Particulier geld lenen, met andere woorden een persoonlijke lening, is handig wanneer je een groot product of service wil aanschaffen, maar geen geld beschikt op het moment van de aankoop. In onze blog leggen we je alles uit over het proces en waarop je moet letten wanneer je besluit om een persoonlijke lening af te sluiten.

Particulier geld lenen: wat, waarom en voor wie?

Wanneer je een persoonlijke lening afsluit bij een financieel instituut krijg je het volledige geleende bedrag in één keer op je bankrekening gestort. Dit betaal je vervolgens in delen af (maandelijks) aan de partij die het geld verstrekt. Hierover betaal je een vaste rente: de prijs die de lener heeft berekend aan de hand van het geleende bedrag. De afgeloste bedragen (het termijnbedrag inclusief rente) kun je niet opnieuw opnemen, dus je weet precies wanneer je de gehele lening hebt afgelost. Vaak doen mensen dit om grote aankopen te financieren, zoals een auto of caravan.

Niet iedereen kan een persoonlijke lening afsluiten. Lenen moet verantwoordelijk gebeuren en voor deze reden vervullen kredietverstrekkers enkele nauwkeurige controles. Deze instituties kijken naar je inkomen, je vaste uitgaven en andere leningen die je hebt staan. Op basis daarvan kunnen ze ongeveer beoordelen wat je maandelijkse uitgaven zijn en of je nog financiële ruimte beschikt. Er zal ook een controle bij het Bureau Krediet Registratie plaatsvinden: deze is wettelijk verplicht en laat zien welke leningen je nu hebt en welke je hebt gehad. Daarnaast zullen banken ook bekijken of je leenbedrag voldoende is aan de hand van vergelijkbare situaties van andere klanten.

Denk goed na voordat je gaat lenen. Niets voor niets wordt er vaak herhaald in de media dat ‘geld lenen kost geld’: je betaalt namelijk rente naast het termijnbedrag. Het is daarom verstandig om in je gedachten te houden dat je extra lasten zult hebben en wat minder ruimte hebt om te sparen. Bekijk daarnaast ook andere opties voordat je besluit om te lenen, zoals het gebruikmaken van je eigen spaargeld.

Tips voor particulier geld lenen

Zodra je hebt besloten om een lening af te sluiten is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent over het proces en de gevolgen ervan. Hier zijn wat enkele tips waarbij je op moet letten wanneer je besluit om particulier geld te gaan lenen:

  • Bekijk je maandelijkse vaste lasten. Bestudeer kritisch wat je uitgaven zijn. Dit kan door je uitgaven te noteren in een Excel-bestand, zodat je een duidelijk overzicht hebt. Wees bewust dat wanneer je gaat lenen je het termijnbedrag en de rente zal moeten betalen. Het is dus belangrijk dat je extra geld beschikt.
  • Doe onderzoek naar de mogelijkheden. Elke lener heeft zijn eigen voorwaarden voor persoonlijke leningen en geven ook advies over verschillende opties bij het persoonlijk lenen. Neem rustig de websites van kredietverstrekkers door en stel je vragen aan de medewerkers. Dit geldt ook voor de stappen tijdens het lenen en na de aflossing.
  • Bereken hoeveel je precies moet lenen en vergelijk mogelijkheden. Dit is een zeer belangrijke stap voordat je daadwerkelijk gaat lenen. Leen niet meer wat nodig is en hou ook in de gaten dat je extra vaste lasten zult hebben per maand. Op Becam kun je gratis berekenen hoeveel je kan besparen op een lening met het geleende bedrag, de rente en het maandbedrag. Vergelijk verschillende opties en kies degene die het beste past bij je financiële plan.
  • Maak een financieel plan. Hou in je Excel-overzicht bij wat je elke maand uitgeeft en wees ervan bewust dat je bepaalde zaken zal moeten opofferen tijdens de periode van het afbetalen. Vermijd voor deze redenen impulsaankopen, want deze zullen je budget negatief beïnvloeden. Maak precieze lijstjes over wat je moet kopen en hoeveel. Hou aanbiedingen in de gaten en probeer zoveel mogelijk ‘sober’ te leven. Dit is ook iets om over na te denken voordat je een lening afsluit: als je liever niet bepaalde zaken wilt opofferen (zoals restaurant bezoekjes of het kopen van seizoenskleren), dan is het misschien niet verstandig om een lening af te sluiten. In dit geval kun je het beste enkele maanden sparen.
  • Sluit een lening af per keer. Als het zo is dat je al een andere lening hebt openstaan, betaal deze voordat je een andere afsluit. Meerdere leningen aflossen tegelijkertijd kan voor verwarring zorgen en daarnaast geeft het je nog meer extra kosten die je misschien niet kan veroorloven.
0 Shares:
Ook zeer interessant