In de basis is hout een heel milieuvriendelijk materiaal. Het is stevig, natuurlijk en kan heel lang mee gaan. Toch is helaas niet al het hout even milieuvriendelijk. Bijvoorbeeld omdat oerbossen plaats hebben moeten makken voor bomen die snel groeien. In deze blog vertellen we jou hoe je duurzaam hout herkent. 

Als we naar de basis van hout kijken zien we dat bijvoorbeeld kappen en vervoeren niet zo veel brandstoffen kost. Het wordt pas minder duurzaam als hout bijvoorbeeld de halve wereld over gebracht moet worden voordat het tot planken wordt gesneden. Vervolgens gaat het weer op transport om ergens anders bewerkt te worden en uiteindelijk gaat het nog een paar keer een vrachtwagen in voordat een tuinset bij jou in de tuin staat. En dat maakt hout net ff iets minder duurzaam. Je kan dan beter kiezen voor een tuinset van douglas hout uit Europa. 

Laat kostbaar bos staan 

Waar je ook op moet letten is dus waar het hout vandaan komt. Dichterbij huis is beter, maar je wilt ook niet dat bossen er plaats voor hebben moeten maken. Denk bijvoorbeeld aan de regenwouden in het Amazonegebied. Dat bos is zo kostbaar, maar wordt in rap tempo gekapt. Dat voelt dan toch niet goed om aan plaats te nemen toch? 

Gelukkig kun je ook duurzaam hout kopen. Het meest duurzame hout dat je kunt kopen is hout van tweedehands is. Dit is bijvoorbeeld perfect als vlonderplanken in de tuin. Zo recycle je hout en daarvoor hoeft er niets anders gekapt te worden. Ander hout dat je wilt kopen is hout dat uit gemodificeerde en beheerde bossen kopen. En dan het liefst uit Europa. 

Wat kun je nog meer doen om duurzaam hout te kopen? 

Allereerst is het ook goed om te kijken wat voor soort hout je precies gebruikt. Want bepaalde soorten houtm denk aan vuren- of grenenhout kun je beter alleen binnen gebruiken. Ben je op zoek naar iets voor buiten? Kies dan voor hardhout of gemodificeerd hout. Tropisch hardhout is altijd een no-go. Kies liever voor hardhout uit Europa. Wanneer je hout koopt, kun je altijd het keurmerk controleren. Betrouwbare keurmerken zijn FSC en PEFC. 

Verder is het goed om ook je aannemer eventueel op de hoogte te stellen dat je wilt dat er enkel en alleen met goed hout gewerkt wordt. Ook goed opmeten en uitmeten is belangrijk. Op deze manier koop je niet te veel hout en voorkom je dat je met hout blijft zitten. Als je het project gaat realiseren is het van groot belangrijk dat je dit goed uitvoert.  Alleen op deze manier blijft bijvoorbeeld je schutting goed staan en heb je er lang plezier van. 

Kies voor schroeven 

Als je project aan elkaar lijmt, kun je de balken vaak niet meer goed van elkaar af halen. Dit zorgt ervoor dat je eventuele houten planken niet nog een keer kunt gebruiken. Kies daarom liever voor schroeven. Hierdoor kun je bepaalde projecten gemakkelijk weer uit elkaar halen en de balken of de planken hergebruiken. 

0 Shares:
Ook zeer interessant