Veel mensen hebben dus champignons in huis, maar hoe moet je ze eigenlijk bewaren en hoelang kun je champignons bewaren? Champignons zijn kwetsbaar en bederven snel, daarom is het één van de belangrijkste dingen om te weten en daar gaan we in dit artikel antwoord op geven.

Denk je aan groente, dan denk je aan champignons. Denk je aan paddenstoelen, dan denk je aan champignons. Champignons zijn een populaire groente die je in veel gerechten kunt gebruiken. Denk aan pasta’s maar ook aan rijstgerechten. Ook kun je de champignons heerlijk vullen en als bijgerecht eten. Ze bevatten veel voedingsstoffen zoals koper, vitamine B2 en B3. Ze zijn laag in vet en bevatten weinig calorieën. Kortom: hier maak je veel mensen gelukkig mee.

Wat zijn champignons?

Champignons behoren tot de eetbare paddenstoelen. Ze hebben een ronde witte hoed en een vrij neutrale smaak. Champignons zijn eigenlijk de vruchtlichamen van schimmels. Er zijn verschillende soorten champignons: kastanje champignon, portobello’s of bijvoorbeeld oesterzwammen. De meest gegeten champignons in Nederland zijn de witte.

Je kunt champignons rauw eten, je kunt ze bakken, maar ook koken in bijvoorbeeld een lekkere soep. Ze bevatten ook veel goede voedingsstoffen en vitaminen zoals:

Voedingsstoffen champignon:

 • kalium
 • foliumzuur
 • fosfor
 • vitamine b2
 • vitamine b3
 • koper

Omdat ze daarnaast ook weinig vet en weinig calorieën bevatten, zijn ze ook erg populair in veel diëten of tijdens het afvallen.

Welke factoren beïnvloeden de houdbaarheid van champignons?

Welke factoren beïnvloeden de houdbaarheid van champignons?
Je kunt champignons het beste bij een temperatuur van ongeveer 4 graden bewaren.

Champignons zijn een vers product, hierdoor zijn ze erg kwetsbaar. Let er daarom bij het kopen op dat ze er goed en vers uitzien, mooi wit zonder verkleuringen.
Ze worden in de winkel vaak verkocht in plastic bakjes, het is van belang dat de bakjes condensvrij zijn. Vocht stimuleert namelijk de bacteriegroei en dat willen we niet.
De temperatuur is ook van invloed op de houdbaarheid van champignons. Je kunt champignons het beste bij een temperatuur van ongeveer 4 graden bewaren.
Als je champignons bewaart, zorg er dan voor dat dit niet gebeurt in de buurt van bijvoorbeeld knoflook of ui. Champignons kunnen de smaak daarvan namelijk opnemen.

Hoe herken je bedorven champignons

Champignons hebben over het algemeen een beperkte houdbaarheid, ze bederven vrij snel. Als je ze wilt gaan eten is het belangrijk dat je eerst even checkt of ze nog niet bedorven zijn. Dit kun je doen door op de volgende punten te letten.

 • Welke kleur hebben de champignons?
  Als ze een grauwe kleur hebben, dan zijn ze vaak niet goed meer
 • Hoe voelt de champignon aan?
  Zijn ze plakkerig? of juist uitgedroogd? Dit is een teken dat ze niet meer goed zijn.
 • Hoe ruikt de champignon?
  Ruikt de champignon anders dan hoe het hoort, stinken ze? dan is dit het teken dat je ze niet meer kunt consumeren en beter weg kunt gooien.

Waar bewaar je champignons?

Bij sommige winkels liggen champignons in de koeling, in andere winkels liggen ze gewoon bij het overige groente en fruit. Dit roept bij veel mensen al de vraag op of je ze in de koelkast of erbuiten moet bewaren. Het antwoord dat het meest naar voren komt is dat je ze het beste kunt bewaren in de koelkast bij ongeveer 4 graden.

Een vraag die ook veel naar voren komt is of je champignons kan invriezen.

Champignons rauw invriezen is geen goed idee. Wat je echter wel kunt doen is champignons bakken in de pan of blancheren en ze daarna invriezen. Op deze manier behouden ze hun smaak en structuur.

Hoelang kun je champignons bewaren?

Champignons kunnen goed bewaard worden, maar de houdbaarheid hangt wel af van hoe ze zijn bewaard en of ze nog rauw of gekookt zijn.

Verse champignons:

Verse champignons kun je het beste bewaren in de koelkast. Je kunt ze dan ongeveer 3 tot 7 dagen bewaren.

Gekookte champignons:

Champignons die gekookt zijn kun je ongeveer 3 tot 5 dagen bewaren in de koelkast

Champignons bewaren in de vriezer:

Heb je nog veel champignons over en vind je het zonde om ze weg te gooien. Je kunt dan het volgende doen. Maak de champignons schoon, snijd de champignons in plakjes en bak ze aan of blancheer ze. Laat ze vervolgens uitlekken en afkoelen en doe ze in een luchtdichte zak. Op deze manier kun je de champignons tot wel 12 maanden bewaren in de vriezer.

Wat nog wel even belangrijk is om te benoemen. De houdbaarheid van champignons kan variëren, dit is namelijk ook afhankelijk van hoe vers ze waren bij je aankoop en de juiste manier van bewaren. Het is dus altijd goed dat als je de champignons weer wilt gebruiken om ze even te testen of ze niet bedorven zijn. Zie de alinea hierboven over hoe je bedorven champignons herkent.

Tips voor het bewaren van champignons

Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om de houdbaarheid van de champignons te verbeteren. Hieronder sommen we ze voor je op:

 • Bewaar ze in een papieren zak of een ademende plastic zak. Ze hebben lucht nodig die ze op deze manier krijgen. Dit voorkomt vocht en condens wat tot bederf kan leiden
 • Als de champignons vochtig zijn, dep ze dan droog, voordat je ze in de koelkast legt
 • Ze blijven het langst goed als de koelkast rond een temperatuur van 4 graden staat
 • Leg ze niet in de buurt van sterk ruikende voedingsmiddelen, champignons kunnen namelijk geuren absorberen.
 • Maak de champignons goed schoon. Dit helpt om de eventuele bacteriën te verwijderen.

Door het volgen van deze tips heb je kans dat je champignons lekkerder blijven.

Conclusie

Champignons zijn dus erg kwetsbaar omdat ze snel bederven. Hierdoor is het belangrijk om ze op een goede manier te bewaren, zodat de houdbaarheid wordt verlengd. Verse champignons kun je ongeveer 3 tot 7 dagen in de koelkast bewaren, doe ze dan wel in een papieren of ademende zak. Champignons die gekookt zijn, kun je ongeveer 3 tot 5 dagen bewaren. Als je champignons graag langer wilt bewaren dan kun je ervoor kiezen om ze te blancheren of te pakken en ze vervolgens in een luchtdichte zak in de vriezer te doen, dan blijven ze ongeveer tot 12 maanden goed. Let goed op tekenen van bederf: verkleuring, plakkerigheid of een vreemde geur. In deze gevallen kun je de champignons beter weggooien.

We hopen dat je hiermee het antwoord op je vraag hebt gevonden.

 

Lees ook eens:

Kip, een lekker stuk vlees. Hoelang kun je kip in de vriezer bewaren?
0 Shares:
Ook zeer interessant