In dit artikel gaan we onderzoeken hoe je kip op een goede manier kunt invriezen, hoelang je kip kunt bewaren in de vriezer en daarnaast gaan we je ook vertellen hoe je herkent of je kip is bedorven. Blijf dus lezen als je wilt weten hoe je kip op een goede, maar vooral ook veilige manier kunt bewaren.
Kip is één van de favoriete ingrediënten in veel recepten. Met kip kun je namelijk eindeloos variëren. Het past zowel in pasta’s als rijstgerechten, maar een stukje kip bij de aardappels is ook heerlijk. Het is handig om altijd wat kip bij de hand te hebben, daarom ligt het in veel huishoudens in de vriezer. Om deze reden is het essentieel om te weten hoe lang je kip op een veilige manier in de vriezer kan bewaren.
Het bewaren van kip in de vriezer is ook fijn voor de portemonnee én het helpt ook om voedselverspilling te verminderen. Het is namelijk goedkoper om grotere porties te kopen en vervolgens kun je de porties naar eigen grote verdelen, zo hoef je minder weg te gooien.
Inhoud
Duurzaamheid en voedselverspilling
In de huidige samenleving is duurzaamheid een belangrijk onderwerp van gesprek. Duurzaamheid en voedselverspilling zijn dan ook thema’s die je aan elkaar kunt verbinden. Het verminderen van voedselverspilling heeft positieve gevolgen voor het milieu. Wanneer we minder voedsel verspillen, neemt de vraag naar productie en transport af. Dit kan leiden tot een verlaging van de uitstoot van broeikassen en dit is weer goed voor het milieu.
Wanneer kip wordt ingevroren, voorkom je dat het bederft en kun je er dus langer gebruik van maken. Doordat je de kip kunt bewaren voor later gebruik in plaats van dat je het weg moet gooien, draag je bij aan het verminderen van voedselverspilling.
Daarnaast kun je grotere verpakkingen kopen en porties maken die passen bij de hoeveelheid die je nodig hebt. Dit is erg handig, maar helpt ook om overmatig verpakkingsmateriaal te verminderen. Het zijn misschien kleine stappen, maar ze zijn wel effectief om minder plastic te gebruiken.
Hoe kun je bedorven kip herkennen
Het consumeren van bedorven kip kan erg gevaarlijk zijn. Om een voedselvergiftiging te voorkomen is het dus erg belangrijk om te weten hoe je bedorven kip kunt herkennen. Er zijn een paar zaken waar je bedorven kip aan kunt herkennen. We sommen ze hieronder voor je op:
- De geur: Kip die bedorven is heeft een nare geur. Als je kip niet meer fris ruikt, maar bijvoorbeeld ruikt naar rotte eieren of ammoniak, is dit een teken dat je het echt niet meer moet eten.
- De kleur: Kip moet van origine een roze/lichtgele kleur hebben. Als hij deze kleur niet meer heeft dan is de kip bedorven.
- De textuur en structuur: Het is belangrijk om de kip ook even in de handen te hebben. Voelt de kip plakkerig of slijmerig, zitten er vlekken of bulten op? In deze gevallen kan het zijn dat de kip bedorven is en kun je het beter niet meer eten.
- De smaak: Heb je in eerste instantie gedacht dat je de kip nog wel kunt eten, maar proef je bij het eerste (of tweede etc. ) hapje toch een rare smaak. Stop dan met het eten.
Zoals we zojuist ook al hebben vermeld. Het eten van bedorven kip heeft ernstige gezondheidsrisico’s. Bij twijfel raden we je dan ook aan om het niet te eten, maar de kip weg te gooien.
Verschillende soorten vlees van de kip
Voor we een antwoord kunnen geven op hoelang je kip kunt bewaren in de vriezer is het belangrijk om ook te benoemen dat er verschillende soorten vlees van de kip gegeten worden en dat zij allemaal een andere houdbaarheid in de vriezer hebben. We benoemen de meest voorkomende soorten: :
- Natuurlijk de gewone kipfilet
- Kippendij
- Kippenpoot
- Kippenvleugel
- Soms wordt ook een hele kip in één keer bereid
- Tegenwoordig wordt kip ook vaak gemalen tot kipgehakt, dit is erg populair.
Hoelang kun je kip in de vriezer bewaren?
Hoelang je kip kunt bewaren in de vriezer hangt wel van een aantal factoren af: de temperatuur van de vriezer en de manier waarop de kip verpakt is. Maar over het algemeen kun je de volgende richtlijnen hanteren:
Kipfilet en kippendij (zonder bot)
9 tot 12 maanden
Kippenpoot en kippenvleugel (met bot)
6 tot 9 maanden
Hele kip
9 tot 12 maanden
Kipgehakt
3-4 maanden
Wat is een veilige manier om je kip te ontdooien?
Het is belangrijk dat de kip ook op de juiste manier wordt ontdooid. Hier zijn verschillende methoden voor.
Kip ontdooien in de koelkast
Dit is eigenlijk de beste en veiligste manier om kip te ontdooien. Leg je kip met het zakje waar het in zit in de koelkast. Op deze manier kan de kip langzaam en op natuurlijke wijze ontdooien. Op deze manier duurt het ontdooiingsproces ongeveer 8 uur.
Kip ontdooien in water
Soms heb je minder tijd om de kip te ontdooien. Je kunt de kip dan ontdooien in een bak water. Gebruik hiervoor wel een waterdichte verpakking. Vul vervolgens een kom met koud water en leg de kip met de waterdichte zak erin. Het is belangrijk dat de kip niet in aanraking komt met water. Dit kan namelijk de bacteriegroei bevorderen. Op deze manier duurt het ontdooiingsproces ongeveer 2 tot 4 uur, afhankelijk ook van de dikte van de kip.
Kip ontdooien in de magnetron
Deze manier van ontdooien brengt de meeste risico’s met zich mee, maar is ook de snelste. Veel magnetrons hebben tegenwoordig een ontdooistand. Belangrijk om te onthouden bij deze methode is dat je de kip na het ontdooien in de magnetron gelijk moet opbakken.
Conclusie
Kip, een stuk vlees, dat in veel gerechten dus gebruikt kan worden. Het op een goede en veilige manier bewaren is zeer belangrijk. Dit helpt om voedselverspilling te voorkomen, wat bijdraagt aan het milieu. Je stuk kip invriezen voorkomt dat het bederft en vermindert de verspilling ervan. Je kunt bedorven kip herkennen door de kleur, textuur en smaak. De belangrijkste vraag van dit artikel was hoe lang je kip kunt bewaren in de vriezer. De houdbaarheid in de vriezer varieert van 9-12 maanden voor kipfilet zonder botten, 6-9 maanden voor kip met bot en 3 tot 4 maanden voor kipgehakt. De veiligste manier om je kip vervolgens te ontdooien is door het in een afgesloten zakje in de koelkast te leggen. Op deze manier is het veilig om je kip te eten.
We hopen dat je hiermee het antwoord op je vraag hebt gevonden.
Lees ook eens: Paddenstoelen eten. Hoelang kun je champignons bewaren?