Als je de televisie aanzet om een aflevering van Kopen Zonder Kijken te kijken, om de stress te ervaren van hoe moeilijk het kan zijn om je droomhuis te vinden. De huizenmarkt lijkt op knappen te staan, en je kunt bijna geen huis meer kopen zonder enorm boven de vraagprijs te bieden. Als jij binnenkort ook deze spannende strijd aangaat, dan zijn er een heleboel zaken waar je op moet letten. In dit artikel sommen we een aantal zaken voor je op waar je extra goed op moet letten als je je droomhuis zou willen kopen.

Budget bepalen

Helaas speelt geld een heel grote rol in het kopen van een droomhuis. Een huis kopen kost geld, de hypotheek aflossen kost geld – kortom: het is belangrijk dat je weet wat je kunt uitgeven. Het helpt om je budget inzichtelijk te maken om er zo achter te komen wat je precies kunt besteden aan het kopen van jouw droomhuis. Houd hierbij rekening met je salaris, maar ook met maandelijkse vaste lasten.

Wensenlijstje voor je woning

Als de zoektocht naar het droomhuis gaat beginnen, is het belangrijk dat jij (en wellicht je partner) weten wat jullie wel, maar ook wat jullie niet willen. Door een wensenlijstje op te stellen kan een makelaar jullie beter helpen met de zoektocht naar het perfecte huis. Gaan jullie zelf op huizenjacht, ook dan is een wensenlijstje een heel handig hulpmiddel om snel te kunnen scannen wat voorhuizen wel en niet in aanmerking komen.

Hypotheekadvies aanvragen

Het maken van beslissingen over de juiste hypotheek is een ontzettend lastige keuze. Hoe weet je bij welke hypotheekverstrekker je het best terecht kunt op basis van jouw of jullie wensen? Het helpt om met een onafhankelijke hypotheek adviseur te gaan zitten om zo te weten wat de beste keuze is. Doe dat bijvoorbeeld bij hypotheekadviseur Frits. Deze hypotheekadviseur wil dat hun klanten begrijpen wat ze aangaan. In begrijpelijke taal kunnen ze je haarfijn uitleggen hoe hypotheken precies in elkaar steken en wat nodig is om een hypotheek af te sluiten. Zonder poespas of moeilijk taalgebruik, dus.

Biedproces

Op het moment dat jij, of jij en je partner, zicht hebben op wat jullie droomhuis zou kunnen worden, is het tijd om te gaan bieden. Dit is een ontzettend spannend proces waar -helaas- veel onzekerheid mee gepaard gaat. Het is hier belangrijk om slim te bieden, omdat met de huidige woningmarkt er vrijwel alleen overboden wordt. Een bod onder of net boven de vraagprijs lijkt dus per definitie al niet succesvol te kunnen zijn. Een hypotheekadviseur kan je ook in dit proces bijstaan door te kijken wat de maximale mogelijkheden zijn bij het bieden.

Documenten verzamelen

Voor een hypotheekaanvraag heb je een aantal documenten nodig. Voordat je niet geholpen kunt worden omdat je de juiste documenten niet paraat zou hebben, is het slim om van tevoren eerst zeker te weten dat je alle vereiste documenten hebt verzameld en klaar hebt liggen. Denk dan bijvoorbeeld aan jaaropgaven en belastingaangiften van de afgelopen jaren. Heb je een eigen onderneming, dan is de administratie hiervan ook slim om mee te nemen. Voor veel ondernemers is de administratie niet het favoriete onderdeel van hun werk, maar belangrijk is het wel.

0 Shares:
Ook zeer interessant