Een cv-ketel is belangrijk voor veel zaken in je huis. Niemand zit te wachten op een onverwachtse ijskoude douche omdat de cv-ketel kapot is, of een koolmonoxidevergiftiging in huis, wat zelfs fatale gevolgen kan hebben. Goed – het is belangrijk dat je voldoende aandacht besteedt aan de cv-ketel. Maar, waarom is dit eigenlijk zo belangrijk? En hoe vaak moet je de cv ketel in de gaten of laten checken? Je leest er alles over in dit artikel. Check ook eens ons overzicht van de Beste CV ketels van 2024.

De eerste stap

Allereerst is het goed om vanaf het begin van de installatie van de van de cv ketel alert te zij nop de installatie. Ten eerste is het belangrijk dat de ketel goed afgesteld is vanaf het eerste moment van de installatie. Hiermee kun je maandelijks tot 100 euro aan energiekosten besparen! Daarnaast moet de ketel regelmatig onderhouden worden. Ben je bang dat je het zicht hierop verliest, dan is het wellicht verstandig om een onderhoudscontract af te sluiten. CV ketel onderhoud kun je het beste door een professional laten doen, zeker wanneer je weet wat voor risico’s er komen kijken wanneer er iets mis zou gaan – zoals bij koolmonoxidevergiftiging – maar daarover later meer.

Gevaar voor koolmonoxide

Koolmonoxide, ook wel aangeduid als CO, kan een enorm gevaar in huis zijn maar valt vaak niet op. Dit gas kun je niet ruiken of zien, en dat terwijl het de plaats van zuurstof in je bloed inneemt. Oftewel – doordat je dit gas opneemt krijg je veel minder zuurstof tot je, waardoor je uiteindelijk doodgaat. Als je last krijgt van hoofdpijn, misselijkheid, duizeligheid en vermoeidheid, dan moet je goed opletten. Bij een koolmonoxidevergiftiging volgt hierna namelijk bewusteloosheid en uiteindelijk overlijden. Zelfs wanneer CO niet in hele hoge concentraties door je huis beweegt, kan het zeer schadelijk voorde gezondheid zijn, zo kun je er hersenletsel van oplopen. In Nederland gaan er naar schatting ongeveer 10 mensen per jaar dood aan koolmonoxidevergiftiging. Koolmonoxide kan ontsnappen bij alles wat brandt, dus ook in de cv ketel – daar wordt immers gas verbrand.

black and white gas stove

Minder kans op lekkage

Door de CV ketel regelmatig te laten onderhouden, voorkom je de kans op een lekkage. Wanneer je een cv ketel vijf jaar of langer in gebruik hebt, neemt de kans op een lekkage namelijk al snel sterk toe.

Brandgevaar

Wanneer je de cv ketel niet regelmatig laat checken, dan neemt ook de kans op brandgevaar toe. Mede hierom is het zo verstandig én belangrijk om geregeld een vakman te laten kijken naar jouw cv-ketel. Wanneer je bijvoorbeeld een brandverzekering afsluit, is de kans groot dat je hier gratis cv onderhoud bij krijgt. Juist omdat een cv-ketel, wanneer hij niet goed onderhouden wordt, kan zorgen voor brandgevaar.

Levensduur verlengen

Tot slot kan je cv-ketel een stuk langer meegaan wanneer je hem regelmatig laat onderhouden. Een professional kan de cv-ketel zo aanpakken dat je de levensduur aanzienlijk kan verlengen.

0 Shares:
Ook zeer interessant