Je hebt er misschien een heel groot hekel aan: strijken. Maar je ontkomt er natuurlijk niet altijd aan. Je hebt misschien overhemden of andere katoenen kledingstukken en daar kunnen de vouwen soms heel zichtbaar inzitten. En daarom kun je natuurlijk niet op je werk verschijnen of op een bruiloft. Maar naast strijken met een strijkbout zijn er nog meer opties. In deze blog vertellen we jou de verschillende opties voor het strijken zónder strijkplank. Ideaal voor op vakantie of als je snel een vouw ergens uit wilt halen. Maar als je helemaal geen strijkplank hebt staan in huis. Lees snel mee!

Strijken zonder strijkplank

Voor het strijken zonder strijkplank heb je een aantal dingen wél nodig. Zo is het belangrijk dat je een strijkbout in huis hebt. Heb je ook geen strijkbout in huis? Scroll dan even naar beneden want daar geven we je nog wat extra tips voor het strijken zonder strijkplank óf strijkijzer. Maar wil je strijken zonder strijkplank dan heb je wel een onderlaag nodig dat tegen de hitte van je strijkplank kan. 

Dit heb je nodig:

 1. Platte ondergrond 
 2. Hittebestendig materiaal
 3. Kledingstuk met kreukels
 4. Strijkbout

Zo zijn er ook strijkmatten te kopen. Deze matten kun je neerleggen op bijvoorbeeld de grond of je eettafel. Hierdoor mag je van elk oppervlakte een strijkplank. Denk hierbij wel goed aan je werkhoogte. Moet je namelijk heel veel dingen strijken dan is strijken op de grond niet zo prettig. De eettafel of bijvoorbeeld je keukenblok is direct hoger waardoor je niet met een gebogen rug hoeft te werken. Je kunt, als je geen strijkmat hebt, ook een dik badlaken dubbelvouwen en op de eettafel neerleggen of een andere soort handdoek. 

Plat én hittebestendig 

Een andere optie is het gebruiken van je bed. Zolang je de strijkbout niet op één plak houdt is er niets aan de hand en is de kans dat je brandplekken krijgt minimaal. Vind je het toch een beetje spannend? Dan kun je ook nog een extra handdoek of laken erop leggen. Maar belangrijkste is dat je tussendoor of na afloop een heet strijkijzer op de zijkant op het nachtkastje zet. 

Zoals je ziet kun je dus alles wat plat is en tegen hitte kan gebruiken als een strijkplank. Ben je op vakantie en zit je in een hotel? Dan kun je vaak, tegen een kleine vergoeding, ook gebruikmaken van de strijkservice van het hotel. 

Maar er zijn meer manieren om je kleding kreukelvrij te krijgen. Want wellicht ben je op een plek waar überhaupt geen strijkbout is. Of is je strijkijzer nét voor een belangrijke meeting ermee opgehouden. Voor het strijken zonder strijkbout heb je twee dingen nodig: vocht én hitte. Deze twee zorgen er namelijk voor dat een vouw uit jouw kledingstuk kan. 

 • Gebruik een stijltang. Hiervoor kun je een stijltang warm laten worden door ‘m in het stopcontact te houden. Het is ideaal als je bijvoorbeeld een boordje wilt strijken. Doe wel even het kledingstuk uit natuurlijk.
 • Pak een föhn erbij. Föhn biedt natuurlijk ook wel warmte. Belangrijk dat je de kreuk een beetje vochtig maakt en vervolgens haal je de kreukel eruit door de plek te verwarmen. Doe dit ook niet met het kledingstuk aan.
 • Hang het kledingstuk in de badkamer terwijl je doucht. Want je vindt hier weer de twee belangrijke componenten: vocht en warmte! 
 • Stop je kledingstuk een paar seconden in de droger met een handje ijsblokjes. Dit is een ideale manier en kost je maar een paar seconden. Zet de droger op de warmte stand, maar laat hem niet langer dan 30 seconden lopen. De ijsblokjes zullen dan verdampt zijn en de kreukels zijn eruit!
 • Gebruik een anti-kreuk spray uit de supermarkt. Kost haast niets en past bijvoorbeeld in je koffer of je handtas. Zo kun je overal kreukels verwijderen.
 • Gebruik de stoom van een warm kopje thee. Dit duurt wellicht wat lang als je een compleet overhemd moet strijken, maar als je snel een kleine kreukel eruit wil halen, dan kun je dat zelfs met een kopje thee doen.
 • Zet een complete waterkoker in. Dit doe je wanneer je meer een groter kledingstuk hebt. Houd de stoom bij de kreukel en pas op dat je geen water knoeit.
 • Rol je kleding op als een Mexicaanse burrito. Door je kleding niet op te hangen maar juist op te rollen, rol je de kreukels na het wassen en drogen er direct uit. Ideaal! 
 • Maak een mix van water en wittewijnazijn en doe dit in een plantenspuit. Hiermee spuit je op je kleding en gaan de kreukels eruit. Gebruik een verhouding van 1/3 azijn en 2/3 water.
 • Gebruik de onderkant van een warme pan. Kook hiervoor eerst een pan met water, gooi het water eruit en zet de onderkant van de pan op je kledingstuk als ware het een strijkijzer is.

Extra tip!

Zoals je kunt lezen zijn er meerdere opties die je kunt proberen om te strijken zonder strijkplank maar ook zonder strijkbout. Wat is jouw favoriete manier? Wij zijn benieuwd! En vergeet niet: let op als je deze manieren probeert. Je kunt het beste altijd je kledingstuk uittrekken voordat je aan de slag gaat met deze opties. Hete pannen, waterkokers en kopje thee kunnen brandwonden veroorzaken. Deze kans maak je minimaal als je strijkt op een strijkplank of als je een oppervlakte omtovert tot strijkplank. Een gewaarschuwd mens telt nu eenmaal voor twee!

0 Shares:
Ook zeer interessant