Ken je dat, je wil een heerlijk kopje gemberthee zetten. Je baant je een weg richting de keuken. Pakt de waterkoker, hangt hem onder de kraan en ziet dat er flink wat opgehoopte kalk aan de binnenkant van je waterkoker zit. ‘Daar moet ik toch een keer iets aan doen’, zeg je tegen jezelf. Je vindt dat het vies oogt, maar naast dat het vies oogt is het ook nog eens minder energiezuinig en heb jij minder snel je heerlijke kopje gemberthee. Om in technische termen te spreken: de warmte geleidt minder goed in de waterkoker. Dit en nog veel meer bespreken we in deze blog!

Naast dat het minder energiezuinig is, voorkom je natuurlijk ook dat er stukjes kalk in je thee terecht komen. Daarnaast ziet jouw waterkoker er vanbinnen wat oud en gebruikt uit, maar kan hij vaak nog jaren meer. Dus wat een zonde zou het zijn als die bij het afval terecht komt, terwijl jij hem gewoon in een paar makkelijke stappen kan schoonmaken. Hoe je dat doet zullen we je uitleggen, maar eerst moet je wat weten over de materialen die je hiervoor kan gebruiken. 

Waarmee kan jij jouw waterkoker ontkalken?

Je kan kiezen voor de snelle weg, een ritje naar de supermarkt, of de supermarkt een ritje naar jouw huis laten maken voor kant en klare ontkalker. Hiervan zijn er een hoop verschillende merken te vinden. Let er wel op dat je altijd een ontkalker gebruikt die je kan gebruiken in een waterkoker. Of dit kan staat vaak vermeldt op de gebruiksaanwijzing of op het etiket. 

De meer natuurlijke weg en vaak ook een goedkopere manier is het gebruik van schoonmaakazijn of citroensap. Deze materialen zijn in alle supermarkten te verkrijgen en de stappen zijn vaak net zo makkelijk. 

Wat heb je nodig? 

Een schone theedoek, een afwasborstel en schoonmaakazijn/citroensap. Daarnaast natuurlijk een waterkoker die ontkalkt moet worden. Met schoonmaakazijn is de tijd die je er mee bezig bent rond de twintig minuten. Bij citroensap is het aan te raden om het mengsel rond een uur te laten weken in je waterkoker. Trek dit af van alle momenten dat je waterkoker slomer kookt omdat hij vol zit met kalk en je doet het in: ‘no time’. 

Hoe de waterkoker te ontkalken:

Pak een kom, vul deze voor de helft met water en voor de helft met schoonmaakazijn of citroensap. Daarna vul je de waterkoker totdat al de kalk onderstaat. Ook als er kalk zit opgehoopt aan de zijkanten vul je de waterkoker voor de helft. Zodra je hem straks aanzet zal ook de bovenzijde in contact komen met het mengsel, dus geen zorgen. 

Open eerst een raam of zet de afzuigkap aan, voornamelijk bij schoonmaakazijn is dat beter voor je eigen gezondheid. Zet nu je waterkoker aan totdat het water volledig is gekookt. Hierna laat je het water nog voor 15 minuten staan in geval van schoonmaakazijn, bij citroensap doe je dit dus rond de 60 minuten. Als het water iets is afgekoeld kan je het water weggooien. Het kan nu zijn dat hij schoon is, maar er kan ook nog steeds iets zijn achtergebleven, mocht dit zo zijn maak je opnieuw een mengsel en kook je het weer. 
Nu zou er geen kalk meer in moeten zitten. Mocht dit zo zijn ben je bijna klaar voor je kopje thee!

Je vult je waterkoker nu met gewoon water en spoelt hem daarmee helemaal goed uit. Je mag hiervoor ook warm water gebruiken, ook een afwasborstel is handig. Hiermee kom je nog net even in de hoekjes. Dit doe je tot hij niet meer naar citroensap of schoonmaakazijn ruikt. Mocht je zo ver zijn droog je hem volledig met de droge theedoek. Nu je toch bezig bent, pak je een microvezeldoekje en maak je ook gelijk de buitenkant schoon, het oog wil tenslotte ook wat. 

Nu de laatste stap. Vul hem met water, kook het water. Pak intussen een stukje gember snij dit, wellicht heb je ook zin in wat citroensap, pak een kopje doe alles erin. Je water is gekookt en nu kan je beginnen aan een relaxte morgen met een gezond en lekker kopje gemberthee. 

Hoe vaak moet ik mijn waterkoker ontkalken?

We horen toch vaak dat mensen dit één keer doen en dan hun waterkoker een jaar of misschien zelf langer gebruiken zonder enig onderhoud. Mocht je zeker willen zijn van een lange duur en vind jij jouw waterkoker mooi genoeg om nog een aantal jaar te gebruiken, dan raad ik je aan om ten minste eens in het half jaar je waterkoker te ontkalken. Mocht jij nu zo van je gemberthee genieten en dagelijks misschien hem wel meer maal per dag aan te zetten dan valt het aan te raden om iedere 3 maanden je waterkoker te ontkalken. Kijk vooral zo nu en dan naar de bodem om te zien hoeveel er is opgehoopt, een klein laagje is geen probleem maar zie je een flinke laag ontstaan dan is het weer tijd voor een onderhoudsbeurt.

Zoals je kunt lezen is het dus niet moeilijk en zeker aan te raden om zo nu en dan eens een blik te werpen in je waterkoker. Mocht je zo verknocht zijn aan thee dat je er niet zonder dan zijn die 20 minuten onderhoud eens in de 3 maanden geen grote opgave. Ook de kosten worden hiermee gereduceerd, en aan het einde scheelt het je tijd als je weer eens lang moet wachten op je kopje thee.

0 Shares:
Ook zeer interessant