Wist je dat iedereen kan overstappen van gas naar elektrisch koken? En dat is slim om te doen. In deze blog vertellen we je niet alleen waarom je beter elektrisch kunt koken. Maar we vertellen je ook hoe je kunt overstappen. Groene energie, 2-fasen en 3-fasen en 5-polige stopcontacten. Alles over elektrisch koken vind je in deze blog!

Allereerst is het goed om te vertellen waarom het slim is om over te stappen van gas naar elektrisch. Als voornaamste reden kunnen we geven omdat gas allesbehalve duurzaam is. Koken op gas is dan dus ook slecht voor het milieu. Voor het koken van je aardappeltjes op gas heb je namelijk fossiele brandstoffen nodig. En dat draagt vervolgens mij aan de milieuproblematiek. Vind je het belangrijk dat je de natuur niet te veel schaadt? Dan kun je dus beter kiezen voor een goed alternatief. In tegenstelling tot koken op gas, heb je met een inductiekookplaat geen CO2 dat vrijkomt waardoor er geen gevaarlijke broeikasgassen vrijkomen. Ook is aardgas een energiebron dat zal opraken ooit. Het is tenslotte niet oneindig beschikbaar. 

Wat kun je dan wel doen?

We benoemden het net al even, maar wil je een alternatief voor koken op gas dan kun je het beste kiezen voor een inductiekookplaat. Je hebt ook inductie kookplaten met afzuiging. Een inductiekookplaat loopt niet op gas, maar ook energie. Hierdoor is het veel minder belastend voor het milieu. Je gebruikt met deze kookplaat namelijk gebruik van inductieverhitting. Hierbij worden elektrische spoelen verhit door een magnetisch veld. Hierdoor heb je geen vlam die jouw pan zal verhitten, maar wordt de boel alsnog verwarmd. Deze plaat heeft dan wel een speciaal vermogen, dat betekent dat je wel een speciale aansluiting nodig hebt.

Hoe komt het dan een inductieplaat wél milieuvriendelijk is?

Gas komt uit de grond en is een fossiele brandstof. Hierdoor kan het zo zijn dat we op een punt komen dat het compleet op is. Energie opwekken kan gelukkig ook op milieuvriendelijke manieren, zoals door gebruik te maken van de zon en de wind. Deze zullen nooit opraken, hierdoor kunnen we er gebruik van blijven maken. Door dus te kiezen voor een plaat die loopt op elektriciteit kun je kiezen voor groene energie. Onder groene energie valt dus wind- en zonne-energie. Op dit moment is groene energie steeds meer in opkomst. Maar de energie is nog steeds niet volledig groen. Hoewel het dus beter voor het milieu is, wordt er nog steeds gebruik gemaakt van fossiele brandstoffen, ook voor het opwekken van energie. Maar in de toekomst wordt de energie steeds groener totdat het 100% groen zal zijn. Nu investeren in elektrisch koken zorgt er dus voor dat jij bent voorbereid op de toekomst. Sommige nieuwe woningen worden bijvoorbeeld niet meer aangesloten op het gasnetwerk. Hierdoor kun je niet anders dan koken op elektrisch. Dat is dan ook de toekomst

Er zijn meer voordelen voor het koken op elektrisch:

  1. Je kunt de temperatuur precies tot op de graad afstemmen.
  2. Het is een veilige manier van koken, want zodra de pan van de plaat af is zal hij afkoelen.
  3. Je kunt het oppervlakte goed schoon houden
  4. Vaak zijn ze makkelijk te bedienen en zit er een timer op.
  5. De investering is laag. 

Overstappen van koken op gas naar kopen op elektriciteit is niet ingewikkeld. We vertellen jou de verschillende stappen. 

Stap 1: check jouw stopcontacten in de keuken

Voor het koken op elektriciteit heb je een 5-polig Perilex stopcontact nodig. Dit speciale stopcontact heb je nodig voor het aansluiten een elektrische kookplaat. Zo’n stopcontact is belangrijk, want hierdoor krijg je de juiste hoeveelheid stroom op je apparaat. Zonder dat de stoppen kunnen doorschieten of dat er kortsluiting ontstaat. 

Heb je geen stopcontact met 5 openingen in jouw keuken? Dan is jouw keuken helaas nog niet geschikt voor elektrisch koken. Je kunt natuurlijk een elektricien vragen om dit te realiseren in jouw keuken. De investering is nu dan wel iets hoger, maar zoals we net al zeiden: dan ben je wel volledig op de toekomst voorbereidt. 

Stap 2: kies tussen een 2- of 3-fasen kookplaat

Als je kiest voor een 2-fasen kookplat dan weet je bijna zeker dat je woning er klaar voor is. Namelijk ruim 90% van de huishoudens met een 5-polig stopcontact kan een 2-fasen kookplaat in de keuken hebben. Hiervoor heb je wellicht nog een fornuisgroep nodig in je meterkast. Een elektricien kan je daarbij helpen. 

Een 3-fasen kookplat is nog veel krachtiger. Maar niet alle aansluitingen zijn daar dus voor gemaakt. Zo’n kookplaat is daarnaast zo kracht, dat niet alle huishoudens dat überhaupt nodig hebben. 

Wil je geen aanpassingen doen aan je woning?

Je kunt ook elektrisch koken zonder aanpassingen te doen aan je woning. Een aanpassing aan je stopcontact of aan je meterkast kan tenslotte in de kosten lopen. Er zijn ook kookplaten te koop die je direct in het stopcontact kan stoppen, zonder dat je daar een speciaal contact voor hoeft te hebben. Wat is er dan met deze platen? Deze platen zijn over het algemeen niet krachtig. Je hebt dus meer tijd en energie nodig om een pan water te laten koken dan bij een 2-fasen of 3-fasen kookplaat. Deze kookplaten zijn dan ook niet geschikt om dagelijks te gebruiken, maar je kunt ze wel inzetten als je niet regelmatig hem nodig hebt. Denk bijvoorbeeld in een camper of in een vakantiehuisje.

0 Shares:
Ook zeer interessant