Je eerste elektrische auto kopen. Het is nogal wat. Elektrisch rijden brengt een hoop voordelen met zich mee. Energie ‘tanken’ is goedkoper dan brandstof, het is stukken beter voor het milieu én je hoeft nooit meer te schakelen. Waarschijnlijk allemaal redenen voor jou om over te stappen op elektrisch. Net zoals voor alles geldt hier ook; de eerste keer dat je een elektrische auto aanschaft, is het verstandig je erover te laten informeren. Daarom delen we in dit artikel een handige checklist met je!

1. Filter op prijs

Als je op de website van de ANWB filtert op ‘brandstof: elektrisch’, zie je dat er op het moment van schrijven maarliefst 129 auto’s in de zoekresultaten verschijnen. Dat zijn er een hoop! Het eerste waar je daarna op gaat filteren is uiteraard de prijs. Je budget staat meestal wel vast. Maar ook dan blijven er voldoende auto’s over. Met een budget tot € 25.000 heb je nog steeds 45 auto’s om uit te kiezen. Hoe ga je dan vervolgens te werk?

2. Bepaal de actieradius

De meeste mensen vinden de actieradius van hun nieuwe EV enorm belangrijk. Met een brandstofauto kom je een heel eind, tank je snel weer bij en na 5 minuten rijd je weg. Met een elektrische auto ligt dat net even anders. Hoewel de meeste accu’s met een snellader na 30 minuten voor 80% vol zijn, wil je uiteraard wel voorkomen dat bijladen tijdens het reizen veel nodig is.

Om te bepalen wat de maximale afstand is die je met je EV wil kunnen afleggen, is het goed om te kijken naar de afstand tot je werk. Rijd je elke dag maar 50 km naar je werk? Dan red je dat natuurlijk makkelijk met een lage actieradius! Reis je veel? Dan heb je een auto nodig met grotere accu. Let wel: het duurt langer om een grote accu op te laden.

3. Snelheid

Hiermee bedoelen we niet welke maximum snelheid je mag rijden. Wel de snelheid die goed is voor je actieradius. In feite werkt het zo; hoe sneller je rijdt, hoe sneller de accu leeg gaat. Rijd je langzamer of rem je wat vaker? Dan laadt de accu iets bij. Ook de comfortfuncties die warmte verbruiken, zorgen ervoor dat de accu sneller leeg gaat. Hetzelfde geldt als het koud is buiten. Kortom, wees je bewust van het feit dat de actieradius niet in beton gegoten is. Deze is afhankelijk van externe factoren, zoals je rijstijl en het weer.

4. Laden

Het woord snelheid brengt ons op het laatste item uit de checklist: opladen. Je kunt jouw auto op diverse manieren opladen. Zo hebben sommige werkgevers op hun terrein laadpalen staan. Zijn die op jouw werk niet beschikbaar? Dan zul je thuis een laadpaal moeten aanschaffen óf onderweg moeten laden. Tip: controleer of er op de routes die je vaak rijdt voldoende snellaadpalen staan. Dat aantal neem je namelijk graag mee in de overweging voor een laadpaal aan huis. Eén ding is zeker: thuis laden is stukken goedkoper! Daarnaast zijn er tegenwoordig slimme laadpalen, die het mogelijk maken om de stroomkosten direct te verreken met je werkgever.

Succes met het kiezen van jouw elektrische auto!

0 Shares:
Ook zeer interessant