Beauty pills, of beter gezegd voedingssupplementen – want medicijnen zijn het niet – zijn in Japan al tijden populair. Hoewel ze ook in Nederland al een aantal jaar mondjesmaat verkrijgbaar zijn, neemt het aanbod momenteel duidelijk toe.

Zo kwam onlangs Innéov (een lijn van L’Oreal die tabletten bevat voor een stevigere huid of tegen cellulite) naar Nederland en ook cosmeceuticals importeur Skinnovators bracht hier de voedingssupplementen Functionalab. Maar in hoeverre hebben deze schoonheidspilletjes zin en effect?

In Azië is beautyfood – of skingestibles – een ingeburgerd goed: in iedere winkelstraat kun je daar fancy beautysupplementen vinden in de vorm van borstvergrotende koekjes, anti-ageing snoepjes, mooimakende yoghurt en kauwgom voor een mooiere huid en nagels…

In Europa gaat dit minder ver, maar wel is er ook hier duidelijk een groei aan populariteit van beauty supplementen bezig. Gek is dat niet, want als je je bedenkt dat crèmes vaak alleen in de bovenste lagen van de opperhuid kunnen doordringen, dan is verzorging ‘van binnenuit’ een welkome aanvulling!

Huidverzorging van binnenuit!
De welbekende huid-haar-nagels tabletjes zijn al jarenlang verkrijgbaar bij de drogist, maar vooral het aantal wat luxere en geavanceerdere producten met claims als verhoogde collageenaanmaak, een stevigere huid en een flinke dosis antioxidanten lijkt opvallend te groeien.

Enkele jaren terug kwamen de supplementen van PerfectAge op de markt en verscheen in de parfumerie de reeks anti-oxidant boosters van dr Brandt, waarvan je enkele druppels toe voegt aan een glas water. Ook Imedeen is een oude bekende.

(Relatief) nieuwer zijn de supplementen van Functionalab, die keuze bieden uit maarliefst 33 producten en sets, waaronder tabletjes tegen huidveroudering of huidverslapping en beautydrankjes met o.a. collageen, elastine en hyaluronzuur en antioxidanten. Ook het Nederlandse cosmeceuticals label Pascaud biedt een assortiment ‘nutriceuticals’ als onderdeel van een anti-huidverouderings regime.

Zelfs de wat meer laagdrempelige merken als Nivea (Goodbye Cellulite!) en Yves Rocher (Minceur Intensive) bieden tegenwoordig supplementen aan, om de werking van crèmes te intensiveren.

Sceptisch…
Experts zijn sceptisch. Zo vertelt hoogleraar Humane Voeding Gert-Jan Schaafsma van de Wageningen Universiteit aan Elsevier onder andere dat collageen in de vorm van een drankje of capsules onzin is. ‘Voor de werking van collageen in voeding om rimpels tegen te gaan, bestaat geen enkel bewijs. Het wordt gewoon afgebroken in de darmen. […] Voor een mooie huid is het belangrijker om je te beschermen tegen de zon en te stoppen met roken.’

En als we dan eens kijken naar Japan, waar beautyfood al jaren doodnormaal is: hebben alle vrouwen daar grote borsten door hiervoor bedoelde koekjes te eten? Heeft men daar geen rimpels meer door zuurtjes die een collageen-boost beloven? Hebben vrouwen daar allemaal alleen nog volle bossen dik en glanzend haar? Nee. En dus zou je kunnen concluderen dat deze voedingswaren en supplementen weinig tot niet werken.

Hoewel veel supplementen in Europa vast van goede kwaliteit zijn, speelt marketing natuurlijk een grote rol: beauty food is een opkomende trend en bedrijven spelen daar dan ook graag op in. Het is goed om dat in je achterhoofd te houden: een tabletje verricht geen wonderen!


Een extra’tje als aanvulling op een gezonde basis
Zijn deze voedingssupplementen dan complete onzin? Dat vast niet, zolang je verwachtingen realistisch zijn. Ook Schaafsma geeft aan dat vetzuren wel nuttig kunnen zijn, ‘[…] van omega-3 vetzuren is bekend dat het de huid enige bescherming biedt tegen schade door de zon.’

Hoewel veel beauty supplementen geen wetenschappelijk aangetoond resultaat hebben, wil dat nog niet zeggen dat ze niets voor je kunnen doen. Een pilletje of drankje zal je echter niet binnen twee weken verlossen van al je beauty flaws of zorgen voor de eeuwige jeugd. Daarentegen kan een supplement een mooie aanvulling zijn op je voeding, waarbij je misschien niet van alle ‘beauty vitaminen’ genoeg binnenkrijgt.

Natuurlijk is een gezond eet- en leefpatroon de beste basis… en die basis komt niet uit een pilletje. Vitaminen slikken voor een mooie huid haalt weinig uit als je dagelijkse diëet verder uit junkfood bestaat! Gezond eten en gezond leven is dus de eerste en belangrijkste stap, maar zo’n extra’tje in de vorm van een supplement met bijvoorbeeld essentiële oliën kan er bij jou misschien nèt voor zorgen dat je droge huid wat minder droog wordt of dat je vochtarme huid wat meer gehydrateerd aanvoelt… van binnenuit!

Net als voor alles geldt ook hier… overdaad schaadt. Van sommige vitaminen is bekend dat een teveel ervan niet wordt uitgescheiden door het lichaam. Dit kan uiteindelijk averechts weren voor je gezondheid. Overschrijd de dagelijkse dosis niet en gebruik niet allerlei supplementen door elkaar heen. Keuze is er genoeg: doe er je voordeel mee, maar don’t overdo it!

0 Shares:
Ook zeer interessant