Vitaminen, vezels, mineralen, fytochemicaliën en antioxidanten: aardbeien bevatten veel waardevolle ingrediënten en zijn caloriearm. De rode krachtvrucht wordt beschouwd als een echte superfood en smaakt ook nog eens ontzettend lekker. Het is dus logisch dat ook honden baat hebben bij deze gezonde bessenvrucht.

Mogen honden aardbeien eten?

Het antwoord is heel duidelijk: ja! Wolven verrijken hun dieet instinctief met wild fruit, gevallen fruit, grassen en groenten. De wilde verwanten van je huisdier eten ook bessen via de maag van hun prooi – meestal planteneters.

Je hond zal het fruit ook verdragen en er is geen reden om hem het heerlijke fruit niet te voeren. Geef de dieren echter alleen onbespoten biologische producten of aardbeien uit je eigen tuin; gewassen wilde aardbeien zijn ook geschikt.

Als het op hoeveelheden aankomt, is minder meer. De dieren tolereren hier en daar een aardbei als traktatie. Of je kunt een beetje van de bessen door het dagelijkse rantsoen van de hond mengen – het fruit hoeft niet gekookt of gepureerd te worden. Dit is ook de beste manier om het hoge vitamine C-gehalte te behouden.

Fruit en groenten: gezond en waardevol voor honden

Niet alleen aardbeien zijn goed voor honden: groenten en fruit zijn over het algemeen een ideaal voedingssupplement voor dieren. Veel van de waardevolle voedingsstoffen zitten niet alleen in grote hoeveelheden in de verse versie van deze voedingsmiddelen, maar ook in luchtgedroogde vorm of in zacht geproduceerd natvoer.

In hondenvoer wordt vaak gebruik gemaakt van wortels, courgettes, spinazie, rode bieten, pompoen, appels, peren, papaja of mango. Tomaten worden echter buiten beschouwing gelaten:

De nachtschadeplant wordt door honden slechts in zeer kleine hoeveelheden verdragen. Sultanarozijnen en druiven zijn ook taboe.

Bessen daarentegen zijn veilig en worden vooral aanbevolen vanwege hun hoge nutriëntendichtheid.

Aardbeien & co. – hoe hoog moet het aandeel plantaardig voedsel in hondenvoer zijn?

Iedereen die zijn hond rauw vlees voert, wordt geconfronteerd met de vraag hoeveel fruit, groenten en kruiden het dagelijkse voer van de hond moet bevatten. Als vuistregel geldt dat 20% van het dagelijkse rantsoen uit plantaardig voedsel moet bestaan. Voedingsadviezen vind je als richtlijn op de verpakking van onze voedingssupplementen. Met vers fruit en groenten als tussendoortjes kun je het beste proberen de hoeveelheid te vinden die het beste is voor je hond. Geef je viervoeter bijvoorbeeld eerst drie aardbeien per dag, de volgende dag vier, enzovoort, en kijk hoe verteerbaar de rode vruchten zijn.

 

Lees ook eens: 

0 Shares:
Ook zeer interessant