Mandarijnen vind je in bijna elk Nederlands huishouden, vooral in de herfst en winter. De zoete kleine sinaasappel wordt beschouwd als het fruit bij uitstek, vooral in de kersttijd, en wordt door ons Nederlanders in overvloed gegeten.

Citrusvruchten zijn erg gezond voor ons mensen, maar hoe zit het met honden? Kun je deze heerlijke vrucht veilig delen met je hond of is er iets waar je rekening mee moet houden? Het antwoord vind je in dit artikel.

 

Mandarijnen – zeer rijk aan vitamine C

Met meer dan 30 milligram vitamine C per 100 gram vruchtgewicht zijn mandarijnen een echte superfood. Het hoge vitamine C-gehalte versterkt ons immuunsysteem. Het hoge vitamine A-gehalte is ook goed voor onze huid en ogen. Deze positieve aspecten kunnen ook op honden worden overgedragen. Maar overdrijf het niet: sommige aspecten van mandarijnen kunnen ook negatieve gevolgen hebben voor je hond.

 

Hoog fruitzuurgehalte in mandarijnen

Het hoge fruitzuurgehalte in mandarijnen kan schadelijk zijn voor honden. De zuren kunnen schade aan de maag veroorzaken die niet onmiddellijk kan worden vastgesteld. Naast acute symptomen zoals diarree en braken, kunnen er ook subliminale gevolgen optreden. Het door het zuur overbelaste slijmvlies kan bijvoorbeeld een geleidelijke ontsteking ontwikkelen.

Maar zoals met zoveel dingen geldt ook hier: de dosis is belangrijk. Een paar stukjes mandarijn per week kunnen een goede aanvulling zijn op het dagelijkse dieet van een hond vanwege de hoge dichtheid aan vitaminen.

 

Mandarijnen hebben meer te bieden dan alleen vitaminen

Naast de grote hoeveelheid vitaminen zijn mandarijnen ook opmerkelijk vanwege de pectine die ze bevatten. Dit heeft bijvoorbeeld een positief effect op het cholesterolgehalte van viervoeters. Naast pectine bevatten mandarijnen ook nobiletine. Deze natuurlijke plantaardige stof beschermt niet alleen ons mensen, maar ook honden tegen overgewicht en de daaruit voortvloeiende ziekte diabetes.

 

Kies liever voor mandarijnen van biologische kwaliteit

Naast het verminderde risico voor het milieu hebben biologische mandarijnen nog veel meer voordelen voor mens en hond. De schil van biologische (d.w.z. onbehandelde) mandarijnen kan bijvoorbeeld verwerkt worden tot een poeder dat gebruikt kan worden als voedingssupplement. Het poeder dat gemaakt wordt van mandarijnenschil bevat veel antioxidanten, die met name ontstekingen voorkomen.

 

Honden kunnen allergieën ontwikkelen

Zoals met alle voedingsmiddelen kunnen honden ook allergieën en intoleranties ontwikkelen voor mandarijnen. Gelukkig komt dit niet zo vaak voor bij honden in relatie tot mandarijnen. Mogelijke symptomen van allergie voor mandarijnen zijn roodheid, zwelling, diarree en braken. Als je als hondeneigenaar dergelijke symptomen opmerkt, moet je onmiddellijk contact opnemen met je dierenarts.

 

Conclusie – de dosis is cruciaal

In principe zijn mandarijnen veilig voor honden. Door hun hoge gehalte aan fruitzuren mogen honden ze echter alleen eten als onregelmatig, klein tussendoortje. De vele goede ingrediënten helpen de gezondheid van je hond te behouden.

 

Lees ook eens:

 

0 Shares:
Ook zeer interessant