Denk je aan zonwering, dan denk je al snel aan een zonnescherm. Het is een ideale manier om schaduw in je tuin of buitenkant van je woning te creëren. Op een warme zomerdag zit je met een zonnescherm niet in de brandende zon, maar kun je nog wel buiten zitten. Hoe groter de afstand tussen de muur en de lijst van het zonnescherm, hoe meer schaduw. Bij een grote afstand hiertussen spreek je over grote uitval zonnescherm.

Zonneschermen zijn er in allerlei soorten, kleuren en maten. Hierdoor kun je het goed aan laten sluiten bij je raamdecoratie kunststof kozijnen. Veel mensen zijn wel bekend met de handmatige versie van een zonnescherm, waarbij je met een draaistang het scherm in en uit kunt klappen. Dat is bij een elektrisch zonnescherm verleden tijd. In dit artikel lees je meer over een elektrisch zonnescherm. Ook kom je te weten wat de voor- en nadelen zijn.

Over een elektrisch zonnescherm

Ten opzichte van een handmatig zonnescherm heb je bij een elektrisch zonnescherm vaak enkele mogelijkheden: je kunt het zonnescherm besturen met een afstandsbediening of een schakelaar aan de muur. Als derde optie is het bij sommige zonneschermen ook mogelijk om ze automatisch te laten openen en sluiten via sensoren. Die sensoren meten bijvoorbeeld hoe het zit met de weersomstandigheden en zorgen ervoor dat het scherm inklapt als het gaat stormen of dat hij uitklapt als de zon gaat schijnen. Ze zijn er ook met een sensor die regen registreert en op basis daarvan automatisch in kan klappen.

De voordelen van een elektrisch zonnescherm

Met een elektrisch zonnescherm kun je genieten van de volgende voordelen:

Gebruiksgemak

Het spreekt waarschijnlijk voor zich dat het gebruiksgemak toeneemt bij een elektrisch zonnescherm. Het kost je geen inspanning meer om het scherm in en uit te klappen, je kunt eenvoudig op een knopje drukken of gebruik maken van de schakelaar. Ook hoef je je er met de sensoren geen zorgen meer over te maken dat het scherm kan beschadigen door weersomstandigheden. Dit meten de sensoren automatisch en dat reguleert zichzelf.

Levensduur

Over het algemeen gaat een elektrisch zonnescherm langer mee. Mede dankzij de sensoren hebben weersomstandigheden minder kans om het doek te beschadigen. Ook staat het doek niet onder spanning als het niet uitgeklapt is.

De nadelen van een elektrisch zonnescherm

Ook zijn er enkele nadelen van een elektrisch zonnescherm op te noemen:

De motor

In tegenstelling tot de handmatige variant, heeft de elektrische een motor die het in en uitklappen mogelijk maakt. Dit is een gevoelig onderdeel van het mechanisme. De motor moet goed zijn afgesteld om schade te voorkomen en kan lastig worden vervangen als het eenmaal stuk is. De techniek kan als kwetsbaar onderdeel worden gezien. Bij een handmatige variant is dat niet het geval.

Prijs

In vergelijking met een handmatige versie, betaal je voor een elektrisch zonnescherm meer geld. Het is gemiddeld duurder. Je moet dat wel uit willen geven. Dit kan voor mensen een reden zijn om toch voor de handmatige versie te gaan. 

0 Shares:
Ook zeer interessant