Al voor de aanschaf van een auto moet jij nadenken over een autoverzekering. Wanneer jij namelijk gaat deelnemen aan het verkeer in Nederland ben je verplicht in het bezit te zijn van een autoverzekering. Er zijn in Nederland wel 120 verschillende verzekeraars en mogelijkheden, dus is het goed om het één en ander te weten over een autoverzekering wanneer jij de weg op gaat. 

Ga niet onverzekerd rondrijden, naast dat dit gewoon ongelofelijk dom is kan je ook nog eens flinke boetes riskeren. Het is goed om daarnaast dus te weten waarom je een autoverzekering afsluiten en ook wat je moet weten over de dekking. Als je wel een keer met pech staat is het goed om te weten wat er gedekt wordt. Want je wil bijvoorbeeld niet in het buitenland staan en erachter komen dat je geen vervangend vervoer krijgt. 

Een verplichte WA-verzekering 

Wij vertelden al even over de verplichtingen die je hebt als eigenaar van een auto. Zo is het verplicht om minimaal een WA-verzekering te hebben. De boetes kunnen oplopen tot wel 550 euro voor het rondrijden zonder dergelijke verzekering. 

In Nederland ontvang je een groene kaart wanneer je een verzekering afsluit. Hierop staat ook welke autoverzekering jij hebt afgesloten. Sinds 1949 krijg je al deze officiële papieren, hierdoor kunnen we in Europa gewoon rondreizen met onze voertuigen. Het wordt in Nederland aangeraden om de groene kaart gewoon achter te laten in de auto. Ga hier niet mee op stap, bewaar hem ook niet in je portemonnee. Wanneer iemand anders in je autorijdt is hij ook verplicht deze te tonen bij een staande houding. 

Je leest meer over WA verzekerd zijn op de website van de Rijksoverheid.

Verschillende soorten verzekeringen

In Nederland zijn er verschillende verzekeringen die je kan afsluiten. Zo kan je kiezen voor een WA-verzekering, een WA+ verzekering of een allriskverzekering.

  • WA-verzekering

Dit is de goedkoopste en meest basisverzekering die je kan afsluiten. Zo betaal je bij deze verzekering puur voor de schade van andere voertuigen wanneer je betrokken bent bij een ongeval. Je zal dus niet je eigen schade vergoedt krijgen wanneer er iets gebeurt. Mocht jij een goedkoop voertuig hebben dan zal een WA-verzekering volstaan. 

  • WA-beperkt cascoverzekering

Met deze verzekering sta je net wat sterker in je schoenen. Wanneer je schade rijdt zonder dat het jouw schuld was dan word je hiervoor gedekt. Zodra jij zelf schuldig bent dan is een WA-beperkt cascoverzekering (WA+) niet voldoende. Dan moet je gaan voor het echte werk. Nog een voordeel aan deze verzekering ten opzichte van de basisverzekering is dat je bij schade door dier of bijvoorbeeld neerslag je ook gewoon de schade krijgt vergoed. 

  • Allriskverzekering

Dit is de verzekering der verzekeringen. Wanneer jij schade rijdt en het is gewoon je eigen dikke schuld krijg je de schade vergoedt. Maar je snapt ook dat dit je ook wel wat extra gaat kosten. Daarom is een allriskverzekering alleen slim wanneer jij een duur voertuig hebt of een echte brokkenpiloot bent. Deze verzekering sluit je niet af als jij alleen op zondag een ritje maakt richting familie of vrienden.  

  • Old-timer verzekering

Voor een oldtimer verzekering gelden andere tarieven en regels. Een oldtimer is namelijk over het algemeen niet voor dagelijks gebruik. Hierdoor zijn de verzekeringen een stuk goedkoper. Wil je echter goed verzekerd zijn dan is het slim om je voertuig te laten taxeren. Zo loop je niet tegen het probleem aan dat je de dagwaarde terugkrijgt bij een ongeval. 

Premie berekenen 

Wist je dat we allemaal niet dezelfde premie betalen. Dit is namelijk afhankelijk van een aantal factoren:

  1. Schadevrije jaren 
  2. Waarde van de auto 
  3. Woonlocatie 

Vroeger was het ook zo dat er een verschil zat in wat mannen en vrouwen betaalden voor hun autoverzekering. Dit is echter afgeschaft sinds 2011. We zien alleen nog wel een verschil in gemiddelde premies. Alleen heeft dit verschil een andere aard. Het komt namelijk door de waarde van de auto. De man koopt over het algemeen duurdere auto’s dan de vrouw. 

  • Schadevrije jaren

Het kan zijn dat ouderen minder betalen dan jongeren. Dit heeft te maken met het aantal schadevrije jaren dat jij hebt gereden. Wanneer jij lange tijd zonder schade rijdt zal de verzekeringsmaatschappij hier rekening mee houden. Je betaalt dan minder. 

  • Waarde van de auto

We vertelden het al een beetje, maar ook dit maakt een verschil. Wanneer jij een duurdere auto hebt dan zijn de kosten hoger bij een schade. Hier wordt jouw premie op berekend. Een Ferrari kan dus flink duurder zijn dan een Peugeot. 

  • Woonlocatie

De omgeving waarin jij woont maakt zelfs een verschil voor het berekenen van de premie. Zo kan het zijn dat je meer betaald wanneer je in de stad woont dan wanneer je op het platteland woont. In de stad is er namelijk een grotere kans op schades. 

  • Eigen risico

Bij sommige schade gevallen zal je als autobezitter een eigen risico betalen. Dit betekent dat je zelf een maximaal bedrag bij moet betalen wanneer je een schade hebt gereden. Dit heeft vaak te maken met de oorzaak, maar ook van de soort schade. Zo is dit vaak niet het geval bij blikschade, maar kan het wel het geval zijn bij glasschade. 

Verzekeringen: genoeg om uit te kiezen

Er zijn heel veel verzekeringen om uit te kiezen, maar de juiste keuze maken is wel zo handig. Ga dus niet standaard voor de goedkoopste verzekering, maar bekijk wat het waard is om bij een bepaalde verzekeringsmaatschappij te gaan of voor een specifieke verzekering. 

0 Shares:
Ook zeer interessant