In dit artikel gaan we het hebben over welke vitamines interessant zijn voor 50 plussers. Als we ouder worden, neemt onze spiermassa af en worden onze botten brozer. Dit komt door de vermindering van het hormoon testosteron bij mannen en oestrogeen bij vrouwen. Ook kunnen onze cellen minder vitamine D aanmaken door de vermindering van het aantal zonlicht dat we opnemen. Dit alles maakt het voor 50 plussers vaak nodig om extra vitamines, mineralen en supplementen tot zich te nemen. Let op: supplementen zijn een toevoeging, geen vervanging.

Gezond leven is belangrijk

Het is natuurlijk altijd belangrijk om een gezonde levensstijl te hebben. Dit betekent niet alleen dat je gezonde voeding tot je moet nemen, maar ook dat je voldoende moet bewegen. Bewegen is namelijk goed voor de spieren, het hart en de bloedvaten.

Waarom kiezen voor supplementen?

Supplementen kunnen een handige manier zijn om ervoor te zorgen dat je lichaam de juiste vitamines en mineralen binnenkrijgt. Supplementen zijn verkrijgbaar in pil- of poedervorm en zijn meestal makkelijk in te nemen. Een andere optie is om voedingsmiddelen te eten die rijk zijn aan deze vitamines en mineralen. Dit is een natuurlijkere manier, maar het kan soms lastiger zijn om de juiste voedingsmiddelen tot je te nemen.

Hoeveel vitamines heb je nodig?

Wanneer je 50 jaar of ouder bent, is het belangrijk dat je voldoende vitamines tot je neemt. Een tekort aan vitamines kan leiden tot vermoeidheid, een slechte weerstand, een slechte bloedvorming en een verhoogde kans op hart- en vaatziekten. De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) voor vitamines en mineralen wordt vastgesteld door de Gezondheidsraad. Dosering e.d. zijn allemaal terug te vinden op de verpakking van het product.

Vitamine B12

Vitamine B12 is een vitamine die erg belangrijk is voor het zenuwstelsel en de bloedvorming. Het kan moeilijk zijn om voldoende B12 binnen te krijgen als je ouder wordt, omdat het lichaam minder goed B12 kan opnemen. Een tekort aan B12 kan leiden tot een verminderde weerstand, vermoeidheid, een slechte bloedvorming en een verhoogde kans op hart- en vaatziekten.

Vitamine D

Vitamine D is belangrijk voor de opname van calcium in de botten. Het is daarom belangrijk voor 50 plussers om voldoende vitamine D tot zich te nemen, om zo osteoporose (botontkalking) te voorkomen. Vitamine D kan makkelijk via supplementen of via de voeding tot je genomen worden. Een goede bron van vitamine D is bijvoorbeeld leverolie.

Wat is het verschil tussen vitamine D en vitamine D3?

Vitamine D is een vet oplosbare vitamine. Dit betekent dat het in vet kan worden opgeslagen. Vitamine D wordt aangemaakt in de huid door middel van blootstelling aan zonlicht. Het kan ook worden opgenomen via voeding of supplementen. Vitamine D3 is een vorm van vitamine D. Het wordt gesynthetiseerd uit cholesterol in de huid door middel van blootstelling aan zonlicht. Vitamine D3 kan ook worden opgenomen via voeding of supplementen.

Maca

Het is geen vitamine, maar een maca supplement is wel bevorderlijk voor o.a. het libido, energieniveau en het concentratie- en leervermogen. Maca is een eetbaar knolgewas uit Peru dat al duizenden jaren worden gebruikt in de kruidenkunde. 

Omega 3 vetzuren

Omega 3 vetzuren zijn belangrijke vetzuren die helpt om de cholesterol op peil te houden en de kans op hart- en vaatziekten te verlagen. Omega 3 vetzuren zijn te vinden in vis, noten en zaden. Een goede manier om omega 3 vetzuren tot je te nemen, is door 3 keer per week vis te eten.

Foliumzuur

Foliumzuur is een vitamine die belangrijk is voor de aanmaak van rode bloedcellen. Het is daarom erg belangrijk voor 50 plussers om voldoende foliumzuur tot zich te nemen. Foliumzuur kan je tot je nemen via supplementen of via de voeding. Een goede bron van foliumzuur is bijvoorbeeld broccoli.

Quercetine

Quercetine is een flavonoïde en is te vinden in bijvoorbeeld kappertjes, appels, rode uien en verschillende bessen. Quercetine zorgt o.a. voor een betere opname van het mineraal zink. Quercetine is het pigment dat groente en fruit kleurt. Waar het binnen het plantenrijk wijd verspreid wordt, is het niet terug te vinden in dierlijke producten.

Zink

Zink is een mineraal dat van belang is voor de groei en ontwikkeling van het lichaam. Zink is ook belangrijk voor het geheugen en het concentratievermogen. Zink is te vinden in o.a. noten, zaden, tofu, eieren en volkorenproducten. Eede manier om zink tot je te nemen, is door 3 keer per week noten of zaden te eten.

Lycopeen

Lycopeen is een carotenoïde en is te vinden in tomaten, abrikozen, guave, watermeloen en grapefruit. Lycopeen helpt het lichaam om schadelijke stoffen te neutraliseren. Lycopeen is het pigment dat tomaten rood kleurt. 

Calcium

Calcium is een mineraal dat van belang is voor de botten, de tanden en de spieren. Calcium is te vinden in o.a. melk, kaas, yoghurt, broccoli en amandelen. Een goede manier om calcium tot je te nemen, is door 3 keer per week melk of yoghurt te drinken of te eten.

Kiezen voor vitamines en supplementen

Het is belangrijk om je huisarts te raadplegen als je denkt dat je een tekort hebt aan een bepaalde vitamine of mineraal. Zij kunnen je bloed laten onderzoeken en je vertellen of het extra nemen van een specifiek supplement wellicht zou kunnen helpen of niet. Als je besluit om een supplement tot je te nemen, is het belangrijk om een product te kiezen dat voldoet aan de Europese wet- en regelgeving. Een goede en betrouwbare leverancier hiervoor is bijvoorbeeld Vitaminesperpost.nl. Zij hebben een groot assortiment en leveren snel aan huis (zelfs door de brievenbus).

0 Shares:
Ook zeer interessant