanschafprijs. Leasebedrijven kopen auto’s op in grote getalen, waardoor ze voor hen goedkoper zijn per stuk. Niet te vergelijken met een particuliere aanschafprijzen dus. Ook kunnen leasebedrijven gebruik maken van gunstigere rentetarieven, dus kunnen ze de leaseprijs verlagen!
 2. Verzekering. Doordat een leasemaatschappij honderden auto’s bij een verzekeraar kan onderbrengen, wordt de premie goedkoper. Ook hebben leasemaatschappijen vaak een eigen verzekeringstak en dekken ze een deel van het risico zelf af, waardoor de kosten van de verzekering aanzienlijk lager worden!
 3. Onderhoud. Ook hier geldt: leasebedrijven hebben veel meer mogelijkheden bij onderhoudspartijen door de grote getallen klanten die zij leveren. Hierdoor wordt het onderhoud van je auto een stuk goedkoper dan wanneer je dit zelf zou regelen.
 4. Reparatie. We vallen een beetje in herhaling, maar qua reparatiekosten kom je met een private lease auto ook stukken goedkoper uit dan met een aangeschafte auto, omdat leasemaatschappijen meer connecties hebben.
 5. Motorrijtuigenbelasting. Alle leasemaatschappijen zijn in Noord-Holland gevestigd, waardoor zij ook de wegenbelasting betalen die bij deze provincie hoort. Hier is deze toevallig het goedkoopst, en tenzij je daar zelf woont, kom je niet in aanmerking voor dat tarief.
 6. Verkoopwaarde. Het doorverkopen van je auto zal je zelf ook meer geld kosten dan wanneer een leasebedrijf dat moet doen nadat je hem weer inlevert.

Al met al ben je dus met private lease goedkoper uit dan met het kopen van een nieuwe auto. En uiteraard moet een leasebedrijf ook geld verdienen, maar zolang je er zelf minder aan kwijt bent, is het zeker de moeite waard om over na te denken!

Voor- en nadelen van private lease

Net zoals elke keuze die je moet maken, hangt ook de keuze tussen kopen of leasen af van hoeveel voor- en nadelen je kunt opnoemen. Hieronder hebben wij de vaakst genoemde voor- en nadelen op een rijtje gezet.

Enkele voordelen van private leasen zijn:

 • Je maandelijkse kosten zijn overzichtelijk
 • Minder zaken om over na te denken, meer zekerheid en geen onderhoudskosten
 • Je hebt geen mega spaarrekening nodig, alleen een stabiel inkomen

Enkele nadelen van private leasen zijn:

 • Private lease beperkt de ruimte om een hypotheek af te nemen. De bank brengt 65% van het maandelijkse leasebedrag in mindering op de maximale maandelijkse woonlasten
 • Het vroegtijdig afbreken van een leasecontract kan in de kosten lopen
 • Als je de auto weinig gebruikt, is een leaseauto niet heel voordelig

Maak de keuze

Als je al je onderzoek hebt gedaan is het tijd om te kiezen. Bepaal welke auto je graag zou willen leasen of kopen en ga dan beginnen met vergelijken. Je kan zowel naar een showroom gaan of online op onderzoek uit gaan, maar neem er de tijd voor en bepaal wat het beste bij jouw situatie past. Veel rijplezier!

0 Shares:
Ook zeer interessant