De verbouwing is inzicht, maar zijn er nog lastminute trucs voor een beter verloop? Van materialen, interieurkeuzes, verduurzamingssubsidie en hypotheekadviseurs, dit moet je weten voordat je aan de slag gaat.

Heb geduld

Of beter gezegd: plan ruim in. Nu overal personeelstekorten zijn en de levertijden van heel veel materiaal oplopen tot maanden, kan je er niet vanuit gaan dat alles bij jou op tijd geleverd wordt. Denk maar aan de keuken, het hout voor de vloer of die ene bank die je zo graag wil. Verbouwen in 2024 is geduld hebben, veel zelf willen doen en reken op tegenslagen die langer zouden duren dan normaal. Over tegenslagen gesproken, het kan door al deze problemen ook zomaar zijn dat verbouwen duurder uitvalt dan je van tevoren had gedacht.

Hulp van de hypotheekadviseur

Voordat je ook maar iets kan slopen of aanbouwen in je huis moet je eerst met een hypotheekadviseur om tafel gaan zitten. Zonder financiële hulp red je het simpelweg niet. Een hypotheekadviseur heeft de kennis over verschillende factoren die samenkomen in jouw hypotheek, maar daarnaast regelt hij ook een heleboel voor je. Als je gaat verbouwen heeft dit gevolgen voor je hypotheek, want je moet er waarschijnlijk een lening voor aanvragen. Maar hoe zit het met je studieschuld, heb je een erfenis of ben je misschien werkloos op dit moment. Wat er op dit moment allemaal mogelijk is en hoeveel je vaste lasten straks gaan worden, kan de hypotheekadviseur allemaal berekenen. Daarnaast kan hij je natuurlijk passend advies geven.

Hypotheek verhogen

Tijdens dat gesprek met de hypotheekadviseur kan je altijd vragen of je hypotheek verhogen ook een optie is voor jou. Dit heeft namelijk verschillende voordelen ten opzichte van een losse lening of een tweede hypotheek. Je hypotheek verhogen klinkt niet als iets waar iedereen om staat te springen, maar het kan waardevol zijn. Een andere lening aanvragen kan namelijk duurder voor je uitpakken omdat de rente daarover vaak hoger is. Er zijn twee opties om je hypotheek te verhogen: onderhands of met een tweede hypotheek.

Onderhands verhogen

Een hogere hypothecaire inschrijving doet het werk. Je geeft de bank een hoger recht van hypotheek, dat kan zonder nieuwe hypotheekakte. Het betekent echter niet dat je zomaar een hogere lening krijgt bij de bank.

Tweede hypotheek

Is er niet genoeg ruimte in je hypothecaire inschrijving, dan kan je ook nog een tweede hypotheek nemen. Het nadeel van deze optie is dat je hiervoor wel naar de notaris moet en ook die kost weer geld. Bij een tweede hypotheek wordt er ook opnieuw naar je inkomen en de waarde van het pand gekeken. Niets is dus zeker als het aankomt op hypotheken.

Duurzaam verbouwen scheelt geld

Duurzaamheid is niet langer een thema van de toekomst. Als je gaat verbouwen zal je al gauw de vraag krijgen: wil je verduurzamen? Het antwoord daarop moet eigenlijk altijd ‘ja’ zijn. Je krijgt er namelijk veel geld voor terug op de energienota, maar je kan er nu ook bepaalde subsidies voor krijgen van de overheid. Denk je aan een warmtepomp of zonnepanelen? Check even bij je aannemer hoe dit geregeld is en misschien krijg je hiervoor wel subsidie. Win-win!

0 Shares:
Ook zeer interessant