Een opgekruld vloerkleed, een gladde douchevloer of een slecht verlichte kelder: er is niet veel nodig om hard ten val te komen. Zeker thuis schuilt het gevaar in een klein hoekje, vooral voor wie wat ouder is. Valpreventie bij ouderen is zéér belangrijk. Hoe verklein je de risico’s?

Eerst wat harde cijfers. Dagelijks belanden een kleine 300 senioren (65+) op de eerste hulp na een val. Dat is ongeveer tien procent van het aantal 65-plussers dat een smakker maakt, blijkt uit cijfers van kenniscentrum voor letselpreventie VeiligheidNL. Vaak lopen slachtoffers flink letsel op: kneuzingen, botbreuken. In veel gevallen gaat het fout in of rondom het huis. Thuis voelt veilig, maar is het er ook veilig? Wat kunnen de ruim 22.000 65-plussers uit Ede zelf doen om hun huis toekomstproof te maken? Een aantal tips.

Verwijder obstakels
Het klinkt volkomen logisch: zorg dat er geen obstakels zijn die vervelende valpartijen kunnen veroorzaken. Denk dan bijvoorbeeld aan drempels. Wanneer een drempel niet te verwijderen is, is een drempelhulp of hellingbaan wellicht een goede optie, zeker wanneer er een rolstoel of rollator in huis is. Zorg ervoor dat alle doorgangen vrij zijn, altijd.

Goede verlichting
Met het ouder worden loopt bij veel mensen het zicht terug. Het verouderen van de ogen is een natuurlijk proces, waar veel veertigers al voor het eerst iets van merken. Goede verlichting in en rondom het huis is daarom heel belangrijk. Ledlampen, die veel feller schijnen dan traditionele lampen, voorkomen ongelukken. Slimme schakelaars en bewegingsmelders zijn eveneens aanraders.

Handgrepen
Iedereen herkent het wel: je staat op en voelt je ineens draaierig. Even pas op de plaats. Wanneer je dit overkomt als senior, is de kans aanzienlijk dat je hard onderuit gaat. Handgrepen in ruimtes als toilet, badkamer en slaapkamer vormen een extra verdedigingslinie tegen valpartijen. Laat de handgreep wel stevig vastzetten, om te voorkomen dat deze loskomt op het moment dat je hem nodig hebt.

Traplift
Een traplift biedt uitkomst op het moment dat traplopen te link wordt of zelfs helemaal niet meer lukt. De aanschaf van een traplift betekent geen ingrijpende verbouwing of zelfs verhuizing. Trapliften zijn er in alle soorten en maten: voor elke trap is een maatwerkoplossing.

0 Shares:
Ook zeer interessant